Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε μία ζωντανή μετάδοση του πανηγυριού του Προφήτη Ηλία από το ολύμπιο ύψος του ομώνυμου βουνού της Κοινότητας Πτελέας Καστοριάς, και το απολαύσαμε νοσταλγικά στη Μελβούρνη. Καταγόμενος από αυτό το μικρό χωριό της πατρίδας μας, θεώρησα καλό να μοιραστώ μαζί σας την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που ένοιωσα –στην άχαρη κορoνοεποχή μας- και νοερά βρέθηκα στο πανηγύρι αυτό από τη Μελβούρνη. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και τη ζωντανή τηλεοπτική ροή, η πατρίδα μας έρχεται λίγο πιο κοντά. Αυτό σήμερα μπορεί να το κάνει ο καθένας μας, μια και τα αεροπορικά ταξίδια σήμερα φαίνονται… άπιαστα.

Την ίδια μέρα κατέγραψα τις προσωπικές σκέψεις μου και τις έστειλα στην εφημερίδα «Φωνή της Καστοριάς». Στην ψηφιακή μας αέναη εποχή που ζούμε σήμερα, την επόμενη μέρα τις είδα δημοσιευμένες με αρκετές φωτογραφίες για να μείνουν -ας πούμε– στην… αιωνιότητα! Αυτά θέλω να συμμεριστώ μαζί σας σήμερα και συγχωρέστε με για αυτήν την προσωπική μου προβολή.

ΠΡΩΤΑ ΛΙΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Πτελέα είναι ορεινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς σε υψόμετρο 800 μέτρων. Το ψηλότερο βουνό της -με ύψος 1000 μέτρων- είναι ο Προφήτης Ηλίας, όπου υπάρχει και το ομώνυμο, ενοριακό και ανακαινισμένο εξωκκλήσι με πανήγυρη του «ολύμπιου βουνού» στο ελληνικό κατακαλόκαιρο, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου.

Η Πτελέα – το χωριό μου – βρίσκεται στα ανατολικά όρια του Δήμου Νεστορίου με απόσταση από την Καστοριά 15 χλμ. Το όνομά της οφείλεται στις φτελιές – πλατύφυλλα δέντρα που λέγονται και καραγάτσια – που είναι τα χαρακτηριστικά δένδρα της περιοχής. Αναγράφεται επίσημα στην ελληνική επικράτεια το 1918, μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και πήρε επισήμως το σημερινό της ομηρικό όνομα Πτελέα και σήμερα ανήκει στο Δήμο Νεστορίου.

Σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 55 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα έχει λιγότερους –μόνο 35 μετρημένους- αλλά το 1940 είχε 600! Τότε ήταν ένα ορμητήριο στο Αλβανικό Μέτωπο και μετά έγινε λάφυρο στο Γερμανό κατακτητή. Σε αυτά τα δίσεχτα χρόνια που γεννήθηκα και ιδίως το 1947-49, έγινε το επίκεντρο στον εμφύλιο σπαραγμό και πολλές οικογένειες Φτελιωτών σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο.

Έτσι και εγώ έφτασα στη νέα μας πατρίδα Αυστραλία και στα νερά του ποταμού Γιάρα –μαζί με όλους σας- βαφτίστηκα Μελβουρνιώτης!

Αρχοντική μεγαλοπρέπεια στον Προφήτη Ηλία Πτελέας
Ανταπόκριση από τη Μελβούρνη – Θωμάς Γ. Ηλιόπουλος

Με ενθουσιώδη και εξαιρετική μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, η ετήσια επίσημη θρησκευτική μας εορτή του Προφήτη Ηλία στο ολύμπιο ύψος της ομώνυμης βουνοκορφής της γραφικής πρώην Κοινότητας Πτελέας, η οποία σήμερα διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νεστορίου.

Πάνω από εξήντα χαρούμενοι προσκυνητές ανέβηκαν στο καταπράσινο βουνό του Προφήτη Ηλία από όπου κανείς μπορεί να αγναντέψει θαυμάσια όλο το Νομό της Καστοριάς και να θαυμάσει από εκεί ψηλά ακόμη και τα νερά της Λίμνης της. Ο Δήμος Νεστορίου τακτοποίησε πλήρως το δρόμο που οδηγεί στην κορυφή και ισοπέδωσε πολύ ικανοποιητικά όλο το ευρύχωρο πάρκινγκ για το οποίο όλοι ευχαρίστησαν τη Διοίκηση του Δήμου δεόντως.

Η Μητρόπολη Καστοριάς έστειλε άξιο ιερέα ο οποίος τέλεσε μία υποδειγματική και κατανυκτική Θεία Λειτουργία και για την πρόνοια αυτή όλοι οι προσκυνητές ευχαριστούμε ταπεινά το σεβαστό Μητροπολίτη μας πολλαπλά.

Η ετήσια αυτή μυσταγωγία ήταν – τρόπον τινά – και τα επίσημα Θυρανοίξια, μια και πέρσι το καλοκαίρι – με προσωπική εργασία των συγχωριανών μας – όλος ο ναός ανακαινίστηκε πλήρως με νέα υπέροχη σκεπή, ανυψώθηκαν οι τέσσερις τοίχοι σχεδόν κατά ένα μέτρο, περιποιήθηκαν οι τοίχοι εσωτερικά και εξωτερικά πλήρως, ανακαινίστηκε το τέμπλο του Ιερού, στρώθηκε το δάπεδο με πλακάκια και τοποθετήθηκε νέα περικαλλής εξωτερική θύρα. Ταυτόχρονα περιποιήθηκε με πολύ ενδιαφέρον όλος ο πολύ ευρύχωρος και υπέροχος εξωτερικός χώρος για την πανήγυρη αυτή. Η απόφαση του ιερέα τα τελέσει την επίσημη Αρτοκλασία στον εξωτερικό χώρο με τη συμμετοχή όλων των παρόντων στο πανηγύρι, εκτιμήθηκε με βαθιά κατάνυξη και ευλάβεια και οι ψαλμωδίες ακούστηκαν μέχρι τα πέρατα του κόσμου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας – τηρώντας όλους τους κανονισμούς εναντίον του κορονοϊού – προσφέρθηκαν υπέροχα και άφθονα εύγευστα εδέσματα και άφθονα πιοτά σε όλους από τις σεβαστές μας κυρίες που προσήλθαν χαρούμενες στο αξέχαστο πανηγύρι μας. Οι Έλληνες δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στα πανηγύρια μας. Αμέσως μετά ακολούθησε παρατεταμένη κοινωνική και συγκινητική επαφή με γόνιμες συζητήσεις όλων κάτω από τις σκιές των πανύψηλων δέντρων, μια και η μέρα ήταν θερμά γιορταστική με γλυκό καλοκαιρινό ήλιο και ένα ευχάριστο δροσερό αεράκι. Όλη η εκδήλωση ήταν ένα άκρως χαρούμενο γεγονός και για τη εποχή της απομόνωσης του κορωνοϊού, ήταν βάλσαμο για όλους τούς πανηγυριστές που μαζί όλοι απόλαυσαν μία παραδοσιακή γιορτή γεμάτη κέφι και χαρά με αισιόδοξο πνεύμα σε ένα πραγματικό πανηγύρι του βουνού.

Ιδιαίτερο και πρωτοπόρο γεγονός της ημέρας ήταν πως η τελετή μεταδόθηκε με τα νέα μας ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα στην Αυστραλία και οι Φτελιώτες της Μελβούρνης απόλαυσαν την τηλεοπτική αναμετάδοση. Ήταν σαν να βρισκόμασταν όλοι μαζί σας στην Ελλάδα, μια και αεροπορικά ταξίδια δεν γίνονται σήμερα. Αλλιώς θα είχαμε και προσκυνητές από την Αυστραλία. Ας το ευχηθούμε για του χρόνου η τηλεοπτική αναμετάδοση να φτάσει στις ΗΠΑ, Καναδά, πολλά ευρωπαϊκά κράτη και Αυστραλία όπου ζουν συγχωριανοί μας.

Ευχόμαστε του χρόνου να είμαστε περισσότεροι και με υγεία και χαρά – χωρίς το φόβο κανενός κορονοϊού – να γιορτάσουμε και πάλι την παραδοσιακή μας ελληνική πανήγυρη που μας κρατάει όλους ενωμένους. Μπράβο Πτελέα!