Αργυρό μετάλλιο για το καλύτερο ελαιόλαδο στην Ελλάδα κέρδισε συμπάροικος

Το λάδι «Τριφυλία» διακρίθηκε για την ποιότητά του στον φετινό διεθνή διαγωνισμό ATHIOOC δικαιώνοντας το όραμα του ομογενούς Γιάννη Πανόπουλου

Οι Βρύσες Τριφυλίας είναι ένας ευλογημένος τόπος της Μεσσηνιακής γης, που φημίζεται για την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει.
Ο Γιάννης Πανόπουλος, παιδί αυτής της γης, παρόλο που γεννήθηκε εδώ στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ένιωθε πάντα ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τα πάτρια εδάφη.

Έτσι, παράλληλα με τις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης θαλασσινών με την επωνυμία «Regal Seafoods» της οποίας είναι διευθυντής, αποφάσισε πέρσι να κάνει κάτι για τον τόπο του, τις Βρύσες Τριφυλίας.
Η οικογένεια του ομογενούς επιχειρηματία διαθέτει εκτάσεις με ελαιόδεντρα εκεί, ενώ τα δύο ελαιοτριβεία της περιοχής ανήκουν σε ξαδέρφια του. Ο κ. Πανόπουλος γνώριζε, λοιπόν, από πρώτο χέρι ότι με λίγο καλύτερη οργάνωση οι Βρύσες θα μπορούσαν να αφήσουν τη σφραγίδα τους στην αγορά του ελαιολάδου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την οικονομία του τόπου

.
Έτσι, αποφάσισε να αναλάβει τη συγκέντρωση όλης της τοπικής παραγωγής, την τυποποίηση και πώληση του λαδιού της περιοχής ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο.
«Στόχος μου ήταν η αύξηση της παραγωγής, η ανάδειξη του ελαιολάδου των Βρυσών και η ανάπτυξη της περιοχής καθώς όλα τα έσοδα πηγαίνουν στους παραγωγούς», λέει στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Πανόπουλος.
Έτσι γεννήθηκαν τα βιολογικά ελαιόλαδα Trifilia Premium και Trifilia «τα οποία προέρχονται από επιλεγμένες ελιές που καλλιεργούνται στους οικογενειακούς μας ελαιώνες στην περιοχή της Καλαμάτας στην Ελλάδα».


Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 150-200 τόνους, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξάγονται στις ΗΠΑ και ένα μέρος τους στην Αυστραλία.
Για την εξαιρετική του ποιότητα το ελαιόλαδο «Τριφυλία» κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο φετινό διεθνή διαγωνισμό λαδιού ATHIOOC (Athena International Olive Oil Competition), που είναι ένας δυναμικά ανερχόμενος διεθνής διαγωνισμός και ο μόνος που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου και το σεβασμό σημαντικών κριτών παγκοσμίου βεληνεκούς.
Για τον Γιάννη Πανόπουλο αυτή η διάκριση είναι ίσως η απαρχή της δικαίωσης του οράματός του.


Ενός οράματος που γεννήθηκε μέσα από την αγάπη του για τον πατρογονικό του τόπο, τις Βρύσες και τους ανθρώπους του.
«Κάθε φορά που πηγαίνω εκεί για μένα είναι πανηγύρι. Πλημμυρίζω από την αγάπη και την καλοσύνη όλων των ανθρώπων. Από τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους ως τα ξαδέρφια μου. Είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια», λέει ο κ. Πανόπουλος.