Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Στα σκαριά αξιολόγηση, κατάργηση επιδομάτων και νέα εθελουσία

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Νέο οργανόγραμμα και κανονισμό εργασίας, νέα εθελούσια με μικρότερο bonus αποχώρησης, λύση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, αξιολόγηση του προσωπικού, αλλαγές στον τρόπο προαγωγής, στα επιδόματα και καταστήματα με λιγότερους υπαλλήλους σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον CEO κ. Παύλο Μυλωνά. Στόχος να ξεφύγει από τη νοοτροπία του «δημοσίου» και να είναι συμβατή με τη νέα ψηφιακή εποχή.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μυλωνάς μίλησε εφ΄ όλης της ύλης για όλα τα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της η Εθνική Τράπεζα και αφορούν το νέο μοντέλο λειτουργίας της μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

«Θέλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα της Εθνικής» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας θα αλλάξει τελείως τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος. Οι υπάλληλοι θα είναι περισσότερο τραπεζικοί σύμβουλοι που θα ενημερώνουν τον ιδιώτη, τον επιχειρηματία ώστε να λάβει την καλύτερη απόφαση για την επένδυση του, το δάνειο του κλπ.

Η ΕΤΕ λοιπόν σχεδιάζει νέο πρόγραμμα εθελούσιας μέσα στο έτος με μικρότερα κίνητρα αποχώρησης, «το οποίο θα είναι και το τελευταίο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. Στόχος και αυτού του προγράμματος είναι να αποχωρήσουν 1.000 εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου «τρέχει» και το πρόγραμμα εθελούσιας του 2019, το οποίο προσφέρει μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus 170.000 με στόχο να προστεθούν άλλοι 200 εργαζόμενοι στους 800 που το έχουν λάβει ήδη.

Η ΕΤΕ διαθέτει σήμερα δίκτυο 390 καταστημάτων και στο ερώτημα του mononews.gr αν η νέα εθελούσια θα συνοδευθεί από το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως «η τράπεζα σχεδιάζει να υιοθετήσει μοντέλο λειτουργίας με μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Σήμερα όπως είπε, σε κάθε κατάστημα απασχολούνται κατά μέσο όροι 10 εργαζόμενοι και ο στόχος είναι ο αριθμός να περιοριστεί στους 8 υπαλλήλους».

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Μυλωνάς «πριν από την κρίση η Εθνική είχε 16.000 εργαζόμενους και σήμερα έχει 8.000», και συμπλήρωσε ότι είναι εντός στόχου σε ότι αφορά τον αριθμό καταστημάτων του δικτύου.

Στο μεταξύ ξεκινά η αξιολόγηση όλου του προσωπικού, διαδικασία στην οποία υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των Σωματείων.

Ο νέος κανονισμός εργασίας και οι αλλαγές στο οργανόγραμμα, είναι θέματα για τα οποία η Διοίκηση της ΕΤΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τα Σωματεία των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση προωθούνται αλλαγές στον τρόπο προαγωγής των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι υπάλληλοι της ΕΤΕ προάγονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Πλέον το ζητούμενο για την Εθνική είναι η οικονομική και βαθμολογική εξέλιξη να συνδέεται με την επίδοση και όχι αποκλειστικά με τα προϋπηρεσία….

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, οι υπάλληλοι της Εθνικής λαμβάνουν μία σειρά από επιδόματα –πέραν αυτών που προβλέπονται από την κλαδική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ- όπως είναι για παράδειγμα επίδομα για PC, ξένης γλώσσας, πτυχίου κλπ., επιδόματα δηλαδή «λογικής του δημοσίου».

Αναφορά όμως έκανε και στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, λέγοντας πως η Εθνική μπορεί να συμμετέχει με 30-35 εκατ ευρώ το χρόνο, όχι όμως με τα 40 εκατ. ευρώ της τροπολογίας Πετρόπουλου. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: προσδοκία μου είναι το θέμα να έχει διευθετηθεί με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019.