Στο χάος και την βία βυθίστηκε την Παρασκευή το βράδυ ο «ελληνικός» πεζόδρομος, το γνωστό σε όλους Eaton Mall στο Oakleigh, όταν μία ομάδα νεαρών εφόρμησε στον πεζόδρομο και επιτέθηκε σε μία άλλη ομάδα νεαρών που καθόταν σε τραπέζι μαγαζιού.

Οι σκηνές που εξελίχθηκαν στη συνέχεια παραπέμπουν σε σκηνές που εξελίσσονταν κάμποσα χρόνια πριν σε βίαιες και κακόφημες συνοικίες και όχι στο φιλήσυχο Eaton Mall.

Οι δύο ομάδες νέων άρχισαν να εκτοξεύουν καρέκλες, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια από την Αστυνομία, κάποιοι από τους εφήβους που ενεπλάκησαν είχαν οπλιστεί με λοστούς.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας 29χρονος άνδρας από το Oakleigh East, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι, χωρίς εντούτοις να κινδυνεύει η ζωή του.

Σύμφωνα με αναφορές μαρτύρων, ακόμα και όταν η Αστυνομία έσπευσε στην περιοχή και προσπάθησε να σταματήσει τις συμπλοκές, το βρήκε δύσκολο και τελικά αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει σπρέι για να ακινητοποιήσει δύο εφήβους.

Τα επεισόδια συνέβησαν στις 11.00 το βράδυ της Παρασκευής. Λίγη ώρα πριν (10.20μμ.) η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι ένα άτομο δέχθηκε επίθεση στο πάρκο Warrawee που βρίσκεται πολύ κοντά στο Eaton Mall και κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Oakleigh.

Και ενώ η Αστυνομία μετέβη στο πάρκο και στη συνέχεια οδηγούνταν προς το Eaton Mall στην προσπάθειά της να εντοπίσει το θύμα αυτής της επίθεσης βρέθηκε αντιμέτωπη με μία μεγάλη ομάδα νεαρών που είχε αρχίσει να σπέρνει τον τρόμο στους ανύποπτους πελάτες των ελληνικών εστιατορίων και καφετεριών που κάθονταν στο Eaton Mall.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες που καθόταν στο Eaton Mall περιέγραψε το σκηνικό ως τρομακτικό.

«Καρέκλες πετάγονταν από παντού, ο κόσμος φοβήθηκε και άρχισαν να φωνάζουν έντρομοι. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» ανέφερε, προσθέτοντας «είναι ακόμα πιο τρομακτικό γιατί συνέβη σε μία περιοχή όπου συχνάζουν οικογένειες και παιδιά. Αυτοί οι έφηβοι είναι εκτός ελέγχου».

Δεν ήταν μόνο οι πελάτες των εστιατορίων και των άλλων χώρων αναψυχής που βρίσκονται στο Eaton Mall, αλλά και οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων που ζητούσαν χθες από την Αστυνομία να αυξήσει την παρουσία της στον πεζόδρομο προκειμένου να θωρακίσει τον χώρο από βίαιες ομάδες. Όπως αναφέρθηκε, μάλιστα, από καταστηματάρχες, ενώ στο παρελθόν η Αστυνομία έκανε περιπολία στο Eaton Mall κάθε βράδυ τον τελευταίο καιρό αυτές οι περιπολίες σταμάτησαν.

Η Αστυνομία ταυτοποίησε τους νεαρούς που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια και στη συνέχεια τους συνόδευσε στο σιδηροδρομικό σταθμό για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις.

Αλλά ενώ τους οδηγούσε στο τραίνο, δύο νεαροί συνέχισαν τη βίαιη συμπεριφορά τους και οι αστυνομικοί τους ψέκασαν με σπρέι για να τους σταματήσουν.
Παρά το γεγονός ότι ένας 17χρονος από το Cranbourne North και ένας 19χρονος από το προάστιο Murrumbeena, έλαβαν προειδοποίηση για βίαιη συμπεριφορά και κατοχή αντικειμένου που χρησιμοποίησε ο ένας εξ αυτών ως όπλο, η Αστυνομία δεν προέβη σε περαιτέρω συλλήψεις.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλοί μαγαζάτορες της περιοχής εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να επηρεάσουν την πελατεία τους.