Την ανέγερση Μνημείου, αφιερωμένου στη μνήμη των Ελληνοαυστραλών με ρίζες στη Λευκάδα, που έλαβαν μέρος στον Ι και ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο στις τάξεις των Ενόπλων Αυστραλιανών Δυνάμεων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους Λευκάδα, ανήγγειλε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Όλγα Βλάχου, κατά την Κυριακάτικη Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών.

Συγκεκριμένα, η κ. Βλάχου ανέφερε ότι τον περασμένο Αύγουστο μαζί με τον αντιπρόεδρο κ. Μάκη Καββαδά, είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Λευκάδας κ. Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, στον οποίο και παρέδωσαν γραπτή πρόταση του Συλλόγου για αναγνώριση της προσφοράς των ANZAC και από τη γενέτειρα. Ο κ. δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα έφερε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όντως, η Γραμματεία, με επιστολή ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου ε.έ. και αριθμό πρωτόκολλου 18077, γνωστοποίησε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο ότι η πρόταση έγινε δεκτή. Εισηγήθηκε μάλιστα σημεία της πόλης για πιθανή ανέγερση καθώς επίσης υλικό, χρώμα κλπ. Κατόπιν αυτού η κ. Βλάχου πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με γραφίστα στη Λευκάδα για τον σχεδιασμό του μνημείου το οποίο φυσικά θα γίνει σύμφωνα με τις Δημαρχιακές προδιαγραφές».

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη του 2017, ο Σύλλογος μετά από ενδελεχή έρευνα, είχε οργανώσει μια επιτυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στους Λευκαδίτες ANZAC, με ιδιαίτερη μνεία στον πυροβολητή Δημήτρη Ζαμπέλη. Ο Ζαμπέλης, ήταν ο μοναδικός στρατιώτης Ελληνικής καταγωγής που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος στη Μάχη της Κρήτης τον Μάη του 1941.

Επίσης το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποδέχθηκε πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου για τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης να γίνει μέλος, ώστε να τιμούνται σε ετήσια βάση οι Λευκαδίτες ANZAC και να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα Battle of Crete Commemorative Council οι εκδηλώσεις μας γι αυτό το σκοπό. Και οι δυο προτάσεις έγιναν δεκτές από τους παραβρισκόμενους με χειροκρότημα.

Τέλος, δόθηκε εξήγηση για την αναβολή για τον Οκτώβρη του 2019 η προ αγγελθείσα ετήσια εκδήλωση «Γεύσεις από Λευκάδα». Ευχαριστούμε τα μέλη για την κατανόηση.

Με την ευκαιρία θυμίζουμε ότι το Χριστουγεννιάτικο πάρτι θα γίνει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας, 495 Lygon St Brunswick.

Είσοδος για τα μέλη $20 και για τα μη μέλη $30. Παιδιά δωρεάν. Περιλαμβάνει φαγητό, ποτά και μουσική για χορό. Ο Αη Βασίλης θα μοιράσει ζαχαρωτά στα παιδιά.

Για πληροφορίες και για να κλείσετε θέσεις τηλεφωνήστε μέχρι την Παρασκευή 23/11/2018 στην κ. Χριστίνα Κατσαντώνη: 0413 958 279.

Κλαίρη Γαζή

Γραμματέας