Σε αρκετές γειτονιές της Μελβούρνης, εντύπωση έχουν προκαλέσει οι σχολαστικές και εντατικές δράσεις καθαριότητας και περιποίησης των υπαίθριων χώρων.

Καθημερινά εντοπίζουμε υπαλλήλους των Δήμων να καθαρίζουν τα παγκάκια στα πάρκα, τις βρύσες, να κλαδεύουν και να περιοποιούνται το γρασίδι ή τα δέντρα στους κοινόχρηστους χώρους.

Η κρίσιμη αυτή δράση για τη διατήρηση της καθαριότητας σε εποχή πανδημίας ενισχύεται από το πρόγραμμα “Working for Victoria” της κυβέρνησης της Βικτώριας, που έχει επιτρέψει στα Δημοτικά Συμβούλια της Πολιτείας να προσλάβουν χιλιάδες υπαλλήλους. Δεν είναι όμως μόνο ο τομέας της καθαριότητας και της συντήρησης που ωφελείται. Αρκετοί είναι οι Δήμοι που έχουν προσλάβει προσωπικό για να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει από τις συνέπειες της πανδημίας, όπως υπαλλήλους για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καθώς και άτομα για την παροχή βοήθειας στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης, 15 Δήμοι ακόμα μπήκαν στο πρόγραμμα “Working for Victoria”, και έρχονται να προστεθούν στους 28 Δήμους που ήδη ωφελούνται από το πρόγραμμα, δίνοντας ταυτόχρονα δουλειά σε χιλιάδες πολίτες.

Συγκεκριμένα, το “Working for Victoriα” είναι ένα χρηματοδοτικό πακέτο $500 εκατομμυρίων που διοχετεύεται στην αγορά εργασίας για να συνδέσει τους άνεργους λόγω κορονοϊού, με εργοδότες που χρειάζονται προσωπικό. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα περισσότεροι από 6.700 κάτοικοι της Βικτώριας έχουν βρει μια δουλειά από τον Απρίλιο, και μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία ή και να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση όταν χρειάστηκε.

«Το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες στα άτομα που έχασαν τις δουλειές τους χωρίς να φταίνε, και παράλληλα παρέχει μία κρίσιμη για την κοινωνία υπηρεσία», τονίζει ο πολιτειακός υπουργός Εργασίας, Martin Pakula. «Το έργο που γίνεται μέσα από αυτά τα προγράμματα είναι ένας από τους λόγους που έχουμε καταφέρει τόσο αποτελεσματικά να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού».

Ο πολιτειακός υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Adem Somyurek, δηλώνει ότι είναι φανταστικό που ακόμα 15 Δημοτικά Συμβούλια έχουν κατανοήσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το “Working for Victoria” και κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τις κοινωνίες τους».

Στην επαρχία της Βικτώριας, οι Δήμοι απασχολούν τους εργαζόμενους για τον καθαρισμό υδροροών, των μονοπατιών, την φροντίδα των πάρκων, αλλά και δράσεις για την πρόληψη πυρκαγιών και την αναδάσωση.

Στις πόλεις, τα Δημοτικά Συμβούλια, εκτός από τους τομείς της καθαριότητας, διοχετεύουν το προσωπικό στην ανάπτυξη κοινοτικών δράσεων και την παροχή βοήθειας στα πιο ευάλωτα μέλη τους, μέσα από υπηρεσίες για την ψυχική υγεία, επισκέψεις κατ’ οίκον, και άλλες παροχές για να διευκολύνουν την πρόσβαση των κατοίκων στην κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα “Working for Victoria” επισκεφθείτε την ιστοσελίδα vic.gov.au/workingforvictoria.