Ένα βιβλίο για ένα από τα πιο γραφικά νησιά της Ελλάδας, την Ύδρα, που έγινε πόλος έλξης για μια διεθνή κοινότητα καλλιτεχνών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, κέρδισε το Α’ Λογοτεχνικό Βραβείο του Αυστραλού πρωθυπουργού.

Πρόκειται για το βιβλίο Half the Perfect World: Writers, Dreamers and Drifters on Hydra, 1955 – 1964 που έγραψαν οι Αυστραλοί ακαδημαϊκοί Paul Genoni (από το Πανεπιστήμιο Curtin) και Tanya Dalziell (από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας).

To βιβλίο ρίχνει φως στις ιδιωτικές ζωές και τις σχέσεις αυτών των εκπατρισμένων καλλιτεχνών και διανοουμένων, μέσα από αδημοσίευτα μέχρι τώρα γράμματα, χειρόγραφα, ημερολόγια και φωτογραφίες.

“Υπήρχαν πολλές βιογραφίες που είχαν γραφτεί για το νησί, ωστόσο αισθανθήκαμε ότι υπήρχαν ακόμη πολλά που δεν είχαν ειπωθεί για εκείνη την περίοδο. Αυτή είναι μια ιστορία για το πώς η Αυστραλία διασταυρώθηκε με τον υπόλοιπο κόσμο με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο” είπε ο Paul Genoni, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Νέος Κόσμος».

Το εξώφυλλο του βιβλίου

“Ο Leonard Cohen ήταν μεταξύ αυτών που έζησαν εκεί, πριν γίνει διάσημος, και αυτό αποτελεί ακόμη ένα ελκυστικό μέρος της ιστορίας”.

Μερικοί ακόμη γνωστοί Αυστραλοί καλλιτέχνες που έζησαν στην Ύδρα ήταν ο Sidney Nolan, o Mungo MacCallum κι ο Rodney Hall.

Όπως παραδέχεται ο Genoni, τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η ανακάλυψη πάνω από 1.500 φωτογραφιών εκείνης της περιόδου από τον φωτογράφο του περιοδικού “Life”, James Burke, ο οποίος ήταν φίλος του Johnston, αλλά και τα έργα του Νεοζηλανδού δημοσιογράφου, Redmond Wallis.

Παράλληλα, το έργο των Genoni και Dalziell θα προβληθεί πιθανότατα και στη μεγάλη οθόνη, με το ρόλο του σεναριογράφου να αναλαμβάνει ο Andrew Knight και του σκηνοθέτη η ομογενής Nadia Tass (Τασοπούλου), η οποία εξέφρασε την πεποίθησή της πως τελικά θα πάρουν το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν σύντομα τα γυρίσματα.