Η δυνατότητα κατανόησης και επικοινωνίας σε διαφορετικές γλώσσες είναι μια από τις πιο ικανοποιητικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας βελτιώνει τη μνήμη, την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις ενός ατόμου, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλει στην κατανόηση σε βάθος και συνεπώς στην ενίσχυση των δεσμών με τον ιδιαίτερο πολιτισμό της χώρας όπου ομιλείται η γλώσσα.

Μεγαλώνοντας ως μετανάστρια στην Αυστραλία, δεν έχασα ποτέ την επαφή μου με την ελληνική γλώσσα. Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν στα Ελληνικά. Το να μεγαλώνω ως Ελληνίδα μέσα στην Αυστραλία ήταν για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Η εκμάθηση των αγγλικών ως δεύτερης γλώσσας απαιτούσε παραπάνω προσπάθεια από μένα ώστε να μην χάσω την επαφή μου με τη μητρική μου γλώσσα. Αν και σταμάτησα το ελληνικό σχολείο σε μικρή ηλικία, δεν ξέκοψα ποτέ από τα Ελληνικά καθώς ήταν η βασική γλώσσα επικοινωνίας με την οικογένειά μου.

Ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο La Trobe είχα την τύχη να επιδιώξω δύο από τα μεγαλύτερα πάθη μου: να σπουδάσω Νομικά και Νέα Ελληνικά. Το Πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών μου έδωσε την ευκαιρία να εγγραφώ σε όποιο από τα τρία επίπεδα της γλώσσας προτιμούσα.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων ερχόμαστε σε επαφή με έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και του κινηματογράφου ενώ παράλληλα εξασκούμαστε σε θέματα γραμματικής και στη χρήση της γλώσσας προφορικά. Επίσης, έχουμε στη διάθεσή μας τα Αρχεία Δαρδάλη, τα οποία βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο La Trobe καθώς και μια ποικιλία πολιτιστικών θησαυρών που συνοδεύουν τις σπουδές των Ελληνικών. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων που κατάφερα να εγγραφώ σε αυτό το τόσο επιμορφωτικό αν και δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο μελλοντικά θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των στόχων μου.

Πράγματι, η απόφασή μου να πάρω εξειδίκευση στα Νέα Ελληνικά μου άνοιξε πολλούς ορίζοντες. Είχα την τύχη να συνδεθώ στενά με τους καθηγητές μου, ειδικά με τη Συντονίστρια του Προγράμματος, κ. Σταυρούλα Νικολούδη. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Συμπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου La Trobe και τώρα ως Πρέσβειρας του Προγράμματος Νέων Ελληνικών Σπουδών, η κ. Νικολούδη σε συνεργασία με το Τμήμα Γλωσσών και Γλωσσολογίας, διοργάνωσαν ένα σεμινάριο με θέμα το Μυκηναϊκό Πολιτισμό και την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας καθώς και το Podcast «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο». Με την εξειδίκευσή μου στα Νέα Ελληνικά και το πάθος μου για την προώθηση αυτής της γλώσσας, αισθάνομαι έτοιμη να συνεχίσω το σημαντικό έργο όλων αυτών που αγωνίζονται να διαδώσουν το μήνυμα ότι το Πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών προσφέρει καταπληκτικές ευκαιρίες στους φοιτητές.

Το Πρόγραμμα είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί όλους όσοι επιθυμούν να κάνουν πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελληνική Γλώσσα. Χωρίζεται σε τρία επίπεδα, αρχάριων, μέτριων χρηστών και προχωρημένων ανάλογα με τις δυνατότητες των φοιτητών. Τα Νέα Ελληνικά προσφέρονται στους φοιτητές είτε ως μάθημα επιλογής, είτε ως αντικείμενο εξειδίκευσης του βασικού τους πτυχίου ή ακόμα και ως Δίπλωμα στις Γλώσσες. Επίσης, στο Πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν και φοιτητές άλλων πανεπιστημίων της Βικτώριας στο πλαίσιο των διεπιστημονικών μαθημάτων. Τέλος, το Πρόγραμμα διατίθεται και σε όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Το Πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe μπορεί να εμπλουτίσει την κατανόηση των φοιτητών σε θέματα κουλτούρας ενώ παράλληλα προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για το μέλλον. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που θα αποκτήσω ένα πτυχίο στη γλώσσα που αγαπώ, ενώ ταυτόχρονα έχω την ευκαιρία να συνεισφέρω στις προσπάθειες των ανθρώπων του Προγράμματος να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερους φοιτητές να εγγραφούν στο Πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών του La Trobe.

*H Anthea Banousis είναι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου La Trobe και Πρέσβειρα του Προγράμματος Νέων Ελληνικών Σπουδών.
** Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook: http://www.facebook.com/GreekStudiesLTU/