current views are: 8

13 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση13:51

Κάλαμος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, έφτασε στο Βαρνάβα – Εκκενώνεται ο Κάλαμος – Εκτεταμένο μπλακ ουτ

Καταγγελίες για καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού

Δημοσίευση 13:51’

Καταγγελίες για καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού

Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο Αττικής, ενώ κάηκε αδιευκρίνιστος αριθμός σπιτιών. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό αξιωματικού της πυροσβεστικής καθώς επίσης πως εκκενώθηκαν 2 κατασκηνώσεις και μεγάλος αριθμός σπιτιών στην περιοχή. Δραματική έκκληση του δημάρχου Ωρωπού για να εκκενωθεί ο Κάλαμος. 

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τα τρία μέτωπα που έκαιγαν ενοποιήθηκαν σε ένα μεγάλο μέτωπο μεγέθους άνω των 12 χιλιομέτρων, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Οι φλόγες απειλούν κυρίως την παραλιακή ζώνη των Αγίων Αποστόλων, το Βλαστό -όπου η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια- ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά και στο Καπανδρίτι. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, λόγω της αλλαγής του ανέμου, η φωτιά κατευθύνεται και έφτασσε λίγο πριν τις 5:00 το πρωί στο Βαρνάβα.

Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ωρωπού δήλωσε πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος. Μάλιστα ο ίδιος, αργά το βράδυ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ απηύθυνε δραματική έκκληση για την εκκένωση όλων των οικισμών των Αγίων Αποστόλων και ολόκληρη την περιοχή του Καλάμου. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγίους Αποστόλους, Αγία Βαρβάρα, Κυψέλη, Πανόραμα, Βλαστός και Αγκώνα.  Επεσήμανε πως θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι που βρίσκονται στην παραλία θα πρέπει να μεταβούν άμεσα προς τη Σκάλα Ωρωπού για την ασφάλειά τους. Η αστυνομία και η Τροχαία αυτή τη στιγμή ψάχνουν σπίτια για να διαπιστώσουν εάν έμειναν κάτοικοι και απομακρύνουν όσους βρίσκουν.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι φλόγες καίνε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική. Στην περιοχή του Καλάμου σημειώθηκε ήδη γενικευμένη διακοπή ρεύματος. 

Τεράστιες ζημιές – Απομακρύνθηκαν παιδιά από τις κατασκηνώσεις 

Οι πληροφορίες ότι εκκενώνονται δύο παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή (Kinderland και Αναγέννηση) που πρώτο μετέδωσε το newpost.gr επιβεβαιώθηκαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ από την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τα παιδιά είναι ασφαλή και βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη του Καλάμου, στους Αγίους Αποστόλους. Συνολικά μεταφέρθηκαν 320 παιδιά, 260 από τη μία και 60 από την άλλη.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κάηκε αδιευκρίνιστος αριθμός σπιτιών. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου 5 έχουν πιο σοβαρές ζημιές. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για μαζικές εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρέθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, ο υποστρατηγός της Π.Υ,διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής Κων/νος Γιόβας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εξαιτίας της μεγάλης έντασης, ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. 

Κάτοικοι καταγγέλλουν καθυστερημένη αντίδραση του κράτους 

Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι διατύπωσαν σοβαρές καταγγελίες για καθυστερήσεις στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, κάνοντας λόγο για κακό συντονισμό.

Πολλοί κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η ανταπόκριση των αρχών υπήρξε εξαιρετικά καθυστερημένη και ότι η Πυροσβεστική αντελήφθη από την αρχή τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η πυρκαγιά θα μπορούσε να μην είχε πάρει τις διαστάσεις που πήρε εάν είχε υπάρξει επαρκής κινητοποίηση τις δύο πρώτες ώρες.

Αργά το βράδυ έφτασαν στην περιοχή ενισχύσεις και σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή επιχειρούν , στον Κάλαμο επιχειρούν, πλέον, 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ υπάρχουν ακόμη 15 οχήματα εθελοντών, 13 οχήματα από τους ΟΤΑ, 6 υδροφόρες της ΕΥΔΑΠ και 3 χωματουργικά μηχανήματα, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.Μέχρι να πέσει το φως της ημέρας επιχειρούσαν τρία εναέρια μέσα (δύο ελικόπτερα και 1 καναντέρ).

Για την πορεία της πυρκαγιών – τόσο στον Κάλαμο, όσο και στη Ζάκυνθο– βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. 

Η Τροχαία ανακοίνωσε πως λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπή η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

  • Κόμβος Καπανδριτίου –Μικροχωρίου
  • Παραλιακή Αγίων Αποστόλων και επαρχιακή Καλάμου
  • Πλατεία Καλάμου
  • Λεωφόρος Μαρκόπουλου και παραλιακή Αγίων Αποστόλων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Ωρωπού

Η περιφέρεια ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη να τεθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και να κηρύξει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». 


σχετικα αρθρα