current views are: 7

6 Απριλίου 2020
Δημοσίευση09:41

Ποινικές διώξεις σε σκίπερς που βρίσκονται σε καραντίνα στο Λαύριο

Τι κατήγγειλε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα ο κυβερνήτης σκάφους, Γιώργος Μαλέας

Δημοσίευση 09:41’

Τι κατήγγειλε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα ο κυβερνήτης σκάφους, Γιώργος Μαλέας

Σε Οδύσσεια εξελίσσεται η επιστροφή Ελλήνων σκίπερς που ξεκίνησαν από τη Γαλλία στις 11 Μαρτίου με προορισμό την Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρουν νεότευκτα σκάφη.

Στην πορεία του ταξιδιού, ωστόσο, εφαρμόστηκαν τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 και μεταξύ αυτών ήταν η απαγόρευση διάπλους και κατάπλους. Τελικά, έπειτα από 22 ημέρες ταξιδιού οι σκίπερς με τα 30 σκάφη έφθασαν στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και πλέον… διωκονται ποινικά.

Ένας από τους κυβερνήτες των εν λόγω σκαφών, ο Γιώργος Μαλέας, μίλησε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπολα. «Μάθαμε για τα μέτρα απαγόρευσης. Βρεθήκαμε να μπαίνουμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να προσπαθώ να επικοινωνώ με διάφορους φορείς και μου έλεγαν ‘δεν είναι δικό μας πρόβλημα, βρείτε μόνοι σας λύση’. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε ένα βίντεο, προκειμένου η πολιτεία να σκύψει  πάνω από το πρόβλημά μας, βρέθηκε μία λύση και το κομμάτι της ασφάλειας έχει λυθεί. Εχουμε καταπλεύσει με ασφάλεια στο λιμάνι του Λαυρίου. Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κατηγορίες. Με το που καταπλεύσαμε και δέσαμε τα σκάφος, ήρθε το λιμεναρχείο Λαυρίου, που κατά τ’ άλλα οι άνθρωποι είναι ευγενέστατοι, και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Ηρθε ο ΕΟΔΥ προχθές και εξέτασε όλα τα πληρώματα και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν για το τι μέλλει γενέσθαι. Μας υπέδειξαν πού μπορούμε να μπούμε με τα σκάφη μας και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατηγορία παράβασης του άρθρου 6».

«Το παράδοξο είναι, δε, ότι στις υπόλοιπες χώρες που διαπλεύσαμε, υπήρχε η πρόβλεψη για τα σκάφη αυτά, γιατί είναι πολλά αυτή την εποχή, ‘παιδιά, ελάτε, δέσ’ τε, μην βγείτε από το σκάφος, θα σας προμηθεύσουμε τα αναγκαία και συνεχίστε το ταξίδι σας. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε καν αυτή η πρόβλεψη. Ούτε πετρέλαιο μπορούσαμε να βάλουμε, ούτε νερά. Δεν ζητάμε να φύγουμε από τα σκάφη. Ζητάμε να αποσυρθούν οι κατηγορίες, δεν διαπράξαμε κάποιο αδίκημα», πρόσθεσε.