Με Εθνική και Πειραιώς κράτησε έως το τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Τρίτη, 19-Νοε-2019 17:29

Με Εθνική και Πειραιώς κράτησε έως το τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Στηρίγματα από το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς και από επιλεγμένες μετοχές, βρήκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε τις πιέσεις των πωλητών, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων, αλλά να κλείσει και σε θετικά εδάφη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 893,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 886,86 μονάδων (-0,16%) και 894,82 μονάδων (+0,74%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,42%, στις 2.232,79 μονάδες, ενώ στο +0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.218,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,03% στις 915,36 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +3,18%.

Οι πωλητές εξακολουθούν να δηλώνουν το "παρών" στο ΧΑ τις τελευταίες δύο ημέρες, αν και η "αποφασιστικότητά" τους δεν είναι αυτή που χρειάζεται για να αναδιπλωθεί ο Γενικός Δείκτης σε χαμηλότερα επίπεδα. Η επαφή με τις 900 μονάδες παραμένει, αν και οι διαθέσεις για να δοκιμάσει τα υψηλά του έτους δεν είναι ακόμη εμφανείς, με την αγορά τελικά να συσσωρεύει πέριξ των 890 μονάδων.

Άλλωστε, είναι ευρέως παραδεκτό ότι η αγορά ποντάρει στις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο "Ηρακλής" για τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες και θα κρίνουν εάν συντηρηθούν οι long θέσεις και τη νέα χρήση. Και οι εξελίξεις αυτές θα πυκνώσουν και θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Capital.gr, συντηρώντας την αναμονή της αγοράς για την έκβασή τους.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα κρίνει τη στάση των long είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών, η ανακοίνωση των οποίων αρχίζει σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Όπως εκτιμούν οι εγχώριοι και οι ξένοι αναλυτές, το γ' τρίμηνο θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες με την τάση στα βασικά λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων να παραμένει θετική καθώς η αύξηση των προμηθειών και ο συνεχιζόμενος έλεγχος του κόστους, θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση ορισμένων προκλήσεων που υπάρχουν στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Παράλληλα, το κλίμα στο ΧΑ παραμένει θετικό, μετά μάλιστα και τη νέα έκθεση της HSBC για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η βρετανική τράπεζα, μετά τη θετική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες χθες, πλέον τηρεί στάση overweight από neutral, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη στάση της για την αγορά της Αιγύπτου σε neutral.

Όπως επισημαίνει η HSBC, αυτή της η κίνηση οδηγήθηκε από την εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών των δύο αγορών και εκτιμά πως η ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερη αξία. Και αυτή η έκθεση έρχεται σε μία πολύ καλή στιγμή για το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο αναζητά "καύσιμα" για να μπορέσει να "σπάσει" το επίπεδο των 900 μονάδων, με την ενίσχυση του τζίρου και άρα του επενδυτικού ενδιαφέροντος, να είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη 2,56% και 2,39% αντίστοιχα, προσφέροντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Σαράντη, ΔΕΗ, Eurobank και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Titan, Motor Oil, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Coca Cola και Alpha Bank. Η Βιοχαλκο έκλεισε με απώλειες 1,19%.