Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κρίσιμη Κυριακή για δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα (video)

δημοτικά

Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των μαθητών την 1η Ιουνίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο τελευταίο στάδιο άρσης των μέτρων που λήφθηκαν στη “μάχη” κατά του κορονοϊού. Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει εδώ και 20 ημέρες, με μερίδα μαθητών να έχει επιστρέψει ήδη στα θρανία, ύστερα από δύο μήνες. Πρόκειται για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Απομένει η απόφαση της κυβέρνησης για να ανοίξουν και τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει την Κυριακή (24.05.2020) και το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση. Ήδη, λοιμωξιολόγοι σε δηλώσεις τους έχουν επισημάνει ότι είναι πολύ καλή η περίοδος για να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, δεδομένου ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας έχει περιοριστεί πολύ. 

Στην κυβέρνηση τόνιζαν πως τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου μόνον εάν η επιδημιολογική καμπύλη έχει καθοδική πορεία. Αυτή η προϋπόθεση, λοιπόν, φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά αναμένεται η τελική εισήγηση των ειδικών, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα (25.05.2020).

Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης – τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό για παιδιά τόσο μικρής ηλικίας. Όπως λένε, όμως, και οι ειδικοί, ρόλο στην τελική απόφαση παίζουν και ψυχολογικά και κοινωνιολογικά δεδομένα, καθώς δεν θεωρείται φυσιολογικό να μείνουν έξι μήνες μακριά από το σχολείο τα παιδιά και να μην κοινωνικοποιούνται και να παρακολουθούν μαθήματα, αλλά και να καλλιεργούν το χαρακτήρα τους.

Την Δευτέρα η τελική απόφαση από τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τις τελικές αποφάσεις, θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις που θα υπάρξουν από τους λοιμωξιολόγους. “Αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών”, είπε και συνέχισε, “όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε αυτό”.

Η επισήμανση Τσιόδρα

Υπενθυμίζουμε πως και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, έκανε ειδική αναφορά για την σημασία που έχει για την κοινωνία να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

“Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους, βέβαια πάντα με ασφάλεια και κανόνες υγιεινής”. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις ανησυχίες των γονιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στις «”καταλληλότερες επιλογές”, ενώ μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων.

Επίσης τόνισε πως το κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί, ενώ η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. “Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους” είπε χαρακτηριστικά. “Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος της επιστροφής των παιδιών στις τάξεις. Δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις