Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλά τα επιτόκια αλλά υπάρχει κι ο πολίτης

Η μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί τις συνθήκες για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως εμμέσως παραδέχθηκε ο κ. Σεντένο. Όμως, υπάρχει και η καθημερινότητα του πολίτη.

Καλά τα επιτόκια αλλά υπάρχει κι ο πολίτης

Είναι λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τους κυβερνώντες όσο και από τους απλούς πολίτες για μια ενδεχόμενη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μια μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για νέες μειώσεις φόρων και νέες παροχές, που επιθυμούν τόσο οι πολίτες όσο και η κυβέρνηση, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.  Ακόμη και μια έμμεση μείωση του στόχου μέσω της ενσωμάτωσης στα έσοδα του προϋπολογισμού, π.χ. ΠΔΕ, των επιστροφών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το ευρωσύστημα, είναι προφανώς καλοδεχούμενη.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θεωρούν περίπου βέβαιο ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την έμμεση μείωση του στόχου τον Δεκέμβριο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί εγκρίνουν, όπως αναμένουν, την τρέχουσα μεταμνημονιακή αξιολόγηση, από τη στιγμή που προβλέπεται στην απόφαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης του Ιουνίου του 2018. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Σεντένο άφησε χθες ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την επίπτωση που έχει η μεγάλη πτώση των επιτοκίων δανεισμού στη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 και την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το τέλος της θητείας της, εκτός από την περαιτέρω μείωση των εταιρικών φόρων. Προφανώς, μια ενδεχόμενη μείωση του δημοσιονομικού στόχου ευνοεί την υλοποίηση των ανωτέρω δεσμεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Όσο ευπρόσδεκτα κι αν είναι αυτά τα μέτρα, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να γίνουν εν τω μεταξύ κάποια άλλα πράγματα, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του απλού πολίτη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι συναλλαγές των πολιτών με τα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΦΚΑ όπως μας υπενθύμισαν χθες.

Πόσες φορές δεν παρουσιάζεται το φαινόμενο να «κολλάνε» τα παλιάς τεχνολογίας PC στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για διάφορους λόγους, π.χ. γιατί δεν είναι καλά «γεφυρωμένα» τα ΑΜΚΑ με τα υπόλοιπα μηχανογραφικά συστήματα, προκαλώντας την αγανάκτηση όσων ασφαλισμένων περιμένουν να εξυπηρετηθούν στην ουρά; Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να τα ακούνε οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Δεν θα έπρεπε λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο να κάνει κάτι γι’ αυτό, π.χ. να βάλει μπροστά την ανανέωση όλων των PCs και να αναβαθμίσει τα πληροφοριακά συστήματα ενός οργανισμού που είναι σημείο αναφοράς για πολλούς πολίτες; Υποθέτουμε ότι το σχετικό κονδύλι θα πρέπει να είναι σημαντικό, αλλά σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό. Και σίγουρα θα μπορούσε να εξασφαλισθεί είτε από το υπερπλεόνασμα είτε από τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά παραδείγματα, που δείχνουν πως η καθημερινότητα του πολίτη θα μπορούσε να βελτιωθεί με απλές παρεμβάσεις. 

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Όμως, υπάρχουν πολλοί κρατικοί φορείς που θα μπορούσαν να κινηθούν γρήγορα, για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο. Τέτοιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο υπουργείων και οργανισμών χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να αποδώσουν αλλά σίγουρα τα λεφτά θα πιάσουν τόπο.   

Ας εκμεταλλευθούμε λοιπόν τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, για να βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v