Στο ιστορικό υψηλό 20,4% εκτινάχθηκε η ύφεση στη Βρετανία

Στο ιστορικό υψηλό 20,4% εκτινάχθηκε η ύφεση στη Βρετανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντριπτικό ήταν το πλήγμα της πανδημίας για την οικονομία της Βρετανίας, που το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά το 1/5. Κατέγραψε, έτσι, τη μεγαλύτερη ύφεση από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της. Παρά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο, συνολικά στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τα επιμέρους στοιχεία προδίδουν, άλλωστε, ότι συρρικνώθηκαν ανεξαιρέτως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Οπως και στις άλλες οικονομίες, η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας έπληξε περισσότερο όσους τομείς εξαρτώνται από την κοινωνική επαφή, όπως ο τομέας των ξενοδοχείων, της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, ο κλάδος της εστίασης, εστιατορίων και μπαρ, κατέγραψε πτώση 84,7%, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 63%.

Μεσολάβησε η ανάκαμψη του Ιουνίου όταν το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,7% σε σύγκριση με τον Μάιο εκπλήσσοντας και τους περισσότερους οικονομολόγους, αλλά επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Εχει, ωστόσο, προηγηθεί η μείωση κατά 2,2% που κατέγραψε το βρετανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ετσι, συνολικά από τα τέλη του 2019, η μείωση του βρετανικού ΑΕΠ φτάνει στο 22,1% και είναι διπλάσια από την αντίστοιχη της αμερικανικής οικονομίας που συρρικνώθηκε κατά 10,6%.

Στην Ευρώπη, άλλωστε, η μοναδική οικονομία που έχει καταγράψει μεγαλύτερη ύφεση συνολικά από το τέλος του περασμένου έτους είναι η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας μειώθηκε κατά 22,7%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε κατά 18,9%, της Ιταλίας κατά 17,1% και της Γερμανίας κατά 11,9%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο ήταν 12,1%.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι βρετανικές επιχειρήσεις ασκούν και πάλι πιέσεις στην κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον ζητώντας να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης των μισθών των υπαλλήλων τους και να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ τόνισε πως η κυβέρνηση «έχει να αντιμετωπίσει κάτι χωρίς προηγούμενο», ενώ χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε «πολύ δύσκολη και αβέβαιη εποχή». Προσέθεσε, επίσης, πως η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Υπέστη, πάντως, επιθετική κριτική από τη σκιώδη υπουργό Εργασίας του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Ανελιζ Ντοντς, σχετικά με τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου. Τα σχετικά στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την Τρίτη και καταδεικνύουν πως στο διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο χάθηκαν στη Βρετανία 220.000 θέσεις εργασίας. Η κ. Ντοντς χαρακτήρισε ιστορικό λάθος της κυβέρνησης Τζόνσον την απόφασή της να ανακαλέσει σταδιακά το πρόγραμμα κάλυψης των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Οι προειδοποιήσεις της δεν φάνηκε να πτοούν τον κ. Σουνάκ που τόνισε πως ενδεχομένως πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους μέσα στους επόμενους μήνες. Σημειωτέον πως το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να εκτιναχθεί πριν από τα Χριστούγεννα στο  υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα, πάντως, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, η χώρα θα ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μιλώντας στα βρετανικά ΜΜΕ διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους ότι «κανείς δεν πρόκειται να μείνει χωρίς ελπίδα ή χωρίς ευκαιρίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή