Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 17:30

    Έσβησε τα κέρδη του 3ημέρου, η πτώση στο Χρηματιστήριο

    Έσβησε τα κέρδη του 3ημέρου, η πτώση στο Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

    Μία συνεδρίαση, η σημερινή, ήταν αρκετή για να σβήσει τα κέρδη της εβδομάδας στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού οι απώλειες πλησίασαν το 4%, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, αλλά και υποκύπτοντας στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών των προηγούμενων ημερών.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,92% στις 550,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 548,22 μονάδων (-4,38%) και 570,19 μονάδων (-0,55%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 837 χιλ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,53%, στις 1.325,38 μονάδες, ενώ στο -2,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 753,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,33% στις 335,94 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,77%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,10%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 7,60%.

    Στο προηγούμενο τριήμερο (λόγω αργίας της 25η Μαρτίου), το ΧΑ σημείωνε κέρδη της τάξεως του 3,28%, ενώ οι τράπεζες είχαν σημειώσει άνοδο σχεδόν 12,5%, πριν δηλαδή έρθει η σημερινή συνεδρίαση και εξανεμίσει σχεδόν ό,τι χτίστηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αγορά δεν μπόρεσε να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αλλά και από το profit taking που παρατηρήθηκε σε πολλούς τίτλους. 

    Στο μεταξύ, ενώ μέχρι τις 15:30 οι απώλειες στο ΧΑ φαινόταν ότι ήταν υπό έλεγχο, το έντονο πτωτικό άνοιγμα της Wall Street, τροφοδότησε τους πωλητές. Άλλωστε, μεγάλες απώλειες σημείωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποτυπώνοντας την απογοήτευση για την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΕ στην έκδοση κοινών ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά -με επικεφαλής τη Γερμανία- να βάζουν και πάλι φρένο σε μία τέτοια πρωτοβουλία. Και όλα αυτά, την ώρα που τα κρούσματα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται ανησυχητικά.

    Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες και η κατεύθυνση τελικά που θα πάρει μια πιθανή απόφαση για το ευρωομόλογο, θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την επέκταση της πανδημίας στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και μια περισσότερο ρεαλιστική εκτίμηση για το βάθος και την έκταση της ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης το 2020. 

    Πάντως, όπως έχουν επισημάνει εγχώριοι αναλυτές, το υψηλό ταμειακό απόθεμα που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο σε συνδυασμό με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ, η οποία και αναμένεται να στηρίξει το κόστος δανεισμού και να κρατήσει τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε χαμηλά επίπεδα, μπορούν να προσφέρουν κάποια στήριξη στην αγορά, η οποία όμως είναι σημαντικά ευάλωτη. Και αυτό διότι ουδείς αναλυτής μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος του πλήγματος στην οικονομίας, καθώς θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του lockdown.

    Ταμπλό 

    Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημείωσε απώλειες 9,50%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με το δικό της -8,33%. Πτώση 7,41% για τη Βιοχάλκο, ο ΟΤΕ έκλεισε στο -7,08%, ενώ άνω του 6% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Alpha Bank. Η πτώση σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και Eurobank ξεπέρασε το 5%, με τον Φουρλή να κλείνει στο -4,56%.

    Άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και ΟΛΠ, ενώ άνω του 2% σε Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και ΟΠΑΠ. Η Motor Oil έκλεισε στο -1,06%, ενώ κάτω από το 1% έλεγξαν την πτώση τους οι ΕΥΔΑΠ και Εθνική. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Σαράντης και Titan, με την ΕΧΑΕ να κλείνει στο +3,15%.

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ