Άλλα 127 νέα κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία και 56 στη Βικτώρια ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό περιστατικών της χώρας σε 4.100 ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 16. Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων αφορά Αυστραλούς που βρίσκονταν σε κρουαζιερόπλοια.

Η ΤΑΣΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο πρωθυπουργός της Τασμανίας, Peter Gutwein, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί ότι μία γυναίκα στα 80 της πέθανε στο περιφερειακό νοσοκομείο North-West Regional.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Gutwein τόνισε στους πολίτες της Τασμανίας ότι πρέπει να αποδεχθούν και να καταλάβουν «ότι αυτό δεν είναι παιχνίδι».

«Μέχρι τώρα, οι άνθρωποι [που εισήλθαν στην Τασμανία] έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση. Από σήμερα, θα βρίσκονται σε καραντίνα σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις».
Ο κ. Gutwein προειδοποίησε, επίσης, ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αγνοούν τον κανόνα των «δύο προσώπων», ο οποίος τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα

.
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Στη Βικτώρια καταγράφηκαν 56 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της πολιτείας σε 821.
Μετά τα νέα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε τρεις νέους περιορισμούς, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ απόψε τα μεσάνυχτα.
Ο κ. Andrews δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά, όπως δήλωσε, αυτό θα γίνει αφού συμβουλευτεί όλους τους συναρμόδιους φορείς.

ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΝΟ

Οι υγειονομικές αρχές της ΝΝΟ επιβεβαίωσαν 127 νέες περιπτώσεις κορονοϊού, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό της πολιτείας σε 1.918.
Η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της ΝΝΟ, Δρ Kerry Chant δήλωσε ότι οι αριθμοί στην πολιτεία «σταθεροποιούνται», ωστόσο συνέστησε προσοχή έτσι ώστε να διατηρηθεί αυτή η τάση.

Η πρωθυπουργός της ΝΝΟ, Gladys Berejiklian δήλωσε ότι έχει διαπιστώσει μια «έντονη διαφορά» στη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν το σωστό και προειδοποίησε ότι οι Αρχές θα είναι πολύ αυστηρές ως προς την εφαρμογή του περιορισμού των «δύο προσώπων».

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Στη Βικτώρια, ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε ότι όσοι δεν τηρούν τον περιορισμό των «δύο προσώπων» θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο άνω των $ 1.600.

Στη Νότια Αυστραλία, το πρόστιμο θα είναι 1.000 δολάρια.
Στη ΝΝΟ, η πρωθυπουργός Gladys Berejiklian δήλωσε ότι οι αρχές θα συλλαμβάνουν εκείνους που παραβιάζουν τον κανόνα των δύο προσώπων αρχής γενομένης από σήμερα.

Ο επικεφαλής υπουργός της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT) Andrew Barr δήλωσε ότι η πρώτη φάση θα αφορά την εκπαίδευση και τις προειδοποιήσεις των πολιτών, αλλά η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την επιβολή προστίμων.

Στην Τασμανία, ο πρωθυπουργός Peter Gutwein δήλωσε ότι η αστυνομία θα ελέγχει την τήρηση του περιορισμού και θα μπορεί να συλλαμβάνει τους παραβάτες και να τους επιβάλλει πρόστιμα.

Η Βόρεια Επικράτεια δεν θα προχωρήσει επί του παρόντος στην επιβολή του περιορισμού δείχνοντας εμπιστοσύνη στους πολίτες της, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον η λήψη αυστηρότερων μέτρων, εάν χρειαστεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός Michael Gunner.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

Το εθνικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σε απαγόρευση των εξώσεων για τους επόμενους έξι μήνες για όλους τους μισθωτές κατοικιών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού. Η απαγόρευση ισχύει σε όλα τα κράτη και τις επικράτειες της χώρας.

ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Συνολικά 74 εκατομμύρια δολάρια διατίθενται ειδικά για την υποστήριξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωναϊού.
Από αυτά τα χρήματα, το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί στην Beyond Blue για την παροχή ειδικής γραμμής βοήθειας για την ψυχική υποστήριξη όσων επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τον κορονοϊό.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε χρειάζεται βοήθεια μπορείτε να απευθύνεστε στις παρακάτω τηλεφωνικές γραμμές υπιστήριξης:
&     Lifeline 13 11 14
&     Kids Helpline on 1800 551 800
&     MensLine Australia 1300 789 978
&     Suicide Call Back Service 1300 659 467
&     Beyond Blue 1300 224 636
&     Headspace 1800 650 890
&     ReachOut at au.reachout.com
&     Care Leavers Australasia Network (CLAN) 1800 008 774

ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης μισθών για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα από την κρίση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις αναμένεται να λαμβάνουν μέχρι και 1.500 δολάρια ανά δεκαπενθήμερο, ανά εργαζόμενο, για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι καταβολές θα έχουν πιθανά αναδρομικό χαρακτήρα, αλλά θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες όταν το σχέδιο ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν, η Ένωση Τραπεζών Αυστραλίας (Australian Banking Association) είχε ανακοινώσει ότι θα δοθεί εξάμηνη περίοδος χάριτος όλων των αποπληρωμών δανείων στις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης, Anna Bligh, επιβεβαίωσε ότι το πακέτο επεκτείνεται πλέον σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια ύψους έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μετρώντας άλλη μία εβδομάδα στη δίνη της πανδημίας του COVID-19 περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό παγκοσμίως και περισσότεροι από 30.000 έχουν πεθάνει.
Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές από τότε που εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ RUBY PRINCESS ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τρία μέλη του πληρώματος από το κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια της νύχτας με την αρωγή της Ακτοφυλακής και της υπηρεσίας ασθενοφόρων ΝΝΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 40 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ AΡTANIA
29 ακόμη επιβάτες από το γερμανικό κρουαζιερόπλοιο MV Artania βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στο πλοίο σε 41.

Οι υπόλοιποι 850 επιβάτες του πλοίου που αποβιβάστηκαν στο Fremantle επιβιβάστηκαν σε ναυλωμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Περθ χθες το βράδυ με προορισμό τα σπίτια τους.
Οι 41 θετικές περιπτώσεις παραμένουν στο Περθ.

Ο γραμματέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών της Δυτικής Αυστραλίας, Mark Olson, δήλωσε ωστόσο ότι το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων δεν είναι εκπαιδευμένο για τη φροντίδα ασθενών με COVID-19.