Βουτιά… διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 12:58

Βουτιά… διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:13

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Αυξάνονται οι πιέσεις κατοχύρωσης των κερδών αυτήν την ώρα στο Xρηματιστήριο Αθηνών, με τις 600 μονάδες να "απειλούνται", υπό το βάρος των διορθώσεων σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,97% στις 660,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.592,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,62% στις 339,07 μονάδες.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν την αγορά, η οποία από την ανακοίνωσή τους και πλέον διευρύνει σημαντικά τις απώλειες της. Αυτό άλλωστε ήταν ένα πρώτο δείγμα των πιέσεων που θα γνωρίσει φέτος η χώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ύφεση 0,9% το 1ο τρίμηνο του 2020 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σε ετήσια βάση το εύρος της ύφεσης υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ μετά τα  μέτρα στήριξης σε 5%-8% φέτος, με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δέχονταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%.

Στο μεταξύ, η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά (σε σχέση με το μέσο όρο) επίπεδα, με την εστίαση να παραμένει στον τραπεζικό κλάδο. Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός συσσωρεύει στα επίπεδα 3 μήνες χωρίς ουσιαστική κίνηση ανεξαρτήτως των μεγάλων διακυμάνσεων ανάμεσα στις 270 και τις 380 μονάδες.

Παράλληλα, η αγορά αναμένει και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα το μεσημέρι. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να διευρύνει το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) το οποίο διαθέτει συνολική χρηματοδότηση ύψους 750 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ταμπλό 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς χάνει 5,35%, με τις Eurobank, Motor Oil, Εθνική και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 4%. Απώλειες κοντά στο 3% καταγράφουν οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, ενώ άνω του -2% κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Φουρλής, Λάμδα, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ.

Ισχυρές πιέσεις και στις ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Titan, Coca Cola και Jumbo, οι οποίες ξεπερνούν το -1%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ΟΤΕ να συντηρούν χαμηλά τις απώλειες τους. Στον αντίποδα, Σαράντης και Aegean σημειώνουν κέρδη 2,17% και 2,23% αντίστοιχα.