T.50: Δια χειρός Gordon Murray

Ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία της McLaren F1 επανέρχεται στο προσκήνιο, με το νέο του μοντέλο T.50.

Η Gordon Murray Automotive, η νεοσύστατη εταιρεία που ίδρυσε μία από τις προσωπικότητες της παγκόσμιας αυτοκίνησης και της Φόρμουλα 1, Γκόρντον Μάρεϊ ετοιμάζει το επίσημο λανσάρισμα του Τ.50. Το συγκεκριμένο μοντέλο, αναφέρεται από τον ίδιο τον σχεδιαστή, ως ο φυσικός διάδοχος της McLaren F1, όντας μοναδικό σε ντιζάϊν και τεχνολογία. Καταρχήν να αναφέρουμε ότι η διάταξη της καμπίνας είναι τριθέσια, με τον οδηγό να κάθεται στο κέντρο, ένα στοιχείο που γνωρίσαμε από την F1. Όμως, το πιο σημαντικό είναι η αεροδυναμική του T.50 και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τη ροή του αέρα. Ο 74χρονος Murray, εμπνεύστηκε από το μονοθέσιο της Brabham BT46B, που ο ίδιος σχεδίασε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, τοποθετώντας στο πίσω μέρος του νέου του δημιουργήματος έναν ανεμιστήρα 400 mm, ο οποίος βοηθάει στην ροή του αέρα στο κάτω μέρους του οχήματος, βελτιώνοντας το φαινόμενο του ground effect.

Παράλληλα, το T.50 διαθέτει και άλλα μέσα διαχείρισης του αέρα, όπως τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία, την κινητή «πτέρυγα» στο πίσω μέρος και τις έξι διαφορετικές ρυθμίσεις στησίματος, στις οποίες εμπλέκονται το σύστημα πρόσφυσης, αλλά και η απόδοση του κινητήρα.
Και μιας και μιλάμε για το μοτέρ, να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα V12 ατμοσφαιρικό σύνολο 3,9 λίτρων, το οποίο έχει εξελιχθεί από την Cosworth. Η απόδοσή του φτάνει μέχρι και τους 700 ίππους, χάρη στο ήπιο υβριδικό σύστημα 48V, ο «κόφτης» είναι στις 12.100 σ.α.λ., ενώ η δύναμη θα περνά στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου.
Η εξέλιξη του νέου supercar συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ ο Murray τόνισε πως μέσα στη χρονιά το T.50 θα δοκιμαστεί στην αεροδυναμική σήραγγα της αγωνιστικής ομάδας Racing Point F1. Επίσης αναμένεται η επίσημη λειτουργία του πρώτου εκθεσιακού χώρου της Gordon Murray Automotive, στην περιοχή του Σάρεϊ. Τέλος, το Τ.50 θα κατασκευαστεί σε μόλις 100 αντίτυπα, εκ των οποίων τα 25 θα αποτελέσουν αγωνιστικές εκδόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr