Με μία ακόμη πρωτότυπη διαδικτυακή πρωτοβουλία, την πλατφόρμα www.staellinika.com, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών φιλοδοξεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τα παιδιά της Ομογένειας με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό.

Στον συγκεκριμένο ιστότοπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 να έχουν πρόσβαση, μέσα από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet τους και μετά από μια απλή διαδικασία δωρεάν εγγραφής, σε διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών για αρχάριους, ηλικιακών ομάδων 4-5, 6-8 και άνω των 9 ετών, καθώς και σε μαθήματα μυθολογίας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Κάθε διδακτική ενότητα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, όπως βίντεο, online εκπαιδευτικά βιβλία, διαδραστικές ασκήσεις κλπ, υψηλής αισθητικής και ποιότητας, προσαρμοσμένο στις επιταγές της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού συνεργάστηκε τους τελευταίους μήνες για την σειρά εφαρμογών www.staellinika.com με το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Simon Fraser University, Stavros NiarchosFoundation –Centre for Hellenic Studies, Vancouver Canada και με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η λειτουργία της πλατφόρμας – η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε με μηδενικό κόστος για το Ελληνικό Κράτος, παραδόθηκε νωρίτερα στο κοινό, λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησαν τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και ιδιαίτερα η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι.

Καθημερινά το περιεχόμενο θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται, έτσι ώστε η πλήρης εκδοχή να είναι διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο του 2020, παρέχοντας ταυτόχρονη προσαρμογή σε Ισπανικά, Γαλλικά και Γερμανικά, καθώς και πρόσθετες εφαρμογές με έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία. Η πρωτοβουλία θα προσεγγίσει σταδιακά το κοινό όλων των ηλικιών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης δομών του Ελληνικού Κράτους και οργανισμών της Ομογένειας (Πρεσβείες, Προξενεία, κοινότητες, σχολεία, φορείς ελληνικού πολιτισμού), για να διαθέτουν σε κάθε ενδιαφερόμενο μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μυθολογίας.

Ήδη λειτουργεί το κανάλι του www.staellinika.com στο YouTube, ενώ είναι διαθέσιμες εφαρμογές μαθημάτων ελληνικών σε συσκευές iOS για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών, 6-8 ετών και άνω των 9 ετών. Από τον Σεπτέμβριο οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες και για συσκευές android.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης

Στις μεγάλες προσπάθειες για την εσπευσμένη διάθεση των υπηρεσιών λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία, αναφέρθηκε ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. Όπως τόνισε, «στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών, ιδιαίτερα μικρότερων ηλικιών, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και ταυτόχρονα θελκτικής μεθοδολογίας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας και του πολιτισμού μας, μέσω μιας πλήρως εξατομικευμένης μαθησιακής εμπειρίας. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που ενώνουν τον Οικουμενικό Ελληνισμό και η εν λόγω πλατφόρμα θα αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για τη διατήρηση, τη διάδοση και την προώθησή της».

Η σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών αποτελεί καρπό συνεργασίας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών και εμπειρογνωμόνων και ομάδας στελεχών της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και την μυθολογία να ταξιδέψουν και τώρα έχουμε ένα λαμπρό εργαλείο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό σήμερα να προσφέρονται εφαρμογές για την ελληνική γλώσσα στο περιβάλλον των φορητών συσκευών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα του υλικού, όσο και η αισθητική του αρτιότητα, ομάδα παιδαγωγών, γλωσσολόγων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών της ομάδας είναι ταλαντούχοι νέοι που ζουν στην Ελλάδα, στους οποίους το πρόγραμμα προσέφερε την ευκαιρία να εργαστούν και να μείνουν στον τόπο τους».