Μπορεί αρκετοί από εμάς να μην χρησιμοποιούμε δισκέτες εδώ και δεκαετίες, όμως το συγκεκριμένο μέσο παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο στις ενημερώσεις λογισμικού των αεροσκαφών της Boeing.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το λογισμικό των αεροπλάνων 747-400 πρέπει να ενημερώνεται κάθε 28 ημέρες και κάποιος μηχανικός πρέπει να μπει σε κάθε αεροσκάφος 747-400 και να ενημερώσει χειροκίνητα τα λειτουργικά μέσω δισκέτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δισκέτες περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες, όπως αεροδρόμια, διαδρόμους, διαδρομές πτήσεων και σημεία που χρησιμοποιούνται από τους πιλότους για να κάνουν σχέδια πτήσης. Επίσης, ενώ ορισμένα συστήματα απαιτούν μόνο μία δισκέτα ενημερώσεων, άλλα μπορεί να απαιτούν έως και οκτώ δισκέτες.

Μια έκθεση της Aviation Today σημειώνει ότι ακόμη και το 2020, «σημαντικός αριθμός αεροπορικών εταιρειών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δισκέτες για φόρτωση λογισμικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 747-400 είναι παλιό αεροπλάνο που έκανε πτήση για πρώτη φορά πριν από 32 χρόνια, το 1988, όταν οι δισκέτες ήταν το κυρίαρχο μέσο για τη μεταφορά δεδομένων. Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι μόλις τον περασμένο χρόνο ο στρατός των ΗΠΑ σταμάτησε να χρησιμοποιεί δισκέτες 8 ιντσών για τη διαχείριση πυρηνικών συστημάτων. Το 2018, οι πωλήσεις δισκέτας αυξήθηκαν όταν μικρά ανεξάρτητα μουσικά label ακολούθησαν το κύμα vaporwave.

Ενώ φαίνεται παράδοξο, η ασφάλεια δεν έχει να κάνει με τη χρήση συγκεκριμένου μέσου για τα δεδομένα. Το Boeing 737 Max, για παράδειγμα, με προηγμένα συστήματα λογισμικού, είχε δυσλειτουργίες που οδήγησαν σε δύο δυστυχήματα, τα οποία σκότωσαν 346 επιβάτες, με αποτέλεσμα η Boeing να σταματήσει τη γραμμή παραγωγής στα τέλη του περασμένου έτους. Ακόμη ένα πρόβλημα με το λογισμικό του 737 Max. Ενώ το Boeing 747-400 δεν είναι πλέον σε παραγωγή, μόνο δύο έχουν εμπλακεί ποτέ σε θανάτους επιβατών σε πάνω από 8,42 εκατομμύρια πτήσεις, σύμφωνα με το Airsafe.com.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης