Moody's: Η Τουρκία έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα

Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 12:11

Moody's: Η Τουρκία έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να υποστηριχθεί η τουρκική λίρα, αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της για την Τουρκία.

Η διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων εντείνει τους κινδύνους για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας, προειδοποιεί ο οίκος.

Την εβδομάδα της 3ης Αυγούστου, η τουρκική λίρα υποτιμάτο σταθερά από τις 6,94 λίρες ανά δολάριο στις 7,17 λίρες.

Η πτώση της αξίας της λίρας έρχεται μετά τη μείωση των ακαθάριστων αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα σχεδόν κατά το ήμισυ από τα τέλη του 2019 σε μια προσπάθεια να διασωθεί η αξία του νομίσματος. Η σταθερή διάβρωση των αποθεμάτων, το διαρθρωτικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το μεγάλο εξωτερικό χρέος θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τη λίρα. Μια ασθενής λίρα θα αποδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία εξαιτίας της εξάρτησης των εξαγωγών από τις εισαγωγές αλλά και το υψηλό επίπεδο εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα. Θα διαβρώσει επίσης περαιτέρω τη δημοσιονομική ευελιξία της κυβέρνησης δεδομένου του υψηλού χρέους σε ξένο νόμισμα.

Η Τουρκία έχει βρεθεί στο παρελθόν στο ίδιο σημείο όταν βίωσε ανάλογη περίοδο εξασθένισης της ισοτιμίας της το 2019. Τότε είχε προχωρήσει συνδυαστικά σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων και στην ανακοίνωση ενός πακέτου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καταφέρνοντας να αποκαταστήσει εν μέρει τη σταθερότητα. Αυτή τη φορά, ενδέχεται να χρειαστεί πιο επιθετική πολιτική για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα δεδομένου ότι το "μαξιλάρι" των συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι πιο αδύναμο και η οικονομία βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη πίεση λόγο της επίδρασης του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Η θέση της Τουρκίας στα συναλλαγματικά αποθέματα δεν ήταν ποτέ ισχυρή, αλλά τώρα είναι ιδιαιτέρως αδύναμη, σημειώνει η Moody's. Τα ακαθάριστα αποθέματα (εξαιρουμένου του χρυσού) διαμορφώνονταν στα 46,7 δισ. δολάρια στις 2 Αυγούστου, ενώ εξαιρουμένου των ελάχιστων διαθεσίμων που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες, τα καθαρά αποθέματα διαμορφώνονται στα περίπου 5 δισ. δολάρια. 

Ο οίκος προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Τουρκίας θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2020.