current views are: 22

3 Απριλίου 2020
Δημοσίευση09:00

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές: Σαπιοκάραβα έτοιμα να μεταφέρουν μετανάστες στα νησιά – Σε θάλασσα και αέρα μεταφέρει την ένταση η Άγκυρα

Έτοιμα να μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ακριτικά ελληνικά νησιά σαπιοκάραβα, που έχουν επιστρατευτεί από την Άγκυρα.

Δημοσίευση 09:00’

Έτοιμα να μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ακριτικά ελληνικά νησιά σαπιοκάραβα, που έχουν επιστρατευτεί από την Άγκυρα.

Πληροφορίες για μεγάλο αριθμό από «σαπιοκάραβα» τα οποία έχουν επιστρατευτεί από την Άγκυρα και βρίσκονται σε ετοιμότητα στα τουρκικά παράλια, προκειμένου να μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες στα ακριτικά ελληνικά νησιά τις επόμενες εβδομάδες φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα και στο ελληνικό επιτελείο.

Πρόκειται για παροπλισμένα εδώ και καιρό μικρά φορτηγά πλοία τα οποία επισκευάζονται πρόχειρα για να τεθούν σε πλεύσιμη κατάσταση, ώστε να πραγματοποιήσουν ένα και μόνο δρομολόγιο προς κάποιο ελληνικό νησί πριν ναυαγήσουν. Στόχος της Άγκυρας είναι μετά το φιάσκο του Έβρου να μεταφερθούν προς την Ελλάδα μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη συσσωρευτεί στις τουρκικές αρχές χωρίς να εντοπιστούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση κατά τον απόπλου και στα πρώτα τους μίλια από τα ελληνικά πλωτά και τα σκάφη της Frontex που περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Άλλωστε, η προσπάθεια να μεταφερθούν οι μετανάστες με φουσκωτά και λέμβους, όπως συνέβαινε έως τώρα, φαίνεται ότι έχει δυσκολέψει αρκετά έπειτα από την αποφασιστική στάση των ελληνικών πληρωμάτων του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Οι δουλεμπορικές λέμβοι εντοπίζονται πλέον σχεδόν αμέσως και τα πλωτά μέσα αποτροπής σπεύδουν πάνω στην οριογραμμή και στήνουν φραγμό. Με τη χρήση μεγάλων πλοίων κυρίως φορτηγών οι δουλέμποροι και φυσικά οι τουρκικές αρχές, οι οποίες υποκινούν κάθε ενέργεια επιχειρούν να παραπλανήσουν και να πλεύσουν προς το Αιγαίο χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Πριν από σχεδόν ένα μήνα ένα τέτοιο «σάπιο» μότορσιπ με 193 μετανάστες κατάφερε να περάσει ανενόχλητο στην καρδιά του Αιγαίου να φτάσει στην Κέα ελάχιστα μόλις μίλια από τις ακτές τις Αττικής και να ναυαγήσει. Αυτό φαίνεται ότι «άνοιξε την όρεξη» τόσο στα δουλεμπορικά κυκλώματα όσο φυσικά και στις τουρκικές αρχές οι οποίες έχουν «εργαλειοποιήσει» το δράμα μεταναστών και προσφύγων προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τον Έβρο και τα Ελληνικά νησιά και να εκβιάσουν Ελλάδα και Ευρώπη.

Τόσο στο Λιμενικό όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στις Αμφίβιες Δυνάμεις έχει σημάνει συναγερμός. Μεγάλος αριθμός πλωτών μέσων παραμένει σε πλήρη επιφυλακή. Πέρα από την εγρήγορση για εντοπισμό και αποτροπή φουσκωτών πλέον βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν και μεγαλύτερα πλοία τα οποία θεωρούνται ύποπτα. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλα τα μικρά φορτηγά τα οποία αλλάζουν όνομα και σημαία και δηλώνουν ότι μεταφέρουν φορτία κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Στόχος είναι να εντοπίζονται έγκαιρα και πριν πλεύσουν προς το Αιγαίο. Η αποστολή των δυνάμεων αποτροπής δεν είναι καθόλου έυκολη αφού καθημερινά εκατοντάδες είναι τα εμπορικά πλοία τα οποία πλέουν από τα Τουρκικά λιμάνια και τα Δαρδανέλια προς το Αιγαίο και την Αφρική.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα παρά τα σοβαρά προβλήματα που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η φονική πανδημία του covid-19 στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθεί με κάθε τρόπο να συντήρηση πάει την ένταση στον αέρα έστω χρησιμοποιώντας ακόμα και ένα ζεύγος μαχητικών. Η νέα υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στη Χίο δείχνει ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί ούτε μια μέρα να μην στείλει αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Μάρτυρες της τουρκικής προκλητικότητας έγιναν όπως αποκαλύφθηκε τα μέλη πληρώματος αναγνωριστικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας της Δανίας το οποίο εκτελούσε περιπολία στο Ανατολικό Αιγαίο για λογαριασμό της Frontex στο πλαίσιο της αποστολής Aegean 2020. Ζεύγος τουρκικών μαχητικών προσέγγισε το αεροσκάφος της Frontex την ώρα που πετούσε μέσα στο FIR Αθηνών και το παρακουλουθούσε για αρκετά λεπτά. Το περιστατικό ήρθε στο φως μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο έπειτα από ερώτηση του του βουλευτή της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο όπως ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.


σχετικα αρθρα