Μια από τις παλαιότερες επιχειρήσεις καλλιέργειας μαργαριταριών της χώρας έζησε μια μεγαλειώδη στιγμή όταν την περασμένη εβδομάδα βρήκε μέσα σε ένα όστρακο στρειδιού δέκα μαργαριτάρια! Ο τρίτης γενιάς καλλιεργητής James Brown και η οικογένειά του, έχουν την έδρα τους στο Cygnet Bay στο Δυτικό Kimberley για περισσότερα από 60 χρόνια. Όπως δήλωσαν, δεδομένου ότι συνήθως στην ποικιλία Pinctada Maxima που καλλιεργούν σχηματίζεται ένα φυσικό μαργαριτάρι ανά πέντε με δέκα χιλιάδες όστρακα, μάλλον πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη!

«Έχω ανοίξει προσωπικά εκατοντάδες χιλιάδες όστρακα και δεν έχω αντικρίσει ποτέ κάτι παρόμοιο» δήλωσε ο κ.Brown. «Τα μαργαριτάρια που βρήκαμε είχαν διάφορα μεγέθη, από τέσσερα έως δώδεκα χιλιοστά. Πρόκειται για μεγάλα σε μέγεθος μαργαριτάρια, κάτι που κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο περίεργο και σπάνιο. Έχουμε δέκα πολύ λαμπερά και εμπορεύσιμα μαργαριτάρια, όλα προερχόμενα από αυτό το περίεργο όστρακο» συμπλήρωσε ο καλλιεργητής.

Ο κ. Brown δυσκολεύεται να εξηγήσει πώς συνέβη αυτό το σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως, όπως αναφέρει, το φυσικό μαργαριτάρι σχηματίζεται κοντά στον μανδύα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα περισσότερα ήταν συγκεντρωμένα στη γοναδική περιοχή, ένδειξη ότι πρόκειται για αποτέλεσμα καλλιέργειας.

Πάντως, το γεγονός ότι δέκα μαργαριτάρια βγήκαν από ένα μόνο όστρακο παραμένει συγκλονιστικό, αν υπολογίσει κανείς ότι η καλλιέργεια μαργαριταριών στο συγκεκριμένο είδος κρατά δύο χρόνια και έχει συνήθως ποσοστό επιτυχίας 70-80%. Το συγκεκριμένο όστρακο, για κάποιον παράξενο λόγο, αντί για ένα, έδωσε δέκα μαργαριτάρια, τα οποία είναι κατά πάσα πιθανότητα χωρίς σπόρους, τα γνωστά Keshi.

Η επιχείρηση του κ. Brown φρόντισε να φωτογραφίσει τα δέκα μαργαριτάρια που βγήκαν από το όστρακο και να τα αποθηκεύσει σε ασφαλές σημείο. «Αν τα πουλήσουμε θα είναι μάλλον με την τιμή των Keshi, που κοστολογούνται με το γραμμάριο» ανέφερε ο κ. Brown και συμπλήρωσε ότι η οικογένεια δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει σε πώληση ή αν θα τα κρατήσει για να τα δέσει όλα μαζί σε ένα κόσμημα.

Προς το παρόν, θα εκτίθενται στην φάρμα τους. Άλλωστε, η Cygnet Bay Pearls έχει ως παράδοση να κρατά τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια της, διατηρεί δε ακόμα το παγκόσμιο ρεκόρ για μαργαριτάρι που καλλιέργησε και έφτασε τα 22.24 χιλιοστά και τα 156 γραμμάρια βάρους. Λέγεται ότι της είχε προσφερθεί 1 εκατομμύριο δολάρια για την αγορά του, ωστόσο δεν το έβγαλε ποτέ προς πώληση και το κρατά ως σήμερα στον εκθεσιακό χώρο της στο Broome.