Εντείνονται οι πιέσεις από το profit taking στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 13:56

Εντείνονται οι πιέσεις από το profit taking στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Διευρύνονται σταδιακά οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την πλειονότητα των τίτλων του να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των ευρωαγορών αλλά και το profit taking μετά από επτά ανοδικές συνεδριάσεις. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,48% στις 938,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.344,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,54% στις 874,87 μονάδες.

Μπορεί το ΧΑ να δέχτηκε σε μερίδα τίτλων του πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι από τις 13 Ιανουαρίου δεν έχει καταγράψει κάποια πτωτική συνεδρίαση. Η αποκομιδή βέβαια είναι "φτωχή" αφού ο Γενικός Δείκτης από τις 919 μονάδες βρέθηκε στα υψηλά των 944 μονάδων χτες, αλλά δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που εμφανίζουν ελκυστικά προς κατοχύρωση κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο η σημερινή πτώση των ευρωαγορών δίνει προβάδισμα στους πωλητές και στη Λ. Αθηνών, καθώς οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις μιας επιδημίας κοροναϊού είναι μεγάλες. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, μάλιστα, που βλέπουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού μπορεί να επηρεάσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, της Κίνας, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα πλήξει και άλλες συνδεόμενες οικονομίες. 

Στο μεταξύ, η Citigroup, η οποία τελευταία καλύπτει σχεδόν καθημερινά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, χαμηλώνει τις προσδοκίες για την αυριανή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, αναμένοντας μόνο αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές, και όχι του rating, το οποίο βρίσκεται στο "ΒΒ-" και τρία σκαλοπάτια κάτω από την "επενδυτική βαθμίδα".

Όπως αναφέρει η Citi σε νέο της σημείωμα, η Fitch έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εάν σημειωθούν τα εξής: μείωση του χρέους, διατηρήσιμη ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία και καλές σχέσεις  με τους  πιστωτές και μείωση του τραπεζικού κινδύνου για το κράτος. Όλα τα παραπάνω, επισημαίνει, φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γι' αυτό και επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι παραμένει long στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ, ο οποίος χτες σήκωσε το βάρος της έβδομης στη σειρά ανοδικής συνεδρίασης του ΧΑ, σήμερα διορθώνει κατά 2,24%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική. 

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Aegean, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, Titan, Eurobank και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Λάμδα, Φουρλής και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.