Η Vodafone αλλάζει το τοπίο για τα data στην κινητή τηλεφωνία

Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 09:43

Η Vodafone αλλάζει το τοπίο για τα data στην κινητή τηλεφωνία

Του Κώστα Κετσιετζή

Μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο της κινητής τηλεφωνίας εγκαινιάζει η Vodafone με τα νέα προγράμματα που ανακοίνωσε χθες. Η εταιρεία απελευθερώνει τη πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό, μεταφέροντας την χρέωση στην ταχύτητα της σύνδεσης και όχι στον όγκο των δεδομένων.

Με τα νέα προγράμματα Giga Unlimited η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data σε όλους τους συνδρομητές. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι η ανώτατη ταχύτητα σύνδεσης που διαθέτει το κάθε πακέτο, ανάλογα με την τιμή. Ουσιαστικά η χρέωση γίνεται με τρόπο ανάλογο με αυτό μιας σταθερής σύνδεσης στο διαδίκτυο, όπου ο συνδρομητής πληρώνει ανάλογα με την ταχύτητα.

Η εταιρεία προσφέρει τρία πακέτα για ιδιώτες συνδρομητές και τρία για επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις στο βασικό πακέτο που καλύπτει τις ανάγκες για ελαφριά χρήση (π.χ. αποστολή/ανάγνωση email, social media κλπ) η ανώτατη ταχύτητα είναι τα 2 Mbps.

Στο μεσαίο πακέτο η μέγιστη δυνατή ταχύτητα φτάνει τα 10 Μbps, που καλύπτει τις ανάγκες ενός ισχυρού χρήστη internet από το κινητό (online παιχνίδια, παρακολούθηση video, streaming κλπ). Τέλος στο μεγάλο πακέτο δεν υπάρχει περιορισμός στην ταχύτητα της σύνδεσης, η οποία είναι πάντα η μέγιστη δυνατή ανάλογα με την κάλυψη του δικτύου.

Και τα τρία πακέτα έρχονται με απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και κινητά, καθώς και SMS.

Οι τιμές

Οι αρχικές (ονομαστικές) τιμές των νέων πακέτων διαμορφώνονται για τους ιδιώτες: Στα 55 ευρώ για το βασικό πακέτο (Vodafone Giga Unlimited Surf), 65 ευρώ για το μεσαίο πακέτο (Vodafone Giga Unlimited Play) και 69 ευρώ για το μεγάλο πακέτο (Vodafone Giga Unlimited Ultra). Αντίστοιχα οι τιμές για τα επαγγελματικά προγράμματα διαμορφώνονται στα 58 ευρώ (Vodafone Giga Business Unlimited Life), 68 ευρώ (Vodafone Giga Business Unlimited Max) και 74 ευρώ (Vodafone Giga Business Unlimited Ultra).

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως μένει να φανεί το πόσο θα υποστηριχτεί αυτή η νέα πρακτική χρέωσης για τα δεδομένα. Δηλαδή το αν θα υπάρξουν προωθητικές ενέργειες για να στραφούν οι καταναλωτές σε αυτού τους είδους τα προγράμματα, αντί των παραδοσιακών  ”συμβολαίων με χρέωση ανά ΜΒ δεδομένων. Ακόμη, αναμένεται το αν θα υπάρξει "απάντηση” από τους υπόλοιπους παρόχους (Cosmote και Wind). Εκτιμούν πάντως πως αυτά τα προγράμματα μπορούν να γίνουν καταλύτης αλλαγών στο τοπίο της κινητής, αρκεί βέβαια να υπάρξει ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό.

Με αφορμή την εμπορική διάθεση των νέων προγραμμάτων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: "Με τα νέα αυτά εμπορικά προγράμματα καινοτομούμε στα συμβόλαια κινητής και φέρνουμε μία νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο πολίτες και επιχειρήσεις θα επικοινωνούμε εφεξής. Απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες, με απεριόριστα data, υπηρεσίες φωνής και μηνύματα, αλλά και απεριόριστη πρόσβαση σε επιχειρηματικές εφαρμογές. Αλλάζουμε τα δεδομένα της αγοράς, και με τις νέες δυνατότητες που δίνουμε, διασφαλίζουμε για τους πελάτες μας μία νέα, καινοτόμο και ελεύθερη εμπειρία επικοινωνίας που ήρθε για να μείνει και συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας".

kostaskets@capital.gr