Δεν είναι κρυφό ότι παρά την αγάπη που εκδηλώνει η αυστραλιανή ομογένεια γενικότερα για τους καλλιτέχνες που έρχονται από την Ελλάδα, δεν συνηθίζεται εκπρόσωποι της ροκ σκηνής να κάνουν το μεγάλο ταξίδι στους Αντίποδες.

Την “παράδοση” αυτή επιχειρεί να σπάσει το συγκρότημα 1000mods που ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα την πρώτη του περιοδεία στη χώρα.

Και ο απολογισμός είναι σίγουρα θετικός για τα μέλη της μπάντας που κάνουν λόγο για θερμή ανταπόκριση του κοινού τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και στην επαρχία, και δεδομένου ότι οι συναυλίες τους σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ έγιναν sold out.

Ο “Νέος Κόσμος” μίλησε με τον ντράμερ του συγκροτήματος, Λάμπρο, την περασμένη Δευτέρα, κατόπιν της εμφάνισής τους στο Τζιλόνγκ και ημέρα του μοναδικού τους ρεπό κατά την παραμονή τους, που επέλεξαν να περάσουν στο Great Ocean Road γεμίζοντας τις μπαταρίες τους πριν τις τελικές συναυλίες.

“Εδώ και πολλά χρόνια θέλαμε να έρθουμε γιατί ξέραμε ότι η Αυστραλία έχει μεγάλη ιστορία στη ροκ και γενικά η ροκ σκηνή της είναι πολύ καλού επιπέδου, οπότε είχαμε έρθει σε επικοινωνία με διάφορους διοργανωτές ωσότου ‘έκατσε’ η τωρινή συνεργασία.

“Η περιοδεία ουσιαστικά ξεκίνησε βάσει του Mojo Burning Festival στο Μπρίσμπαν”, λέει ο Λάμπρος για τη συμμετοχή τους σε μία από τις πιο δημοφιλείς μουσικές συνευρέσεις στη χώρα, που διήνυσε φέτος την έκτη χρονιά του.

Με αφορμή το φεστιβάλ, οι 1000mods έκλεισαν συναυλίες σε κάθε γωνιά της χώρας από την Καμπέρα και το Σίδνεϊ, έως την Αδελαΐδα αλλά και την Τασμανία και Δυτική Αυστραλία, επιλογή που τους δικαίωσε.

“Η επιτυχία της περιοδείας ήταν 100% πέραν των προσδοκιών μας. Είχαμε θετικές ενδείξεις αλλά πραγματικά πηγαίνει πολύ καλά.[…]Το σόου στη Μελβούρνη είχε γίνει sold out ήδη πριν καν φύγουμε από την Ελλάδα γι’αυτό προσθέσαμε άλλη μία ημερομηνία, και το ίδιο έγινε με το Σίδνεϊ όπου αποφασίσαμε να δώσουμε την τελευταία μέρα της περιοδείας μια δωρεάν συναυλία σε ένα ιστορικό μαγαζί, το Frankie’s Pizza”.

Από τη sold out συναυλία τους στη Μελβούρνη. Φώτο: Christos.

Όταν πρωτοάρχισαν ως παρέα φίλων που έπαιζαν διασκευές αγαπημένων τους φίλων, μάλλον δεν φαντάζονταν ότι η φήμη τους θα έφτανε τόσο μακριά.

Όπως μας λέει ο Λάμπρος, το ξεκίνημά τους ήταν το τυπικό που συναντά κανείς στην Ελλάδα, παίζοντας παράλληλα σε 2-3 συγκροτήματα με πρωταρχικό κίνητρο πάντα την αγάπη τους για τη μουσική.

“Εμάς πάντοτε η μουσική ήτανε πάθος μας, μας άρεσε να ακούμε μουσική από πολύ μικροί και κυρίως οι εποχές από τις οποίες έχουμε επηρεαστεί είναι οι δεκαετίες του ’70 και ’90.
“Όλο αυτό με την αρχή του ροκ στα τελη του ’60 αρχές ’70 με μπάντες όπως Black Sabbath, Blue Cheer και φυσικά Led Zeppelin και Pink Floyd, δηλαδή με όλες αυτές τις μεγάλες μπάντες που ήταν πρωτοπόροι στο είδος, και μετά στη δεκαετία του ’90 από τη σκηνή της Καλιφόρνιας με τους Kyuss, τους Fu Manchu, και γενικά τους πρωτεργάτες του desert rock, αλλά και από το Seattle στη σκηνή του grunge rock με τους Nirvana, Soundgarden και Pearl Jam για παράδειγμα”.

Η σημερινή τετραμελής σύνθεση με τον Δάνη στα φωνητικά και το μπάσο, τον Γιώργο και τον Γιάννη στην κιθάρα και τον Λάμπρο στα ντραμς πήρε μορφή το 2006, ενώ ήδη από το 2005 “βαφτίστηκαν” 1000mods, όνομα που παραπέμπει μέσα από μια μετάφραση – λογοπαίγνιο στα αγγλικά στον τόπο από όπου ξεκίνησαν, το χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας!

“Ήταν ένα αστείο που είχε ειπωθεί, το ξεκινήσαμε έτσι στο χαβαλέ και μέχρι τώρα πορευόμαστε με αυτό. Έχουμε κατασταλλάξει πλέον δηλαδή στο όνομα και μάλιστα έχει μεγαλύτερη αποδοχή από αυτό που περιμέναμε.

“Δεν ξέρω αν είναι πιασάρικο, αλλά το όλο αστείο είναι τελικά ιντριγκαδόρικο”, λέει γελώντας ο Λάμπρος.

Εξίσου μοναδικό είναι και το ύφος της μπάντας, που ενσωματώνει ένα μείγμα ειδών όπως psychedelic, hard rock, stoner – και… η λίστα συνεχίζεται! – στη μουσική τους.

“Γενικά πιο μικροί παίζαμε λίγα δικά μας κομμάτια αλλά ουσιαστικά από το 2006 που διαμορφώθηκε το lineup του συγκροτήματος μπήκαμε στη διαδικασία να συνθέσουμε τη δική μας μουσική, να την ηχογραφήσουμε και να ξεκινήσουμε να κάνουμε συναυλίες παίζοντας τα δικά μας τραγούδια”.

Το παρθενικό τους demo έδωσε το έναυσμα για εμφανίσεις σε μαγαζιά και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και από το 2011 που κυκλοφόρησε το πρώτο από τα τρία τους άλμπουμ σχεδόν ανελλιπώς κάθε χρόνο περιοδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πέρυσι πραγματοποίησαν και την πρώτη τους αμερικάνικη περιοδεία με 25 συναυλίες στις ΗΠΑ, 4 στον Καναδά και 2 στο Μεξικό.

Η μουσική τους σίγουρα έχει αποδείξει την αξία της στον πιο δύσκολο κριτή, το κοινό, αλλά αλήθεια, πώς κατάφεραν όλα αυτά που για τα περισσότερα συγκροτήματα μένουν άπιαστο όνειρο: χιλιάδες φανς ανά τον κόσμο, απανωτές περιοδείες στο εξωτερικό και διθυραμβικές κριτικές στους κύκλους της διεθνούς ροκ σκηνής;

“Eξαρχής γενικά προσπαθούσαμε ό,τι κυκλοφορία κάνουμε και ό,τι καινούρια μουσική βγάζουμε να τα προωθούμε και έξω σε μεγάλα sites, σε περιοδικά, να ακούνε τη μουσική μας και να γίνονται κριτικές.
“Πιστεύω όπως συμβαίνει με όλες τις μπάντες που δεν είναι σε κάποια μεγάλη εταιρεία και δεν έχουν δυνατή προώθηση, αυτό που παίζει ρόλο είναι να έχεις παρουσία και συνέπεια, δηλαδή όσο περισσότερο μπορείς να παίζεις συναυλίες και βέβαια καλές συναυλίες που να ευχαριστιέται ο κόσμος.
“Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστικό της επιτυχίας, όσο το κυνηγάς πιστεύω αποδίδει.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα μέλη των 1000mods ασχολούνται πλέον αποκλειστικά με το συγκρότημα.

“Νομίζω δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί τα τελευταία χρόνια παίζουμε κατά μέσο όρο 100 συναυλίες τον χρόνο, το οποίο συνεπάγεται ότι σχεδόν τον μισό χρόνο είμαστε εκτός σπιτιού”.

Όσο για το αν θα επιστρέψουν σύντομα στην Αυστραλία, η απάντηση του Λάμπρου είναι λιτή και ξεκάθαρη.

“Αυτό είναι σίγουρο, ήδη το συζητάμε και πιστεύω θα έρθουμε σίγουρα ξανά με νέο άλμπουμ”.

*Περισσότερα για το συγκρότημα και τις εμφανίσεις τους θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους 1000mods.com