Edison: Πώς η Mytilineos ξεπερνά τον κάβο… της κρίσης

Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 08:11

Edison: Πώς η Mytilineos ξεπερνά τον κάβο... της κρίσης

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2021 βλέπει για τη Mytilineos η επενδυτική εταιρία Edison, η οποία επισημαίνει τις αντοχές της απέναντι στην κρίση της πανδημίας.

Σε ειδικό report για την ελληνική εταιρία, η Edison υπογραμμίζει πως παρά τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς η τρέχουσα αξία της δεν αντανακλά την ανθεκτικότητα της ή τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Οι αναλυτές της Edison εκτιμούν μάλιστα τον τζίρο της εισηγμένης να ανεβαίνει στα 2,6 δισ. ευρώ το 2021 με μία μικρή κάμψη το 2020 στα 2,1 δισ. από 2,2 δισ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχη τροχιά βλέπουν και για τη λειτουργική της κερδοφορία με τα EBITDA, όπως εκτιμούν, να αυξάνονται του χρόνου στα 339 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων 282 εκατ. για φέτος. Πέρυσι είχαν διαμορφωθεί στα 313 εκατ. ευρώ.

"Η Mytilineos έχει ισχυρά οικονομικά μεγέθη και θα ξεπεράσει τις δύσκολες συνθήκες", τονίζει στο report η Edison, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και την ενισχυμένη ρευστότητα που διαθέτει.

Η επενδυτική επιχειρηματολογεί για τις εκτιμήσεις της στους χειρισμούς της διοίκησης που είναι ο έλεγχος των κοστολογίων της, η προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ τονίζει την περαιτέρω ενδυνάμωση της κερδοφορίας της από το 2022 με το νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (CCGT) ισχύος 826 MW. Θα τεθεί σε λειτουργία στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Στο report, περιγράφονται οι χειρισμοί της εταιρίας απέναντι στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ανά τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας χτίζοντας έτσι το συμπέρασμά της για τις αντοχές της Mytilineos αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της.

Αυτοί, σύμφωνα με την έκθεση της Edison, έχουν ως εξής:

1.       Διατήρησε σε πλήρη λειτουργία της παραγωγικές της μονάδες χωρίς προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών και καθυστερήσεις στις πληρωμές της. Δεν καθυστέρησε επίσης την εκτέλεση των παραγγελιών των πελατών της.

2.       Αποπλήρωσε πρόωρα το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι επόμενες δανειακές της υποχρεώσεις να μετατίθενται για το 2024.

3.       Η εφαρμογή του προγράμματος "Ήφαιστος" για τη μείωση δαπανών στη Μεταλλουργία της έφερε όφελος 62 εκατ. ευρώ ενώ και η προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλό κόστος επέτρεψαν στη Mytilineos να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας. Η παραγωγή της όχι μόνο διεκόπη αλλά αυξήθηκε στους 168.200 τόνους το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς από 158.500 τόνους πέρυσι. Και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, όπου οι τιμές LME του αλουμινίου έπεσαν 8,4% και συγκεκριμένα στα 1.712,75 δολάρια ανά τόνο από 1.880,64 δολάρια το τρίμηνο του 2019. Σημειωτέον ότι για όλο το 2018 η μέση τιμή ήταν στα 2.112 δολ. ανά τόνο.

4.       Η πολιτική της Mytilineos για εμπλουτισμό των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου έφεραν την αύξηση των EBITDA για το 2019 του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στα 100,9 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ. Ο χειρισμός αυτός είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας και το πρώτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το περσινό. Κάτι που επιτεύχθηκε παρά τη μείωση κατά 1,8% της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Edison σημειώνει επίσης και τη διεύρυνση της παραγωγικής ισχύος των ΑΠΕ της εισηγμένης. Εκτιμά ότι η εγκαταστημένη ισχύς θα αυξηθεί φέτος κατά 35 MW και συγκεκριμένα θα ανέβει στα 245 MW.

5.       Νέα στρατηγική με βιώσιμα έργα σχεδιάζει η Mytilineos για τον τομέα EPC

6.       Η ανάπτυξη έργων στον τομέα των ΑΠΕ και της Αποθήκευσης Ενέργειας που παρέχουν τον συνδυασμό χαμηλού κόστους και υψηλής κερδοφορίας συνεχίζεται. Έργα εκτελούνται στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Χιλή και το Καζακστάν. Η ελληνική εταιρία διέθεσε στο πρώτο τρίμηνο ηλιακά συστήματα 47 MW έναντι 45,8 εκ. ευρώ, κι ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιο της προς υλοποίηση στα επόμενα δύο χρόνια, έργα 600 MW.