Τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα εμπλέκει η ηγεσία της Τουρκίας στον πόλεμο νεύρων που κάνει προς ώρας με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αστείο και παράδοξο

Σε μια προκλητική του ανακοίνωση το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» και επιτίθεται στην Ελλάδα κατηγορώντας την ότι δήθεν δεν σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, κλείνοντας τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία.

Είναι αστείο να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού στα δικαιώματα των μειονοτήτων, απάντησε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι στην στην περιοχή της Θράκης λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία.

Τι γίνεται στην Κωνσταντινούπολη με τα ελληνικά σχολεία;

Αναλυτικά η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο Τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.

Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών.

Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;»

Επικαλείται τη Λωζάνη και την ίδια ώρα μιλάει για «τουρκική» μειονότητα!

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που επικαλούνταν μάλιστα τη συνθήκη της Λωζάνης, την ώρα που η τελευταία αναγνωρίζει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα όπως αρέσκεται να κάνει Άγκυρα για τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν η εξής:

«Η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, συστηματικά και χωρίς να συμβουλεύεται τη μειονότητα, δια μέσω της “προσωρινής διακοπής” κλείνει τις δραστηριότητες των δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην τούρκικη μειονότητα δυτικής Θράκης.

Τελευταίο παράδειγμα αυτού είναι το κλείσιμο οκτώ ακόμη δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Με αυτή την απόφαση ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της τουρκικής μειονότητας μειώθηκε από 231 που ήταν πριν 25 χρόνια σε 115.

Αυτή η πρακτική της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε βάρος της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Ενώ η ΕΕ συνεχίζει να παρακολουθεί σαν θεατής την συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία χώρα-μέλος της.

Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική που με διάφορες προφάσεις παραβιάζει εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της μειονότητας, πολιτική που δεν συνάδει με τις διατάξεις της συνθήκης της Λωζάνης και να ανοίξει εκ νέου τα εν λόγω σχολεία.

Υποστηρίζουμε τις σχετικές με αυτό το θέμα ανακοινώσεις των φορέων και οργανώσεων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και τις θέτουμε υπόψιν της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αποφασιστικότητα και βάση της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης».