Απώλειες άνω του 1,5% στη Wall μετά το τριήμερο ανοδικό σερί

Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 16:00

Απώλειες άνω του 1,5% στη Wall μετά το τριήμερο ανοδικό σερί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:33

Περιορίζεται η πτώση στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, που διέκοψε το ανοδικό ράλι του προηγούμενου τριημέρου, καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν λίγο μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, που πλέον οδεύει προς υπογραφή από τον πρόεδρο Τραμπ. 

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν Ιταλία και Κίνα και είναι στην κορυφή των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο με πάνω από 86.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins. 

Τα τελευταία στοιχεία οδήγησαν στο βαθύ κόκκινο τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς που προέρχονται από ένα ισχυρό τριήμερο ανοδικό σερί. Σημειώνεται ότι Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν συνολικά κέρδη 21,3% και 17,6% αντίστοιχα στο συγκεκριμένο διάστημα, στο ξέφρενο ράλι που πυροδότησε η συμφωνία Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για ένα πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας συνολικού ύψους 2 τρισ. δολ. 

Δείκτες - Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχει περιορίσει τις απώλειές του και χάνει πλέον 383 μονάδες ή 1,70% και κινείται στις 22.169 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 28 μονάδες ή 1,08% στις 2.601 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 117 μονάδες ή 1,50% διολισθαίνοντας στις 7.680 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones μόνο δύο κινούνται  με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Procter & Gamble στα 109,09 δολ. με κέρδη 1,57 δολ. ή 1,46% και ακολουθεί η Travelers με άνοδο 1,05% στα 99,74 δολ. 

Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι οι Boeing (-10,35%), η Walt Disney (-6,44%) και η Dow (-6,40%). 

Το κλίμα ήταν πιο βαρύ νωρίτερα λόγω της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης που αφορούσε το πακέτο στήριξης των 2 τρισ. δολ., με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να στρέφει τα πυρά του κατά ενός βουλευτή των Ρεπουμπλικανών ο οποίος απείλησε να καθυστερήσει τις διαδικασίες για την έγκριση της νομοθεσίας σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο αντιπρόσωπος Thomas Massie από το Κεντάκι δεν μπορεί να σταματήσει το πακέτο μέτρων, μόνο να το καθυστερήσει, κάτι που θα ήταν επικίνδυνο και κοστοβόρο, ενώ πρότεινε την αποπομπή του από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Στα μάκρο της ημέρας, επιδεινώθηκε ραγδαία η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ προς τα τέλη του Μαρτίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ η μία μετά την άλλη οι αμερικανικές πολιτείες άρχισαν να εφαρμόζουν πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και να κλείνουν επιχειρήσεις. 

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατρακύλησε κοντά σε χαμηλό τεσσάρων ετών στις 89,1 μονάδες τον Μάρτιο από την αρχική μέτρηση των 95,9 μονάδες, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας του University of Michigan. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης ήταν στις 101,0 μονάδες. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, διολισθαίνοντας στα επίπεδα που ήταν την περίοδο της ύφεσης του 2007-2009. 

Παράλληλα, τα  στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες το Φεβρουάριο, λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και μαζί να κλιμακώνεται η ανησυχία για την πανδημία.

Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 0,2% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα σημείωσε ισχυρή άνοδο 0,6%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% στις δαπάνες και 0,4% στο εισόδημα.