Κορονοϊός: Στους 73 οι νεκροί στην Ελλάδα – 62 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Στους 73 οι νεκροί στην Ελλάδα – 62 νέα κρούσματα
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ. (Eurokinissi) Eurokinissi

Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 73 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 1.735 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής, 62 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.735, εκ των οποίων το 54,9% αφορά άνδρες.

Από τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 352 (20,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 93 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. Από αυτούς 21 (22,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Δέκα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 73 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 21 ήταν γυναίκες (28,8%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 25.453 κλινικά δείγματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχαμε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και η ενημέρωση έγινε μέσω γραπτής ανακοίνωσης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαπιστώνεται και από τα σημερινά στοιχεία στοιχεία ότι η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 φαίνεται αν είναι σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα. Όπως ανέφερε και χθες ο κ. Τσιόδρας, “μια πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με πολλά ερωτηματικά, τα οποία είναι και πιο σκληρά όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπινες ψυχές. Τι αντιπροσωπεύουν οι σημερινές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές; Οι θάνατοι, αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας περίπου 2 με 3 εβδομάδες πριν, που είναι ο μέσος όρος των ημερών που απαιτείται για να φτάσει κάποιος στο θάνατο. Επίσης, αντιπροσωπεύουν και τη διαπίστωση ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ, ένα σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει”.

Σχετικά με την τελευταία παρατήρηση του κ. Τσιόδρα είναι θετικό το γεγονός ότι σε απόλυτα νούμερα μένουμε σχετικά χαμηλά και στις διασωληνώσεις. Οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση ή ΜΕΘ είναι 93 δηλαδή 2 περισσότεροι από χθες. Βέβαια δε σημαίνει ότι μόνο δύο διασωληνώθηκαν καθώς υπήρξαν και θάνατοι οι οποίοι λογικά προέρχονται από ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και θεωρείται πως και οι 5 που κατέληξαν σήμερα ήταν λογικά σε ΜΕΘ.

Παρόλ’ αυτά όσο αυξάνονται τα κρούσματα και βλέπουμε αναλογικά λιγότερους θανάτους και εισαγωγές σε ΜΕΘ, τόσο πιο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε ότι από πλευράς συστήματος υγείας μπορούμε να αντεπεξέλθουμε για την ώρα.

Μην ξεχνάμε όμως οτι όπως ανέφερε και ο καθηγητής η σημερινή εικόνα αντικατοπτρίζει την εξάπλωσης της επιδημίας προ 2-3 εβδομάδων όταν τα συνολικά κρούσματα ήταν λιγότερα και από τα μισά των σημερινών.

Επίσης και με βάση τα χθεσινά στοιχεία βλέπουμε ότι πλέον οι έλεγχοι σε ημερήσια βάση έχουν αυξηθεί και ξεπερνούν τους 2000, γεγονός το οποίο έχει να κάνει και με την εμπλοκή στη διαδικασία και ιδιωτικών εργαστηρίων αλλά του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα