Θέκλα Πέτρου Mιτσήγιωρκη – Η μακροβιότερη πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας

Αν κάποιος θα ήθελε να γράψει για τη Θέκλα Πέτρου (Μιτσήγιωρκη), που μέχρι σήμερα είναι η μακροβιότερη Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, δεν μπορεί παρά να μπει στον πειρασμό ν’ αναφερθεί, έστω και πολύ σύντομα, και στην οικογένεια του συζύγου της Χριστάκη Πέτρου (Μιτσήγιωρκη) και την εδώ δράση των Μιτσηγιώργηδων.

Α. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΤΣΗΓΙΩΡΚΗ

Ο Χριστάκης Πέτρου Μιτσήγιωρκης με τον ερχομό του στην Αυστραλία αναμιγνύεται αμέσως στα της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, αρχίζοντας από την επιτροπή Νεολαίας, που τότε ονομαζόταν Younger Set και στεγαζόταν σ’ ένα καφενείο στη Hindley Street, στην Αδελαΐδα. Από το 1960 μέχρι το 1965 έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα «Ομόνοια», η οποία, σύμφωνα με τον Χριστάκη Πέτρου, μετονομάστηκε σε Olympic και λίγο αργότερα σε Hellas. Αργότερα, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Νικολαΐδη είχε δημιουργηθεί ποδοσφαιρική ομάδα κυρίως από κυπρίους με το όνομα «Ομόνοια», που σήμερα είναι γνωστή και ως «Cobras». Ο Μιτσήγιωρκης υπηρετεί την Κυπριακή παροικία ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1967 μέχρι το 1971, επί προεδρίας του αείμνηστου Τάκη Λαβίθη.

Επιτρέφει στην Κύπρο για να παντρευτεί τη συγχωριανή του Θέκλα, το γένος Συμεών Λοΐζου, από την Αραδίππου. Παίρνει για δεύτερη φορά το δρόμο της ξενιτιάς. Παρ’ ότι ως νεοφερμένο αντρόγυνο αγωνίζονταν να δημιουργήσουν το καινούργιο τους σπιτικό, ο Χριστάκης Μιτσήγιωρκης αναμιγνύεται και πάλιν στα κοινά. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, μόλις έγινε η τουρκική εισβολή δραστηριοποιείται και πάλιν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δίπλα από τον τότε Πρόεδρο Παναγιώτη Σταμάτη, από το 1974 μέχρι το 1980 και από το1986 μέχρι το 1988, για να συνεχίσει άλλα δυο χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2002, με Πρόεδρο τον Μάριο Πανάτσο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πάψει να ενδιαφέρεται και να προσφέρει αδιάκοπα τις πολύτιμες υπηρεσίες του μέχρι σήμερα.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, αν και ο Χριστάκης Πέτρου από μετριοπάθεια ποτέ δεν το έχει πει, ότι παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του τότε, υπήρξε δραστήριο μέλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου (ΕΟΚΑ 1955-1959). Για τη συμμετοχή και δράση του στον αγώνα για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, η Ένωση Αγωνιστών Κύπρου τον έχει τιμήσει με ειδικό μετάλλιο.

Ας γίνει μια παρένθεση για να γραφεί κάτι που μόνο από δυο δραστήρια μέλης της Κοινότητας, τη σύζυγό του Θέκλα Πέτρου Μιτσήγιωρκη και τον Παναγιώτη Σταμάτη, έχω ακούσει μέχρι σήμερα. Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίηση κοντά 200,000 ελληνοκυπρίων, ο Χριστάκης και ο αδελφός του αείμνηστος Γιώργος Μιτσήγιωρκης, μαζί με πολλά άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μάζευαν χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Κύπρου. Τα δυο αδέλφια όχι μόνον είχαν δραστηριοποιηθεί στην πόλη της Αδελαΐδας, αλλά, και με την ενθάρρυνση τού τότε Διοικητικού Συμβουλίου, η δράση τους επεκτείνεται και στα χωριά της υπαίθρου, όπου υπήρχε ελληνισμός, για να μαζέψουν χρήματα για τους κύπριους πρόσφυγες. Πολλές ήταν οι βραδιές που είχαν διανυκτερεύσει στα χωριουδάκια της επαρχίας, παραμελώντας πολλές φορές τη δουλειά και την οικογένειά τους.

H χορωδία του Συλλόγου Κυριών

Ο μεγαλύτερος αδελφός της οικογένειας Μιτσήγιωρκη, ο αείμνηστος Γιώργος, μέχρι το θάνατό του, υπήρξε δραστήριο μέλος της Κυπριακής Κοινότητας είτε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είτε ως απλό μέλος. Η δε σύζυγός του Σοφία, για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα πρόσφερε και προσφέρει αθόρυβα τις υπηρεσίες της στο Σύλλογο Κυριών και γενικότερα στην Κυπριακή Κοινότητα. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι οι αείμνηστοι Γιώργος Μιτσήγιωρκης και Λευτέρης Φάντης ήταν οι δυο στέρεες κολόνες δίπλα στον τότε Πρόεδρο Παναγιώτη Σταμάτη για να γίνει το μεγάλο άλμα: Η αγορά του πρώτου ιδιόκτητου κτιρίου στο Carrington Street, στην πόλη. Επίσης αυτοί ήταν, που τα χρόνια εκείνα φόρτωναν ό,τι χρειαζόταν στην μεγάλη Κυπριακή «τέντα» για να τα κουβαλήσουν στο Φεστιβάλ «Γλέντι» και αυτοί ήταν οι τελευταίοι που, γύρω στα μεσάνυχτα, φόρτωναν τα πράγματα στο αυτοκίνητο του Γιώργου για να τα πάρουν πίσω στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας. Με τέτοιες και πολλές άλλες δραστηριότητες ήταν που κατορθώθηκε να μαζευτούν τα χρήματα, που χρειάζονταν για να εξοφληθεί το πρώτο οίκημα.

Η ανθρωπιά του Γιώργου Μιτσήγιωρκη, φαίνεται και από το εξής περιστατικό: Βρισκόμενος στην Κύπρο, μπήκε σ’ ένα ταξί για να πάει στη Λεμεσό. Στο ίδιο ταξί ήταν και μια άγνωστη, απελπιστικά στενοχωρημένη, κυρία από τη Λεμεσό με το παιδί της. Ο Γιώργος τη ρώτησε τι συμβαίνει και η Λεμεσιανή του εκμυστηρεύτηκε ότι το παιδί της έχει καρδιακό πρόβλημα και δεν έχουν την οικονομική δύναμη να το πάνε στο εξωτερικό για θεραπεία. Ο Γιώργος πήρε τα στοιχεία της κι όταν ήρθε στην Αδελαΐδα, φρόντισε να επισκεφθεί ειδικούς γιατρούς στο Children’s Hospital, που του υποσχέθηκαν ότι μπορεί να θεραπευτεί το παιδί στο εν λόγω νοσοκομείο. Με συνεχή προσπάθεια, κατόρθωσε να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζονταν από έρανο μεταξύ φιλικών προσώπων και με τη στήριξη της Κυπριακής Κοινότητας, για να καλυφθούν τα έξοδα του νοσοκομείου και του ταξιδιού πατέρα και παιδιού στην Αδελαΐδα. Πατέρας και παιδί είχαν φιλοξενηθεί αφιλοκερδώς για δυο μήνες στο σπίτι του Γιώργου και Σοφίας Μιτσήγιωρκη!

Τον Γιώργο τον θυμάμαι για το πηγαίο του χιούμορ. Όταν μ’ έβλεπε πάντα άρχιζε με τον ίδιο πρόλογο: «Δάσκαλε, έχω ένα καινούργιο», εννοώντας ένα έξυπνο αστείο. Γνώριζε ότι θα τον άκουγα με ευχαρίστηση. Επίσης κάθε Σάββατο απόγευμα, όταν ετοιμαζόταν να φύγει από το οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας, αστείευε τους φίλους του: «Άτε ρε κοπέλια να ποσιαιρετιστούμε (αποχαιρετιστούμε), γιατί εν ηξέρουμε πόσοι εν να ‘μαστε ζωντανοί το άλλο Σάββατο!».

Ο Μιχάλης, ο τρίτος στη σειρά Μιτσήγιωρκης, χωρίς να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του, βρίσκονταν και βρίσκονται πάντα στο Κυπριακό Σπίτι και πάντοτε βοηθούσαν και μέχρι σήμερα βοηθούν αθόρυβα, διακριτικά.

Ο τέταρτος στη σειρά Μιτσήγιωργης, ο Ανδρέας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που ήταν εδώ στην Αδελαΐδα και εργαζόταν ως εκπαιδευτικός, είχε κι αυτός δραστηριοποιηθεί στα κοινά. Μάλιστα, υπήρξε και ο παρουσιαστής της πρώτης-πρώτης μεγάλης καλλιτεχνικής εκδήλωσης της Κυπριακής Κοινότητας, στην αναπαράσταση του Κυπριακού Γάμου το 1981, που ήταν πρωτοβουλία των νεοφερμένων Κυπρίων.

Έχοντας σαν παράδειγμα τους γονείς τους, τα δυο παιδιά της Θέκλας και Χριστάκη Πέτρου Μιτσήγιωρκη «μεγάλωσαν κοντά στην Κυπριακή παροικία, έκαναν καλές γνωριμίες και μεγαλώνοντας αναμείχτηκαν και αυτά στην Κυπριακή Κοινότητα με την εμπλοκή τους στο χορευτικό συγκρότημα και τη Νεολαία». Η κόρη τους, η Μιράντα, μόλις τέλειωσε το Πανεπιστήμιο είχε εμπλακεί και στην προετοιμασία και παρουσίαση του εβδομαδιαίου Κυπριακού Ραδιοφωνικού Προγράμματος στο 5ΕΒΙ ΦΜ, ενώ ο γιος τους, ο Συμεών, ως επαγγελματίας Industrial Designer «ξόδεψε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας για την επίπλωση και καλλωπισμό του Πολιτιστικού Κέντρου, του οποίου ο εξοπλισμός και η επίπλωση του γραφείου είναι δωρεά της οικογένειας Χριστάκη Πέτρου Μιτσήγιωρκη».

Β. ΘΕΚΛΑ ΠΕΤΡΟΥ (ΜΙΤΣΗΓΙΩΡΚΗ)

Η Θέκλα Πέτρου τελείωσε το δημοτικό σχολείο Αραδίππου και το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας. Στην Πέμπτη τάξη (δευτέρα Λυκείου) είχε την καλή τύχη να λάβει μέρος στη «Μαθητική Εκδρομή Σχολών Αλλοδαποίς» (έχοντας προσωπική πείρα σ’ αυτού του είδους τις εκπαιδευτικές εκδρομές τις αποκαλώ εκδρομές-προσκυνήματα) και για εικοσιεπτά μέρες επισκέπτονταν ιστορικούς χώρους, μουσεία, εκκλησίες και πολλά άλλα αξιοθέατα μέρη της Ελλάδας. Η Θέκλα Πέτρου από τη μαθητική αυτή εκδρομή θυμάται: «Κατά την παραμονή μας στην Ελλάδα γνωρίσαμε και συνδεθήκαμε φιλικά με μαθήτριες από όλη την Κύπρο…. Πράγματι το ταξίδι μας στη Ελλάδα μάς άφησε τις καλύτερε εντυπώσεις, γνώσεις και εμπειρίες!».

Μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο είχε παντρευτεί το συγχωριανό της Χριστάκη Πέτρου Μιτσήγιωρκη και σε τρεις μήνες βρέθηκε στην Αδελαΐδα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Απέκτησε δυο παιδιά: την Μιράντα, που της χάρισε δυο κοριτσάκια και ζει στην Κύπρο, στο χωριό των γονιών της, την Αραδίππου, και τον Συμεών, που ζει στην Αδελαΐδα, και της χάρισε, επίσης δυο εγγονάκια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι.

Με την άφιξή της στην Αδελαΐδα, παρακολούθησε μαθήματα δακτυλογραφίας καθώς και τα σεμινάρια, που είχε διοργανώσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας για μη πτυχιούχους εκπαιδευτικούς. Στο τέλος της φοίτησης τούς είχε δοθεί «πιστοποιητικό φοίτησης» και το 1999 τιμητικό δίπλωμα για την πολυετή προσφορά τους στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Η Θέκλα είχε διδάξει για δεκαέξι χρόνια στο Ελληνικό σχολείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα, στην περιοχή του Άνλεϋ.

Ο Σύλλογος Κυριών

Αργότερα είχε φοιτήσει στο κολλέγιο αισθητικής College of Beauty Theraby, όπου και βραβεύτηκε για την επίδοσή της. Επίσης πήρε και το δίπλωμα του Floral Art, δηλαδή Σύνθεση Λουλουδιών κάτι που της φάνηκε πολύ χρήσιμο όταν μπήκε στην Επιτροπή του Γυναικείου Συλλόγου, ιδιαίτερα για το στόλισμα των επίσημων τραπεζιών με δικά τους λουλούδια αντί να τ’ αγοράζουν. Δεν είχε ασχοληθεί με το επάγγελμα της αισθητικού γιατί βρήκε μόνιμη δουλειά στον οίκο μόδας Katie’s ως fashion adviser, όπου δούλεψε για 32 χρόνια.

Η εμπλοκή της Θέκλας Πέτρου Μιτσήγιωρκη στην Κυπριακή Κοινότητα έγινε λίγο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την ενθάρρυνση του συζύγου της, που ήταν μέλος τού τότε Διοικητικού Συμβουλίου, με Πρόεδρο τον Παναγιώτη Σταμάτη. Με τον ξεριζωμό σχεδόν 200,000 χιλιάδων ελληνοκυπρίων ο απανταχού ελληνισμός είχε ευαισθητοποιηθεί και δραστηριοποιηθεί για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους, τους πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους. Για τους Κυπρίους ήταν ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για συμπαράσταση και βοήθεια γιαυτό και το 1975, με την προτροπή του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Κοινότητας είχε δημιουργηθεί μια προσωρινή, ανεπίσημη επιτροπή από Κυρίες, που οι πιο πολλές ήταν σύζυγοι μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Φεβρουάριο του 1976 είχαν γίνει εκλογές για ανάδειξη των μελών της πρώτης εκλελεγμένης επιτροπής του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων της Κυπριακής Κοινότητας. Έκτοτε ο Σύλλογος αυτός είναι το δεξί χέρι του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου. Χάριν της ιστορίας αναφέρομε τα μέλη της πρώτης επιτροπής του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, όπως ήταν τότε το επίσημο όνομα του Συλλόγου:

Πρόεδρος: Γεωργούλα Μιχαήλ
Αντιπρόεδρος: Ελλάδα Παρασκευά
Γραμματέας: Χρυστάλλα Παρασκευά
Ταμίας: Θέκλα Πέτρου
Βοηθός Γραμματέας: Μαρία (Λούλλα) Σταμάτη
Βοηθός Ταμίας: Χρυστάλλα Καλλικά
Σύμβουλος: Σοφία Σωκράτους.

Μεταξύ άλλων, οι κυριότεροι σκοποί του Συλλόγου ήταν:

*Η διατήρηση της Κυπριακής παράδοσης και η προαγωγή των ηθών και εθίμων του τόπου μας,
*Η σύσφιξη των σχέσεων της Κύπριας γυναίκας με επίκεντρο την Κυπριακή Κοινότητα και ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ τους,
*Η συμβολή τους τόσο στην πολιτιστική ζωή της παροικίας όσο και στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα.

Από τότε μέχρι σήμερα η Θέκλα Πέτρου Μιτσήγιωρκη, για 44 συνεχή χρόνια, είναι μέλος της επιτροπής, είτε Ταμίας είτε Πρόεδρος. Είναι μέχρι σήμερα η μακροβιότερη Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών, όπως ονομάζεται τώρα ο γυναικείος σύλλογος της Κυπριακής Κοινότητας.

Με την ίδρυση του Συλλόγου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρώτο μέλημα ήταν η βοήθεια προς τους πρόσφυγες της Κύπρου, γιαυτό είχαν υιοθετήσει τέσσερα προσφυγόπουλα, βοηθούσαν διάφορα ιδρύματα αναξιοπαθούντων και είχαν συνεισφέρει και στο «Ταμείο Μακαρίου Γ΄».

Η Θέκλα Πέτρου Μιτσήγιωρκη θυμάται: «Όταν σταθεροποιήθηκε κάπως η κατάσταση στην Κύπρο αρχίσαμε να σκεφτόμαστε και για την απόκτηση δικού μας οικήματος. Το πρώτο μας ιδιόκτητο οίκημα, στο κέντρο της Αδελαΐδας, στην οδό Carrington, αγοράστηκε το 1976 επί προεδρίας Παναγιώτη Σταμάτη, με εισφορές και εθελοντική εργασία των μελών, ανακαινίστηκε το 1977 κι έγιναν τα επίσημα εγκαίνια το 1981, από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού. Το οίκημα εξωφλήθηκε το 1988».

Με την απόκτηση του ιδιόκτητου οικήματος άρχισε και η ανωδική πορεία του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων, είχε αυξηθεί ο αριθμός των μελών, είχε δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερα στον φιλανθρωπικό τομέα διοργανώνοντας πρωινά ή απογευματινά «τσάγια» με σκοπό να ενημερώσουν τον κόσμο, αλλά και να βοηθήσουν οικονομικά τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, τον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο (θαλασσαιμία), το Σύνδεσμο Καρδιοπαθών και άλλους οργανισμούς. Επίσης συμμετείχαν και ως πρώτη γραμμή βοηθείας σε συμπατριώτες μας που θα έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και τη Ρωσία, για ειδική θεραπεία.

Στις προτεραιότητες του Συλλόγου Κυριών ήταν και η παρουσίαση του κυπριακού πολιτισμού με τη διοργάνωση έκθεσης έργων Κυπριακής Χειροτεχνίας. Σε μια απ’ αυτές, «είχαμε τη χαρά να έχουμε τον μεγάλο Κύπριο ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή να εγκαινιάσει την έκθεση». Αργότερα, επί προεδρίας Τότη Διαμαντίδη, είχε διοργανωθεί φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμήν του αείμνηστου Αδαμάντιου Διαμαντή, πατέρα του πρώτου Κύπριου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας Αλέκου Διαμαντή, που απεβίωσε αυτή τη χρονιά.

Ο Σύλλογος Κυριών, με γνώμονα την προβολή και πρόοδο της Κυπριακής Κοινότητας και προσέλκυση νέων μελών, και πάντα σε άψογη συνεργασία με το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο, διοργάνωνε επιδείξεις μόδας, παιδικές γωνιές, χοροεσπερίδες για τη γιορτή της μητέρας και του πατέρα, το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο παιδικό απόγευμα, Χριστουγεννιάτικο δείπνο, εκδρομές, που αποδείχτηκαν πολύ δημοφιλείς και, σίγουρα, εμφανής ήταν η συμμετοχή στα μνημόσυνα και τις εκδηλώσεις για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και της ΣΕΚΑ για την καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής πέραν του 36% του κυπριακού εδάφους.

Ο Σύλλογος Κυριών υπήρξε ο χρυσοφόρος τροφοδότης της Κυπριακής Κοινότητας, αφού με χοροεσπερίδες, με τσάγια, με επιδείξεις, με γεύματα, με τη δυναμική συμμετοχή των κυριών στο Φεστιβάλ Γλέντι, στο «Κυπριακό Πανηγύρι» και τώρα «Κυπριακό Φεστιβάλ», με ευχαρίστηση συνεισέφερε δεκάδες χιλιάδες δολλάρια στο ταμείο της Κοινότητας.

Εκεί που ο Γυναικείος Σύλλογος άφησε τη σφραγίδα του είναι, άνκαι αγγλικής προέλευσης, τα έξι «Debutant Balls», που διοργάνωσε και τα οποία υπήρξαν πολύ δημοφιλή και πολύ επιτυχή. Στο έκτο, δυστυχώς και τελευταίο «Debutant Ball», που έγινε το 1998, επί προεδρίας Δρα Παύλου Τουμάζου, γιορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η 50η επέτειος από την ίδρυση της Κυπριακής Κοινότητας. Σ’ αυτή την εκδήλωση η Θέκλα Πέτρου είχε τιμηθεί ως «Κυρία των Τιμών».

Είναι γεγονός ότι όταν αγοράστηκε το οίκημα στην Carrington Street, ικανοποιούσε τις τότε ανάγκες των Κυπρίων. Με τα χρόνια όμως φάνηκε ότι χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο και εκτός του κέντρου οίκημα. Έτσι, επί προεδρίας Χρίστου Ιωάννου και με την υποστήριξη όλων των υποεπιτροπών της Κυπριακής Κοινότητας, κι ιδιαίτερα του Συλλόγου Κυριών και του Πολιτιστικού Ομίλου κατορθώθηκε ν’ αγοραστεί το νέο οίκημα στο Welland, το 2009. Τα επίσημα εγκαίνια της νέας στέγης της κυπριακής πατριάς είχαν γίνει τον Οκτώβρη του 2009 από τον τότε Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, ο οποίος, μάλιστα, ανακοίνωσε και κυβερνητική βοήθεια $100,000.

Εδώ ας γίνει μια παρένθεση για να δανειστούμε ένα απόσπασμα από τα λόγια της Προέδρου του Συλλόγου Κυριών, της Θέκλας Πέτρου Μιτσήγιωρκη: «Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αγορά του νέου μας οικήματος, σε μια από τις Χοροεσπερίδες της Κυπριακής μας Κοινότητας, ο Σύλλογος Κυριών παρέδωσε στον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Χρίστου Ιωάννου επιταγή $40,000, εκτός των άλλων εισφορών μας για την ανέγερση του Μνημείου Ηρώων και για την ανάρτηση των φωτοβολταϊκών. Θα πρέπει επίσης να λεχθεί ότι για δέκα χρόνια συμμετοχής μας στο Φεστιβάλ Γλέντι δεν είχαμε καθόλου απολαβές, προσπαθώντας να βοηθήσουμε την ποδοσφαιρική μας ομάδα «Ομόνοια» και την Κυπριακή Κοινότητα αντιστοίχως».

Ο Νίκος Κουγιάλης, υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου, βράβευσε την Θέκλα Μιτσήγιωρκη

Το 2015 ο Σύλλογος Κυριών γιόρτασε τα 40 χρόνια ζωής και προσφοράς με μεγαλοπρεπή τρόπο.

Την ίδια χρονιά (2015), στις εκδηλώσεις του Ιουλίου κατά της τουρκικής εισβολής και κατοχής, η Θέκλα Πέτρου Μιτσήγιωρκη είχε τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για την 40ετή προσφορά της στην Κυπριακή Κοινότητα. Την τιμητική αυτή διάκριση παρέδωσε στη Θέκλα ο απεσταλμένος της Κυβέρνησης της Κύπρου Νίκος Κουγιάλης, υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Η Θέκλα Πέτρου, εκτός από την πολυετή προσφορά της στο Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων, υπήρξε όχι μόνο μέλος της Επιτροπής Κυπριακών Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων από το 1996 μέχρι το 2010, αλλά και, κατά καιρούς, εκφωνήτρια, ετοιμάζοντας και παρουσιάζοντας επετειακά και όχι μόνο προγράμματα, όπως για την ΕΟΚΑ και την τουρκική εισβολή.

Με την αναδιοργάνωση του Πολιτιστικού Ομίλου της Κυπριακής Κοινότητας το 2005, η Θέκλα Πέτρου είχε εκλεγεί μέλος της Υποεπιτροπής του Ομίλου, τον οποίο υπηρέτησε με ζήλο και υπευθυνότητα, όπως άλλωστε αυτό πράττει πάντοτε, μέχρι το 2018.

Με την αναδιοργάνωση του Κυπριακού Πανηγυριού, γνωστού ως Κυπριακό Φεστιβάλ, η Θέκλα Πέτρου συμμετέχει με τη διπλή της ιδιότητα ως Προέδρου του Συλλόγου Κυριών και ως μέλος της επιτροπής του Πολιτιστικού Ομίλου τόσο στον προγραμματισμό, στη διοργάνωση των φαγητών όσο και των εκθεμάτων κυπριακής τέχνης, φωτογραφίας, ιστορίας και έργων χειροτεχνίας.

Ας σημειωθεί ότι το 2011 κατά την εδώ επίσκεψή του ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας Μάικ Ρανν, είχαν καταθέσει το θεμέλιο λίθο για το Πολιτιστικό μας Κέντρο, που βρίσκεται δίπλα από τη μεγάλη αίθουσα τελετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι χάρις στη στενή φιλία του Χρίστου Ιωάννου με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της Πολιτείας μας και τη συνδρομή του υπουργού Τομ Κουτσαντώνη, ως Κυπριακή Κοινότητα πήραμε άλλες $300,000 βοήθεια για τη διεκπεραίωση του Πολιτιστικού μας Κέντρου.

Το Πολιτιστικό Κέντρο χρησιμοποιείται για τις πολιτιστικές και φιλανθρωπικές μας εκδηλώσεις, σαν καφενείο το Σάββατο και σαν χώρος για συγκέντρωση και μεσημεριανό φαγητό (συνεστίαση) των πάνω από 100 τακτικών συνταξιούχων μας.

Η Θέκλα Πέτρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Συλλόγου Κυριών από την ίδρυσή του το 1975. Εργάστηκε από το 1975 μέχρι το 1982 ως ταμίας, από το 1982 μέχρι το 1991 ως γραμματέας και από το 1991 μέχρι σήμερα ως Πρόεδρος.

Φέτος, για τις εκδηλώσεις του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής είχε επισκεφθεί την Αδελαΐδα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την προσφορά της γυναίκας της διασποράς τίμησε τον Σύλλογο Κυριών Νότιας Αυστραλίας για τη 44χρονη ζωή και δράση. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η Θέκλα Πέτρου, περιστοιχιζόμενη από τα μέλη της Επιτροπής του Συλλόγου Κυριών.

Η Θέκλα Πέτρου Μιτσήγιωργκη, λόγω της μακροχρόνιας υπηρεσίας της έχει συνεργαστεί με τους πιο κάτω Προέδρους της Κυπριακής Κοινότητας, είτε ως απλή μέλισσα είτε ως βασίλισσα των εργατικών μελισσών της κυψέλης που λέγεται Σύλλογος Κυριών και, κατ’ επέκταση, Κυπριακή Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας. Ο κατάλογος παρατίθεται με βάση τη σειρά υπηρεσίας τους από τη θέση του Προέδρου και με τους οποίους η Θέκλα είχε συνεργαστεί: Παναγιώτης Σταμάτη, Παύλος Μιχαήλ, Τότης Διαμαντίδης, Νεοκλής Χατζηκακού, Παναγιώτης Σταμάτη, Αναστάσιος Αντωνίου, Αντώνης Ιωάννου, Παντελής Καζή, Κώστας Σταύρου (Καζάκος), Βάσος Γεωργίου, Παύλος Τουμάζος, Γεώργιος Ξιούρουππας, Μάριος Πανάτσος, Χρίστος Ιωάννου, Ανδρέας Ευδοκίου.

Η Θέκλα Πέτρου Μιτσήγιωρκη σε σχετική ερώτησή μου μού δήλωσε: «Μπορώ να πω ότι στα 44 χρόνια στο Σύλλογο Κυριών, αλλά και γενικότερα στην κυπριακή πατριά πρόσφερα αμέτρητες ώρες από την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή, αλλά οι εμπειρίες και οι φιλίες που έχω αποκτήσει δεν συγκρίνονται με αυτά που έχω προσφέρει. Αυτό βέβαια έχει γίνει με την συμπαράσταση της οικογένειάς μου, ιδίως του συζύγου μου Χριστάκη, που ήταν πάντοτε στο πλευρό μου. Ευχαριστώ όλες κι όλους που μου έδωσαν τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους, να γνωριστούμε καλύτερα, να αναπτύξουμε φιλία, να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε τα τελευταία 44 χρόνια. Απότερος σκοπός κι ευχή μας ήταν και είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σ’ αυτή την μαγεύτρα φλούδα της γης που ονομάζεται ΚΥΠΡΟΣ».