Μια γιγαντιαία κυψέλη συνολικού βάρους 50 κιλών αποκαλύφθηκε σε οροφή σπιτιού στο Μπρίμπαν κάτι που έστω και αν ακούγεται παράξενο δεν είναι. Η κυψέλη είχε δημιουργηθεί εδώ και δέκα μήνες και μέσα της βρίσκονταν 60.000 μέλισσες.

Η εγκατάσταση της κυψέλης στην οροφή δεν είναι τόσο παράδοξο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες. Κάθε άνοιξη, οι μέλισσες σχηματίζουν σμήνη για να αναπαραχθούν. Εάν δεν βρουν ένα φυσικό κοίλο δένδρο, αναζητούν «στέγη» σε τοίχους ή οροφές σπιτιών.

Πάντως, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που βρίσκεται στην περιοχή Bracken Ridge, δεν έδειξε να ενοχλείται. Αντίθετα, ήταν πολύ άνετη με τις μέλισσες, μέχρι που κατάλαβε ότι θα πρέπει να μετακινηθούν οπότε και κάλεσε τον μελισσουργό Paul Wood.

Ο Wood δήλωσε ότι τηλεφώνησαν αφού οι ιδιοκτήτες παρατήρησαν τις μέλισσες που πετούν γύρω από το σπίτι. Δεν τις άκουγαν ενόσω αυτές βρίσκονταν εντός της οροφής.

Ο Wood, οπλισμένος με μία ηλεκτρική σκούπα και μια θερμική κάμερα, ανέλαβε το δύσκολο έργο αποκόλλησης της τεράστιας κυψέλης από την οροφή.

«Είναι πάντα φοβερό θέαμα όταν αποκαλύπτεται μία τέτοια κυψέλη και διαπιστώνουμε τη φανταστική δουλειά που έχουν κάνει αυτές οι μέλισσες στην οικοδόμησή της» είπε ο μελισσουργός.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των 60.000 μελισσών μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα δεν είναι και από τις δυσκολότερες. Με το που εντόπισε τη βασίλισσα, ο Wood την τοποθέτησε σε ένα βάζο και οι εργάτριές της την ακολούθησαν. Όσο για τα αυγά αυτά τα μάζεψε και, προς το παρόν, έως ότου δηλαδή βρει το κατάλληλο περιβάλλον για να τα μεταφέρει, τα «βόλεψε σε κυψέλες στο σπίτι του.

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί από το πόσες πολλές μέλισσες βρίσκονται στα προάστια» είπε.

«Μεταφέρω παρόμοιες κυψέλες έστω και αν δεν είναι τόσο μεγάλες σχεδόν κάθε εβδομάδα στο Μπρίσμπαν. Οι μέλισσες στους τοίχους και τις οροφές στο Μπρίσμπαν είναι αρκετά συνηθισμένες. Αυτή ήταν μεγάλη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν η μεγαλύτερη. Πριν από μερικούς μήνες μετέφερα από ένα σπίτι στο προάστιο St Lucia μία κυψέλη που είχε 100 κιλά μέλι μέσα» δήλωσε λέγοντας ότι για τη μεταφορά αυτής της κυψέλης χρειάστηκε πέντε ώρες.