Μόλις διάβασα ότι ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, κατέθεσε μήνυση στις 24 τρέχοντος για ρατσιστική συμπεριφορά κατά της «Κιβωτού του Κόσμου» και του επικεφαλής της, πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου, δεν πίστευα στα μάτια μου. Είχα την ελπίδα ότι επρόκειτο για fake news. Όμως, δυστυχώς, ήταν αλήθεια!

Νομίζω πως η ιστορία της Κιβωτού είναι λίγο-πολύ γνωστή στους περισσότερους. Πρόκειται για έναν Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα το 1998, ως ομάδα, υπό τον 26χρονο, τότε, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, μια περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Ξεκίνησε με παιδιά που τριγυρνούσαν άσκοπα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, άλλα κακοποιημένα, άλλα από ναρκομανείς γονείς, άλλα εγκαταλελειμμένα… Ο πατήρ Αντώνιος κατάφερε να τα προσεγγίσει – δεν ήταν εύκολο – μέσω μιας ομάδας μπάσκετ που δημιούργησε.

Στην αρχή ήταν Ελληνόπουλα, κατόπιν όμως, με τον πόλεμο του Κόλπου, η γειτονιά κατακλύστηκε από πρόσφυγες και αρκετά ξενόφερτα παιδιά βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά της Κιβωτού. Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο έχουν, επίσης, περάσει από την Κιβωτό. (Είπατε τίποτα για ρατσισμό, κύριε Δημητρά;). Δεν είναι τυχαίο που σταδιακά η νεανική εγκληματικότητα μειώθηκε σημαντικά στην περιοχή.

Σιγά-σιγά, με πραγματικό άθλο του ίδιου του πατέρα, της πρεσβυτέρας του Σταματίας και πολύτιμων εθελοντών, έφτασε όχι μόνο να αποκτήσει το δικό της χώρο, αλλά να έχει και παραρτήματα. Έτσι, σήμερα λειτουργούν το Σπίτι Φιλοξενίας Αθηνών, το Σπίτι Φιλοξενίας Πειραιά, η Κιβωτός του Αιγαίου (Χίος) και η Κιβωτός της Ηπείρου (Πωγωνιανή). Πολλά παιδιά μένουν στους χώρους της Κιβωτού, ενώ άλλα παραμένουν στις οικογένειές τους (συνήθως μονογονεϊκές), εφόσον κρίνονται κατάλληλες, με τη βοήθεια και τη στήριξη της ΜΚΟ.

Μεταφέρω εδώ κάποια αποσπάσματα από την ιστοσελίδα της Κιβωτού του Κόσμου:

«Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, οι ισότιμες σχέσεις και η έννοια της αγάπης χωρίς ανταλλάγματα είναι οι αρχές που διέπουν την πορεία της Κιβωτού».

«Τα παιδιά μας 400 μέχρι στιγμής, στη πλειονότητα τους Ελληνόπουλα, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού του Κόσμου μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν καθημερινά την κοινωνία μας».

«Επίσης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό του Κόσμου» ως ”το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2003”. Το Δεκέμβριο του 2004 η Κιβωτός βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια ξανά ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού.

Επίσης, στις 30/12/2008 με την απονομή Βραβείου από την Ακαδημία Αθηνών για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα και ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά».

Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφατα ο πατήρ Αντώνιος συνέταξε επιστολή, στην οποία αντιτίθεται στη δημιουργία δύο προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών στη Χίο, κοντά στην Κιβωτό του Αιγαίου, αναφέροντας τα εξής:

«Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (όπου π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές».

Αυτό το «ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο κείμενο», κατά τον κ. Δημητρά, συνιστά «δημόσια υποκίνηση μίσους και μέσω του διαδικτύου», ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι το μόνο που προσπαθεί να κάνει ο πατήρ Αντώνιος είναι να προστατεύσει τόσο τα παιδιά όσο και τη δομή. Παράλληλα, πάντως, η εισαγγελέας για ρατσιστικά εγκλήματα, κυρία Σταυρούλα Σταυράτη, επίσης μηνυόμενη, φέρεται να έχει δώσει άδεια στη ΜΚΟ για τη φιλοξενία 200 περίπου ασυνόδευτων ανηλίκων στο νησί.

Κύριε Δημητρά, αναμφισβήτητα επιβάλλεται να υπάρχει Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που “να παρακολουθεί, να δημοσιοποιεί, να ασκεί πίεση και να παρεμβαίνει για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεων στην Ελλάδα, και, περιστασιακά, στα Βαλκάνια” (Βικιπαίδεια), όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπερβάλλετε, άλλωστε: έχουμε δει ανάλογες μηνύσεις που υποβάλατε εναντίον του Γιάννη Ζουγανέλη και της Σώτης Τριανταφύλλου. Και τώρα, εναντίον ενός ανθρώπου που έχει δώσει τα πάντα για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας κι έχει μάλιστα βραβευθεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, αντί να υποκλίνεστε μπροστά του; Ντροπή!

Λυπάμαι, αλλά βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος! Η συμπεριφορά σας είναι ακραία και φασιστική, όσο κι αν θέλετε να δείχνετε το αντίθετο και προκαλείτε αγανάκτηση στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να κουνάτε μονίμως το δάχτυλο, να μοιράζετε μηνύσεις και να απαγορεύετε στους ανθρώπους να εκφράζουν τη γνώμη τους, μόνο και μόνο για να μη θίξουν το Ισλάμ! Είναι απαράδεκτο να τα βάζετε με έναν άνθρωπο που καθημερινά και έμπρακτα χαρίζει απλόχερα ΑΓΑΠΗ και μόνο ΑΓΑΠΗ, επιτελώντας ένα αξιοθαύμαστο και πολυβραβευμένο έργο!

Κοντολογίς, η κοινή γνώμη απαιτεί: Κάτω τα χέρια από τον πατέρα Αντώνιο και την Κιβωτό του Κόσμου, κύριε Δημητρά! Ανακαλέστε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ και ζητήστε και ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Εν αναμονή…

Update: Μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η απάντηση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Η Κιβωτός του Κόσμου «ενημερώνει αυτούς οι οποίοι τυγχάνει να μην γνωρίζουν το έργο της για τα εξής: Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει. Η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια. Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους. Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε. Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά».