Νέα Τούμπα: Στην κατασκευή από τουρκική εταιρεία καμία αντίρρηση. Στο όνομα όμως;

Στέλιος Γρηγοριάδης23 Ιανουαρίου 2020

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης καταθέτει την άποψη του για το θέμα ονοματοδοσίας της Νέας Τούμπας το οποίο αποκάλυψε πρώτο το Metrosport.gr

Αγαπητό metrosport.gr,

Κατασκευή και ονοματοδοσία της Νέας Τούμπας από μεγάλη κατασκευαστική τουρκική εταιρεία, σύμφωνα με την πρόταση που δέχτηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τεράστιο θέμα, ουσιώδες και ιντριγκαδόρικο ταυτόχρονα. Θέμα με το οποίο, έχω την εντύπωση, θα ασχολούμαστε πολύ καιρό.

Για το πρώτο σκέλος της πρότασης, την κατασκευή, δεν χωράει πολλή συζήτηση. Αν είναι συμφέρουσα για τον ΠΑΟΚ, κανένα πρόβλημα. Ας είναι τουρκική η εταιρεία που θα κατασκευάσει τη Νέα Τούμπα. Κανείς δεν έχει λόγο να ενοχλείται. Το δεύτερο σκέλος είναι εκείνο που δημιουργεί ζητήματα και προκαλεί προβληματισμό. Αν δοθεί στο γήπεδο ένα όνομα που θα μπορούσε να δοθεί όχι μόνο από μια τουρκική εταιρεία, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη από οποιαδήποτε χώρα, κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, στο όνομα αυτό υπάρχει οποιαδήποτε λέξη που ταυτίζεται με το όνομα της χώρας που είχε καταδυναστεύει την Ελλάδα επί 400 χρόνια, τότε μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα που δημιουργήθηκε από τους ξεριζωμένους Ελληνες της χαμένης πατρίδας, τους Ελληνες της προσφυγιάς. 

Ναι, στην εποχή του άκρατου επαγγελματισμού πρέπει να βλέπουμε και να προχωράμε μπροστά, ναι για χάρτη των οικονομικών συμφερόντων παραμερίζονται οποιεσδήποτε αναστολές, αλλά όταν πρόκειται για τον ΠΑΟΚ, τον πρόσφυγα λαό του, τις προσφυγικές ρίζες του και την Τουρκία, υπάρχουν και όρια.

Αυτά ακριβώς τα όρια, όμως, είμαι βέβαιος ότι θα τα μετρήσει με ευαισθησία και δεν θα τα ξεπεράσει ο Ιβάν Σαββίδης. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και οξυδερκής ώστε να αποφύγει μια εμπορική συμφωνία που θα πλήξει το συναίσθημα του ΠΑΟΚτσή και την ίδια την ιστορία του συλλόγου. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, σε ό,τι αφορά στην ονοματοδοσία, θα θέσει τους δικούς του όρους.

Αλλά, εδώ που τα λέμε, ίσως έχει μικρή σημασία επί της ουσίας το όνομα που θα δοθεί στο γήπεδο. Γιατί είμαι εξίσου βέβαιος ότι κανένας ΠΑΟΚτσής και κανένας φίλαθλος οποιασδήποτε άλλης ομάδας δεν θα πάψει να αποκαλεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ “ΤΟΥΜΠΑ”...

ΥΓ. Οταν μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση της τουρκικής εταιρείας στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εδώ θα είμαστε, πρώτα ο Θεός, για να επανέλθουμε.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.