Νέο πακέτο 3,5 δισ. ευρώ στήριξης των επιχειρήσεων

Νέο πακέτο 3,5 δισ. ευρώ στήριξης των επιχειρήσεων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνάσα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα πληρώσουν μειωμένη προκαταβολή φόρου, ακόμη και με μείωση τζίρου από 5% το πρώτο εξάμηνο φέτος, αλλά κυρίως για τις εποχικές, καθώς και για τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται, προσφέρει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα πακέτο συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποιων τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι επιπρόσθετα αυτών που έχουν ανακοινωθεί ώς σήμερα.

Τα βασικότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις είναι η μειωμένη προκαταβολή φόρου, κόστους 1,5 δισ. ευρώ και η προκήρυξη ενός τρίτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά, για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά όσους δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.

Ετσι, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η  μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το α΄ εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

1. Για μείωση τζίρου 5-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.

2. Για μείωση τζίρου 15,1-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.

3. Για μείωση τζίρου 25,1-35%,  η μείωση φόρου θα είναι 70%.

4. Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

1. Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019.

2. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου έχει το μεγαλύτερο κόστος για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, στον βαθμό που οι επωφελούμενες επιχειρήσεις θα εμφανίσουν τελικώς ζημίες φέτος, το Δημόσιο θα ήταν υποχρεωμένο να επιστρέψει την προκαταβολή το 2021. Η κυβέρνηση προτίμησε να δώσει την ελάφρυνση φέτος, τόσο για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, την ώρα της δυσκολίας τους, αλλά και γιατί δεν έχει κανένα δημοσιονομικό περιορισμό, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί το 2021.

Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας

Ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγηθεί τον Αύγουστο, αφού ληφθεί υπόψη η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτόν τον κύκλο θα περιληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής  ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ ετησίως. Οι εκταμιεύσεις για τον δεύτερο κύκλο θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ανάμεσά τους θα είναι 7.000 επιχειρήσεις τουρισμού.

Ο ίδιος είπε, εξάλλου, ότι το πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων «έχει ωφελήσει παραπάνω από 40.000 επιχειρήσεις και αυτές απασχολούν 320.000 εργαζομένους. Και, μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός του ΤΕΠΙΧ –για τον οποίο μας έχει ασκηθεί έντονη κριτική– έχει ωφελήσει 12.787 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας εκταμιεύσει συνολικά 1,7 δισ. Είναι περίπου το ύψος του προγράμματος όπως το είχαμε καθορίσει. Και περιμένουμε ακόμα τα απολογιστικά στοιχεία για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο παρέμβασης με στήριξη της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή