current views are: 8

18 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση19:38

Χαλάνδρι: Απορριμματοφόρα κινούνται με υπολείμματα τροφών

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Waste4Think»

Δημοσίευση 19:38’

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Waste4Think»

Την ώρα που ο πλανήτης μας εκπέμπει «SOS» λόγω και της ρύπανσης, στον δήμο Χαλανδρίου βρήκαν έναν οικολογικό τρόπο για να κινούν τα απορριμματοφόρα τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στο Χαλάνδρι «γράφουν» μια «χρυσή σελίδα» στον τομέα της οικολογικής μεταφοράς σε συνεργασία και με την επιστήμη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Waste4Think», τα απορρίμματα κουζίνας συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για βιο-αεριοκίνηση των σκουπιδιάρικων. Συγκεκριμένα, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, ο συγκεκριμένος Δήμος του λεκανοπεδίου Αττικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα κουζίνας, να τα αποξηράνουν και μέσω της βιο-αεριοκίνησης να κινήσουν τα απορριμματοφόρα τους.

 Μ’ αυτό τον τρόπο στο Χαλάνδρι βαδίζουν ολοταχώς στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με απορρίμματα κουζίνας που αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό. Η καύσιμη ύλη στα απορριμματοφόρα του Χαλανδρίου θα είναι το βιοαέριο, το οποίο παράγεται από υπολείμματα τροφών.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 προβλέπει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται οκτώ διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Αυτή η κοινωνική συνέργεια αποτελεί άλλη μια επιτυχία της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου.


σχετικα αρθρα