Έρχεται νέος Προϋπολογισμός μετά τις εκλογές

Δευτέρα, 20-Μαϊ-2019 22:00

Έρχεται νέος Προϋπολογισμός μετά τις εκλογές

Της Δήμητρας Καδδά

Τίποτα δεν έχει σταματήσει στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τις "παροχές" και τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο, καθώς οι προθεσμίες "τρέχουν". Απλά η "δουλειά" συνεχίζεται σε… σχετικά χαμηλούς τόνους, λόγω του εκλογικού κύκλου ανά την Ευρώπη.

Οι υπηρεσίες του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώνουν τον νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2020- 2023. Το ΥΠΟΙΚ οφείλει να στείλει σε θεσμούς και Βουλή μέσα τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτόν θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων του 2019, αλλά και των επόμενων ετών καθώς και υπολογισμός των πλεονασμάτων στο σενάριο "βάσης" (δηλαδή χωρίς την "παροχολογία" και την μη μείωση του αφορολόγητου), αλλά και στο εναλλακτικό σενάριο των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Μεγάλη δημοσιονομική "τρύπα"

Οι ίδιες κρατικές υπηρεσίες ολοκληρώνουν την "κοστολόγηση" των μέτρων και για έναν άλλο σκοπό. Στο Eurogroup η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στείλει "εξηγήσεις" για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ειδικά του 2019 (120 δόσεις, μείωση ΦΠΑ, συντάξεις χηρείας και επίδομα σε συνταξιούχους).

Στόχος από ελληνικές πλευράς είναι να περιορισθεί  η δημοσιονομική "τρύπα" που υπολογίζεται από τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 800-900 εκατ. ευρώ, με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών (σ.σ. ήταν μεγαλύτερη, αλλά νέα στοιχεία φέρονται να την συρρίκνωσαν προς το - και πάλι δυσθεώρητο - 0,5% του ΑΕΠ περίπου).

Μετά τις εκλογές ο τελικός "απολογισμός

Ο απολογισμός θα γίνει στις 3 Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές, στην σύνοδο του EWG. Θα παρουσιαστεί η ελληνική θέση, αλλά και η έκθεση της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Εποπτεία (η οποία ανακοινώνεται δημοσίως στις 5 Ιουνίου μαζί με τις συνολικές αιτιάσεις για τις ελληνικές δεσμεύσεις).

Η πολιτική "μάχη" θα διαδραματιστεί λίγες ημέρες μετά, στο Eurogroup του Ιουνίου. Τότε θα φανεί και η θέση των δανειστών αλλά και των κρατών μελών  όχι μόνο για τις παροχές, αλλά και για τις πιθανές "παρενέργειες" στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να απευθύνει "βολές" στον επικεφαλής του ESM.

O κ. Τσακαλώτος σήμερα, μέσα από το ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι "στο εξωτερικό είχαμε αυστηρή αντίδραση από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και τον επικεφαλής του ΕΛΚ και υποψήφιο για την προεδρία της ΕΕ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μίλησε για το success story της κυβέρνησης και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, για το ό,τι η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει στην τήρηση των στόχων". Αναφέρθηκε  σε "αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις κολλημένες στην πολιτική της λιτότητας" και για τις "απαραίτητες συμμαχίες" που έχουν γίνει.

Το Μεσοπρόθεσμο

Η Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023  είναι μία από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ήδη έχει γίνει η 1η κίνηση με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας ("Stability Programme").

Το ΜΠΔΣ θέτει μεταξύ άλλων τα ανώτατα όρια δαπανών για όλη την περίοδο για τα Υπουργεία, καθώς και τους στόχους ισοζυγίου για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2017-2018), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για α) το τρέχον έτος (2019), β) το έτος προϋπολογισμού (2020) και γ) τα τρία επόμενα έτη (2021-2023).