Τους τελευταίους 5 μήνες βρίσκεται στο τιμόνι της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Βικτώριας, η Ελένη Ευθυμίου. Μια θέση που ομολογεί ότι την τιμά, είναι υπεύθυνη και προϋποθέτει πολλή δουλειά.

Η Ελένη, είναι γνωστή στους κόλπους της Κυπριακής πατριάς και όχι μόνο, για τη συμμετοχή της σε διάφορες Επιτροπές Νεολαίας και σε λόμπι, που γίνονται κατά καιρούς στην Καμπέρα με σκοπό την ενημέρωση των Αυστραλών πολιτικών.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει με την ευκαιρία της 45ης επετείου της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην ιδιαίτερη πατρίδα της είναι απλό. Μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και μνήμης, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η αυστραλιανή κοινή γνώμη και να κρατηθεί το πρόβλημα της Κύπρου ζωντανό, στην πρώτη γραμμή.

Γνωρίζοντας, ότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής είναι κάποιας ηλικίας, η ανάδειξή της στη θέση της προέδρου, μόνο αισιόδοξα μηνύματα μας γεμίζει. Γιατί το προεδρείο, απαιτεί θυσίες, διάθεση από τον προσωπικό χρόνο, συνεργασίες με άλλους Οργανισμούς, συμμετοχές σε συνεδριάσεις, συνεχή παρακολούθηση των τελευταίων εξελίξεων και άλλα πολλά, οπότε ένα δίγλωσσο και νεότερης ηλικίας άτομο, ενδεχομένως μπορεί να τα φέρει εις πέρα ευκολότερα.

«Αρχικά πρότεινα στην Επιτροπή να δημιουργηθούν δυο θέσεις για Νέους, ώστε να υπάρχει μια σύνδεση με τη ΝΕΠΟΜΑΚ. (Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων). Στόχος μας ήταν να μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους και να συμβάλλουν στις προσπάθειες προώθησης του Κυπριακού στη χώρα που ζούμε. Τότε είχε χηρέψει η θέση του/της προέδρου. Μου έγινε πρόταση και τα υπόλοιπα είναι παρελθόν», εξηγεί.

Και για να κλείσουμε το θέμα της προεδρίας προσθέτει: «Μου φαίνεται ότι μετά από μια πολύχρονη θητεία ως μέλος της Σ.Ε.Κ.Α και σε Συλλόγους Νεολαίας, αισθάνομαι απόφοιτος και έτοιμη να αναλάβω μια πιο υπεύθυνη θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή».

Από πρόσφατη συνεδρίαση της ΣΕΚΑ Βικτώριας

Η Ελένη θυμίζει ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι ανοικτές σε αντιπροσώπους Οργανισμών και θα χαρεί να ανταποκριθούν στο κάλεσμά της όσον το δυνατό περισσότεροι νέοι, με νέες ιδέες και προτάσεις. Φυσικά έχοντας πάντα κατά νου, ότι ενεργεί σύμφωνα και υποστηρίζει τις θέσεις της εκάστοτε εκλεγμένης Κυπριακής κυβέρνησης.

«Είμαι έτοιμη να συνεργαστώ με όλους τους Κυπριακούς Οργανισμούς και φυσικά με τους υπόλοιπους της Ελληνικής παροικίας με θετική σκέψη και διάθεση. Θεωρώ ότι η φωνή μας μέσα από την συνεργασία είναι πιο δυνατή. Η Κύπρος χρειάζεται όλους μας».

Δοθέντος χρόνου, η νέα πρόεδρος, η οποία χαίρει εκτίμησης του προέδρου της ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α κ. Κωνσταντίνου Προκοπίου υπό την αιγίδα της οποίας τελούν και οι ανά πολιτεία Επιτροπές, πιστεύει, στο «εν τη ενώση η ισχύς» και προσδοκεί να το κάνει πράξη.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, εκτός από την έκκληση για συμμετοχή, ζωγραφίζει με μελανά χρώματα την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων στη θάλασσα της Κερύνειας, τους αλεξιπτωτιστές που έπεφταν σαν μανιτάρια στην παραλία και τα δεινά που ακολούθησαν, όπως της τα διηγήθηκε ο πατέρας κ. Γιώργος που έζησε τα γεγονότα, αφού κατάγεται από την κατεχόμενη Λάπηθο.

«Θεωρώ ότι 45 χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στο νησί μας, είναι πάρα πολλά. Νιώθω τον πόνο των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, αλλά θέλω να σταθώ στο θέμα των αγνοουμένων».

Το κεφάλαιο των αγνοουμένων είναι όντως πολύ μεγάλο και πρέπει να το κρατήσουμε στην επικαιρότητα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που δίδονται στην αρμόδια Επιτροπή για τις τοποθεσίες που έγιναν μάχες να λιγοστεύουν. Και ενώ οι συγγενείς περιμένουν για ταυτοποιήσεις οστών και να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που ζουν, δεν υπάρχουν περαιτέρω μαρτυρίες.

Η Ελένη αναφέρεται και στα ψηφίσματα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα οποία η Τουρκία καταπατεί για 45. Θεωρεί επίσης ότι η συνεχιζόμενη κατοχή του 36% του νησιού είναι άδικη για τους Κύπριους, όπου κι αν βρίσκονται κι όπου κι αν ζουν.

«Τελευταία, καταπατείται κατάφωρα και το Διεθνές Δίκαιο με την επέμβασή της στην Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ. Η προκλητικότητα σε ημερήσια βάση», προσθέτει.
Εν κατακλείδι η νέα πρόεδρος ευελπιστεί, ότι ο Ελληνισμός της Μελβούρνης θα ανταποκριθεί και θα συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις.

Καλεί ιδιαίτερα τους νέους που εργάζονται στην πόλη, να κάνουν την ανάγκη πράξη και να παραστούν στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής στην Ανθρώπινη Αλυσίδα στα σκαλοπάτια της Βουλής.

«Ζητούμε την υποστήριξη όλων για να προωθήσουμε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και, να καταδικάσουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας, την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εις βάρος των συμπατριωτών μας και του Διεθνούς Δικαίου» θα πει.