Λιβύη: Αποχωρεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες ο Σάρατζ - Γιατί καταγγέλλει Χαφτάρ

Καταρρέουν, όπως φαίνεται οι  ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Σάρατζ και Χαφτάρ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μετά την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη σε λιμένα της Τρίπολης. Οι συνομιλίες είχαν αρχίσει στις 3 Φεβρουαρίου με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 10 μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της λιβυκής πρωτεύουσας.  

Το προεδρικό συμβούλιο της κυβέρνησης Σάρατζ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι αποσύρεται από τις συνομιλίες «έως ότου ληφθεί  αποφασιστική στάση εναντίον των παραβιάσεων από τις δυνάμεις των στρατιωτών του Χαλιφά Χάφταρ».

Η κυβέρνησης της Τρίπολης δήλωσε ότι το λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους για να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους όπως τρόφιμα και φάρμακα, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Χαφτάρ ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Το συμβούλιο ανέφερε επίσης ότι, εάν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί πραγματικά τη σταθερότητα στη Λιβύη, τότε πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις κατάπαυσης του πυρός.
«Για όσο διάστημα η πρωτεύουσα δεν είναι ασφαλής και οι άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν τα σπίτια τους δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, οι διαβουλεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν έχουν νόημα» αναφέρεται.

Η Διεύθυνση Λιμένων του Σάρατζ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ έπληξαν το λιμάνι της Τρίπολης με πυραύλους την Τρίτη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γενεύη. O Χαφτάρ ανακοίνωσε την Τρίτη και την κατάρριψη δύο drones. 
 

Πηγή: skai.gr