Το βιβλίο των Paul Genoni και Tanya Dalziell, “Half The Perfect World”, βρίσκεται στις υποψηφιότητες για τα φετινά λογοτεχνικά βραβεία του Πρωθυπουργού.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι συγγραφείς “ταξιδεύουν” τους αναγνώστες στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και τις αρχές του ’60, σε μια εποχή που αρκετοί Αυστραλοί δημιουργοί είχαν επιλέξει το νησί των καλλιτεχνών ως τόπο κατοικίας, με τις φυσικές ομορφιές της Ύδρας να αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς από αυτούς.

Μεταξύ των σπουδαιοτέρων που έζησαν στο νησί ήταν οι συγγραφείς Chairman Clift και George Johnston, σύμφωνα με τον Paul Genoni:

“Υπήρχαν πολλές βιογραφίες που είχαν γραφτεί για αυτούς και είχαν γράψει και οι ίδιοι πολλά για το νησί, ωστόσο αισθανθήκαμε πως υπήρχαν ακόμη πολλά που δεν είχαν ειπωθεί για εκείνη την περίοδο. Αυτή είναι μια ιστορία για το πως η Αυστραλία διασταυρώθηκε με τον υπόλοιπο κόσμο με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο”.

Ο Genoni συμπλήρωσε πως οι δύο συγγραφείς ήταν οι πρώτοι μη-Έλληνες που αγόρασαν σπίτι στην Ύδρα, για να ακολουθήσουν αρκετοί ακόμη Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες (μεταξύ των οποίων και ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας), δημιουργώντας έτσι μια μικρή εισροή προς το νησί:

“Ο Leonard Cohen ήταν μεταξύ αυτών που έζησαν εκεί, πριν γίνει διάσημος, κι αυτό αποτελεί ακόμη ένα ελκυστικό μέρος της ιστορίας”.

Μερικοί ακόμη γνωστοί Αυστραλοί καλλιτέχνες που έζησαν στην Ύδρα ήταν ο Sidney Nolan, o Mungo MacCallum κι ο Rodney Hall.

Όπως παραδέχεται ο Genoni, τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η ανακάλυψη πάνω από 1.500 φωτογραφιών εκείνης της περιόδου από τον φωτογράφο του περιοδικού “Life”, James Burke, ο οποίος ήταν φίλος του Johnston, αλλά και τα έργα του Νεοζηλανδού δημοσιογράφου, Redmond Wallis.

Παράλληλα, το έργο των Genoni και Dalziell πιθανότατα να προβληθεί και στη μεγάλη οθόνη, με το ρόλο του σεναριογράφου να αναλαμβάνει ο Andrew Knight και του σκηνοθέτη η Nadia Tass, η οποία εξέφρασε την πεποίθησή της πως τελικά θα πάρουν το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν σύντομα τα γυρίσματα.

Πέρα όμως από το “Half The Perfect World”, υποψήφια για το λογοτεχνικό βραβείο του Πρωθυπουργού στην κατηγορία των έργων βασισμένων σε πραγματικά γεγονότα είναι και τα “Certain Light: A Memoir Of Family, Loss And Hope” της Cynthia Banham, “Rusted Off: Why Country Australia Is Fed Up” της Gabrielle Chan, “The Arsonist: A Mind On Fire” της Chloe Hooper και “Axiomatic” της Maria Tumarkin.