ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μειώσεις φόρων το υπερπλεόνασμα - Στο επίκεντρο τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

Σε μειώσεις φόρων το υπερπλεόνασμα - Στο επίκεντρο τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Έως 450 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το υπερπλεόνασμα του 2019, με την κυβέρνηση να εξετάζει τους βέλτιστους τρόπους διάθεσής του.

Συνολικά, από τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτώβριου 2019 προκύπτει ότι εξασφαλίζεται η επίτευξη των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, αν και στο τελευταίο δίμηνο αναμένεται να εισπραχθούν σημαντικά έσοδα, θα υπάρξει και μεγάλη πίεση για αύξηση των δαπανών, όπως για δημόσιες επενδύσεις, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για ενίσχυση των νοσοκομείων, βάσει των σχετικών στόχων στον προϋπολογισμό του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για τη διάθεση του υπερπλεονάσματος θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν θα κλειδώσουν τα ταμειακά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος τους είναι να ωφεληθούν οι αδύναμοι και οι πολλοί.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως μέρος του υπερπλεονάσματος θα μπορούσε να κατευθυνθεί για να μειωθεί κατά 20% η εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος. Ένα ακόμη μικρό μέρος του υπερπλεονάσματος εξετάζεται να κατευθυνθεί ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά του Αιγαίου που υφίστανται την πίεση της προσφυγικής κρίσης.

Να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση από το τέλος επιτηδεύματος μπαίνουν στα δημόσια ταμεία σχεδόν 500 εκατ. ευρώ και από την εισφορά αλληλεγγύης 1,1 δισ. ευρώ! Δηλαδή οι δύο φόροι μαζί επιβαρύνουν νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις κατά 1,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν πως μια μείωση των συγκεκριμένων φόρων θα βοηθούσε να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα στήριζε την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα έδινε ανάσες στην ασθμαίνουσα οικονομική ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ