Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορoύν το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής. Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Στους 5.000 οι θάνατοι από κορονοϊό – Η Ευρώπη νέο επίκεντρο της πανδημίας

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.

Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος.

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε παράλληλα ότι η κοινωνική απόσταση απλώς επιβραδύνει ελαφρά την εξάπλωση το ιού, ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει. Δεν αποτελεί πανάκεια, δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της αυτή την πανδημία, τόνισε.

Ο Τέντρος επίσης ανακοίνωσε την έναρξη ενός σχεδίου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Όπως ανέφερε, το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους και οργανισμούς να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση σε μάσκες, γάντια, ιατρικές μπλούζες και προστατευτικά δίοπτρα για εργαζομένους στον τομέα υγείας καθώς και διαγνωστικά σετ και εξοπλισμούς για έρευνα και ανάπτυξη, όπως εμβόλια.

Ο Ράιαν τόνισε πως κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει για τα μέτρα προστασίας του ίδιου της του πληθυσμού, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής μπορεί εντός των εθνικών της συνόρων να περιορίσει τις μετακινήσεις εντός ζωνών.

«Υπάρχει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό για πιθανά εμβόλια ενάντια στον νέο κορονοϊό, πρέπει τώρα να κινηθούμε για να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να κάνουμε επενδύσεις που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε εμβόλια στο μέλλον», είπε ο Ράιαν.

Από την πλευρά της η Μαρία βαν Κέρκχοβ, επικεφαλής τεχνικών ζητημάτων των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης υγείας του Οργανισμού, επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν μπορεί να προβέψει πότε θα κορυφωθεί η πανδημία του Covid-19, και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να είναι έτοιμη «για κάθε σενάριο».

«Ένα πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο. Και η πορεία αυτής της πανδημίας σε κάθε χώρα εξαρτάται από τις ενέργειες της κάθε χώρας», τόνισε η βαν Κέρκχοβ.

Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αντιμέτωπος με την πανδημία του νέου κορονοϊού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανακοινώνοντας πως 50 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον νέο κορονοϊό, αφού επί εβδομάδες έδειχνε να υποβαθμίζει την απειλή.

Σήμερα, ωστόσο τόνισε πως ο Covid-19 θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην χώρα. “Θα χειροτερέψει. Οι επόμενες οχτώ εβδομάδες είναι κρίσιμες”, δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να “απελευθερώσει όλη την δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”. Κάλεσε κάθε πολιτεία να εγκαθιδρύσει κέντρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ιού.

Η πίεση αυξανόταν προς τον Τραμπ να κηρύξει μια μολυσματική ασθένεια έκτακτη ανάγκη με βάση μια νομοθεσία του 1988 που θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA) για να χορηγήσει κονδύλια σε πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις και να αναπτύξει ομάδες υποστήριξης. Το μέτρο σπανίως ενεργοποιείται. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον το 2000 κήρυξε αντίστοιχο μέτρο για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

“Για την απελευθέρωση της πλήρους ισχύος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια σήμερα, κηρύσσω επισήμως σήμερα μια κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Η ενέργεια αυτή θα καταστήσει έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα – ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο ποσό για πολιτείες και περιοχές στο κοινό μας αγώνα ενάντια σε αυτή την ασθένεια”, τόνισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας για όσα από αυτά τα δάνεια διακρατεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Με ταλέντο, ή με τύχη, πείτε το όπως θέλετε, αλλά μέσα από μια συλλογική δράση και κοινές θυσίες, εθνική αποφασιστικότητα, θα υπερβούμε την απειλή του ιού”.

Παράλληλα είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 5 εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι αναγκαία τόσα πολλά. Παρότρυνε τους Αμερικανούς να επιδιώξουν να εξεταστούν μόνο αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο βρισκόταν ο Άνθονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων ο οποίος δήλωσε: “Χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη. Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα. Αλλά θα τα φροντίσουμε”, είπε.

Ο Τραμπ ο ίδιος ήρθε σε επαφή με έναν Βραζιλιάνο αξιωματούχο το περασμένο Σάββατο που αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο Λευκός Οίκος χθες ανακοίνωσε πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δεν παρουσίαζε συμπτώματα και δεν έχει εξεταστεί. Σήμερα είπε πως πολύ πιθανόν θα εξετασθεί “σύντομα” για τον νέο κορονοϊό.