ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΛΩΡΙΝΕΣ

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Φοράμε μάσκα ή όχι; - Τι είπε ο Τσιόδρας

Κορονοϊός: Φοράμε μάσκα ή όχι; - Τι είπε ο Τσιόδρας
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει μία φρενίτιδα στον πληθυσμό για να προμηθευτεί προστατευτικές μάσκες καθώς αυτές σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες εμποδίζουν την μετάδοσή του. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται πλήρως προκαλώντας ερωτηματικά.

Από πλευράς του ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, μίλησε και για τη χρήση των μασκών: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρις συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε», είπε.

«40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».

Τι συμβαίνει με τα κλιματιστικά

Μιλώντας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Τσιόδρας ερωτήθηκε πρωτίστως για την επιρροή των καιρικών συνθηκών στη διασπορά της νόσου, αλλά και στους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των κλιματιστικών.

Όπως είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, «η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί διασπορά του ιού. Δεν έχουμε ένδειξη επί του παρόντος. Αν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα υπάρξει διασπορά»

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της χρήσης των κλιματιστικών, ο ίδιος επισήμανε πως «είναι ένα δύσκολο θέμα».

«Για να αραιώσει η ποσότητα των ιικών σωματιδίων χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων μέσα στο σπίτι κι αυτός να είναι συχνός και τακτικός», συνέχισε.

Ειδική μνεία έκανε Σωτήρης Τσιόδρας και στο θέμα της απολύμανσης των χώρων, με διαλύματα χλωρίου ή χλωρίνης. Όπως είπε, «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στα διαλύματα χλωρίνης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό, αντιθέτως τον σκοτώνει. Η αραίωση της χλωρίνης και ο καλός αερισμός του χώρου είναι σημαντικά».

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ με τις μάσκες

Στο μεταξύ οι Αμερικάνοι, η πλειονότητα των οποίων ζει σε περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την ανάγκη να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων και μέλος του πυρήνα αντιμετώπισης της κρίσης της covid-19 που έχει συστήσει ο Λευκός Οίκος, ο Άντονι Φάουτσι, έκανε λόγο χθες για στοιχεία που δείχνουν ότι «ο ιός μπορεί στην πραγματικότητα να μεταδοθεί και όταν οι άνθρωποι απλώς μιλάνε και όχι μόνο όταν φτερνίζονται ή βήχουν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι προς το παρόν πιο συγκρατημένος στο θέμα αυτό.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τι λέει ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες από τον Λευκό Οίκο ότι οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές συστήνουν πλέον στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εντελώς προαιρετικό μέτρο, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα το ακολουθήσει. «Με τις μάσκες, θα είναι πραγματικά προαιρετικό. Μπορείτε να το κάνετε, δεν είναι υποχρεωτικό. Εγώ επιλέγω να μην το κάνω», δήλωσε ο Τραμπ.

«Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο (...) φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες... δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα», συνέχισε.

Το CDC επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου κατά τη διάρκεια αγορών, όταν οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC και αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς. Η μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της απλής αναπνοής, μέσω του αέρα.

Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου.

Την διακοπή εξαγωγής μασκών διέταξε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή ένα διάταγμα να σταματήσουν οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες μασκών προσώπου N-95 και άλλου προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που κρίνεται αναγκαίο για την μάχη καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού.

Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε πως το διάταγμα, υπό τον Νόμο περί Παραγωγής Άμυνας, «είναι ένα ακόμη βήμα της συνεχιζόμενης μάχης για την αποτροπή συσσώρευσης, εκτόξευσης τιμών και αισχροκέρδειας, αποτρέποντας την επιβλαβή εξαγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού».

Η Γαλλία παρήγγειλε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μάσκες

Η Γαλλία συνεχίζει τις προσπάθειές της να εφοδιαστεί με μάσκες και οι παραγγελίες της σε κατασκευαστές στην Κίνα έχουν ήδη φθάσει τα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια κομμάτια, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν.

«Αναφορικά με τις μάσκες που έχουμε παραγγείλει στην Κίνα, δεν πρέπει να απέχουμε πολύ από τα δύο δισεκατομμύρια και συνεχίζουμε να στέλνουμε παραγγελίες» είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό μέσο Brut.

«Οι παραγγελίες που έχουμε στείλει για μάσκες είναι μεγαλύτερες από τον αριθμό που λαμβάνουμε», καθώς υπάρχει ένας «παγκόσμιος ανταγωνισμός», υπογράμμισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες της Γαλλίας, που καταβάλλει παράλληλα, για να ενισχύσει την παραγωγή μασκών σε εθνικό επίπεδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει Ελληνίδα ηθοποιός: «Δεν έχω λεφτά ούτε για μακαρόνια»

Σχετικές ειδήσεις