Τετάρτη, 08 Ιανουάριος 2020 11:02

“ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ”: Ξυπνά μνήμες το ματς με Ολυμπιακό στο Δημοτικό Στάδιο

Γράφτηκε από τον
“ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ”: Ξυπνά μνήμες το ματς με Ολυμπιακό στο Δημοτικό Στάδιο

 

Τον πρωτοπόρο και αήττητο στη Σούπερ Λίγκα Ολυμπιακό θα υποδεχτεί σήμερα στις 3 μ.μ στο Δημοτικό Στάδιο (ζωντανά από την Cosmote Tv). η “Μαύρη Θύελλα” στο πρώτο ματς των δύο ομάδων για τη φάση των “16”.του κυπέλλου Ελλάδας.

Ενα παιχνίδι που ξυπνά μνήμες από την εποχή που η Καλαμάτα αγωνιζόταν στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και κοίταγε στα μάτια τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Αρη, και τις υπόλοιπες δυνάμεις. Σήμερα είναι ουραγός στη Football League και τρέχει το πιο αρνητικό σερί στην ιστορία της με 9 ήττες και μια ισοπαλία στα 10 τελευταία ματς, αλλά δεν μπορεί να αδιαφορήσει για ένα τόσο ιστορικό παιχνίδι. Δεν παίζει άλλωστε και κάθε χρόνο με τον... Ολυμπιακό.

Πέρασαν 18,5 περίπου χρόνια από τις τελευταίες συναντήσεις με τους “ερυθρόλευκους” στο δεύτερο ιεραρχικά θεσμό της χώρας.

Στο πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο του Μεσσηνιακού (15 Αυγούστου 2001) η Καλαμάτα με πολλούς μικρούς σε ηλικία παίκτες είχε σταθεί ανταγωνιστικά παρά την ήττα με 1-3 από τους “ερυθρόλευκους,”, που είχαν στη σύνθεσή τους μεγάλα αστέρια, όπως ο Καρεμπέ και ο Τζιοβάνι. Στο δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ (5 Σεπτεμβρίου 2001) η Καλαμάτα γνώρισε μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες στην ιστορία της με σκορ 10-0. Οι αγώνες ήταν για την α’ φάση του κυπέλλου Ελλάδας που διεξαγόταν σε ομίλους.

Η Καλαμάτα είχε αντιμετωπίσει ακόμα την ΑΕΛ και τον Αγιο Νικόλαο τερματίζοντας στην τελευταία θέση με 3 βαθμούς.

Πρώτος ήταν ο Ολυμπιακός με 18 βαθμούς, δεύτερος ο Αγ. Νικόλαος με 9 βαθμούς και τρίτη η ΑΕΛ με 6 βαθμούς. Εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός έχασε το κύπελλο στον τελικό από την ΑΕΚ με 2-1.

Ο φετινός Ολυμπιακός διεκδικεί τον τίτλο στη Σούπερ Λίγκα έχει προκριθεί στους “32” του Γιουρόπα Λιγκ και κάνει πρεμιέρα στο κύπελλο, το οποίο θέλει να κατακτήσει μετά από χρόνια. Η Καλαμάτα έγραψε ιστορία στέλνοντας... σπίτι της την Λάρισα, αλλά κόντρα στους “ερυθρόλευκους” η μάχη είναι άνιση.

Πόσο μάλλον σε διπλά παιχνίδια (η ρεβάνς στις 15 Γενάρη στο “Καραϊσκάκης”), όπου υπάρχει το περιθώριο να διορθωθεί το λάθος. Η Καλαμάτα θα προσπαθήσει λοιπόν να φανεί ανταγωνιστική και να φτιάξει τη ψυχολογία της από τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα.

Ο Βασίλης Βούζας σχολιάζοντας στην “Ελευθερία” το σημερινό παιχνίδι είπε: “Δεν είναι προτεραιότητα το κύπελλο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε ένα και ανταγωνιστικό πρόσωπο και να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε”.

Με “ερυθρόλευκο” παρελθόν

Ο Βασίλης Βούζας γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στον Ολυμπιακό, καθώς έχει εργαστεί για 4 χρόνια στην Κ 19 των Πειραιωτών κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, ενώ έχει κάτσει και στον πάγκο της πρώτης ομάδας ως υπηρεσιακός στα δύο παιχνίδια με τη Μπεσίκτας για το Γιουρόπα Λιγκ και στο πρωτάθλημα με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό. Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, ο τεχνικός της Καλαμάτας δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Μάκο και τον τιμωρημένο Βουκμίροβιτς.

Με πολλά νέα πρόσωπα ο Ολυμπιακός

Ευκαιρίες σε παίκτες με λίγο ή καθόλου χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα θα δώσει σήμερα ο Πέδρο Μαρτίνς, καθώς άφησε εκτός αποστολής και τους 11 παίκτες που ξεκίνησαν στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο λόγος για τους Σα, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκα, Σεμέδο, Μπα, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Μασούρα, Ποντένσε, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί. Εκτός έμειναν και οι Φορτούνης, Γκιγκέρμε, Σουντανί, Μπρούνο και Τοροσίδης.

Ως εκ τούτου αναμένεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά κάτω από τα γκολπόστ ο Αλέν, ενώ ίσως κάνει ντεμπούτο στο κέντρο της άμυνας και ο Μάρκοβιτς. Από τους έμπειρους παίκτες που βρίσκονται στην αποστολή, μιας και υπάρχουν και αρκετοί από την ομάδα νέων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Χριστοδουλόπουλου, Παπαδόπουλου, Γκερέρο, Κούτρη, Σισέ, Μεριά.

Αναλυτικά οι εκλεκτοί του Πορτογάλου τεχνικού για το ματς με την Καλαμάτα είναι: Αλέν, Μπέλιτς, Μπενζιά, Σισέ, Φέκκας, Γκασπάρ, Γκερέρο, Καραργύρης, Χριστοδουλόπουλος, Κούτρης, Λοβέρα, Μαρίνος, Μάρκοβιτς, Μεριά, Παπαδόπουλος, Ραντζέλοβιτς, Τζολάκης, Βοΐλης, Ξενιτίδης.

Νωρίς στο γήπεδο

Το Δημοτικό Στάδιο αναμένεται να γεμίσει και η ΠΑΕ με ανακοίνωσή της καλεί τον κόσμο να προσέλθει εγκαίρως στο γήπεδο προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία. Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Αύριο (Τετάρτη 8/1/2020), την ημέρα του αγώνα, τα γραφεία θα είναι κλειστά και η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται από τις 10 το πρωί στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Παρακαλείστε για την έγκαιρη προσέλευση σας αύριο (8/1/2020) στο γήπεδο, προκειμένου να αποφύγετε την ταλαιπωρία και να εισέλθετε εγκαίρως στο γήπεδο”.

Τα ματς του 2001

Ανήμερα της Παναγίας η Καλαμάτα υποδέχτηκε στο γήπεδο του Μεσσηνιακού τον Ολυμπιακό σ’ ένα παιχνίδι που κόπηκαν 1826 εισιτήρια και οι εισπράξεις ήταν 5.817.000 δραχμές. Ο Ολυμπιακός με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο είχε επικρατήσει με 3-1 της “Μαύρης Θύελλας” που στάθηκε ανταγωνιστικά παρότι έπαιζε με 10 παίκτες από το 38’ λόγω αποβολής με 2η κίτρινη κάρτα του Τίμου Καββακά. Ο Γιώργος Μπένος είχε χρησιμοποιήσει πολλούς μικρούς σε ηλικία παίκτες. Ο Ζέτεμπεργκ στο 2’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 0-1, αλλά στο 11’ ο Ανέστης Αθανασιάδης με πέναλτι, που κέρδισε ο ίδιος από τον Χρήστο Κόντη ισοφάρισε σε 1-1. Στο 49’ ο Ζίζι Ρόμπερτς έγραψε το 1-2 και με την είσοδο των Καρεμπέ, Τζιοβάνι και Αλβες, ο Ολυμπιακός έφθασε και σε τρίτο γκολ στο 78’ με τον Αλβες.

Διαιτητής ήταν ο Γιώργος Δούρος.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Σταματόπουλος, Γαλανόπουλος, Ν. Αργάνης, Πετρ. Αργάνης (51’ Σπ. Δασκαλάκης), Καλαντζής (59’ Χίλτον), Αθανασιάδης, Τριανταφυλλάκης (81’ λ.τρ. Μπεγέτης), Γουνδουλάκης, Κουτίβας Καβακάς, Σεντεμέντες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Μαυρογενίδης, Τζιωρτζιόπουλος, Κόντης, Αντζας, Πουρσανίδης, Καστίγιο, Νινιάδης, Ζέτεμπεργκ (65’ Καρεμπέ), Αλεξανδρής (65’ Αλβες), Ρόμπερτς (65’ Τζιοβάνι).

Το δεύτερο παιχνίδι του ΟΑΚΑ εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, με την Καλαμάτα να βλέπει την εστία της να παραβιάζεται δέκα φορές σε εκείνο το εφιαλτικό βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ο Τζιοβάνι σημείωσε χατ -0 τρικ (6’,16’, 45’), ο Πατσατζόγλου πέτυχε δύο γκολ (58’, 79’), ενώ σκόρερ χρίστηκαν και οι Ζέτεμπεργκ (28’), Αλεξανδρής (29’), Μπερμούδες (54’), Καρεμπέ (56’) και Αλβες (90’).

Διαιτητής ήταν ο Γιώργος Μποροβήλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Μπερμούδες, Κωστούλας, Πουρσανίδης, Καρεμπέ, Ζε Ελίας (53’ Νινιάδης), Καστίγιο (46’ Πατσατζόγλου), Ζέτεμπεργκ, Κόντης, Τζιοβάνι (59’ Αλβες), Αλεξανδρής.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Σταματόπουλος, Παπαγιαννάκης, Γαλανόπουλος, Σεντεμέντες (31’ Κουτίβας), Καπετανόπουλος (62’ Τσουκάλης), Ανδρεάδης, Ψυχογιόπουλος, Ν. Αργάνης, Γουνδουλάκης (53’ Καλαντζής), Χίλτον, Τριανταφυλλάκης.

Και ο θρίαμβος του 1996

Η ήττα με 10-0 από τον Ολυμπιακό είναι μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Καλαμάτας. Κόντρα στους “ερυθρόλευκους” όμως έχει σημειώσει και μία από τις μεγαλύτερες νίκες. Ηταν 31 Μαρτίου του 1996 όταν η “Μαύρη Θύελλα” με προπονητή τον Μπο Πέτερσον νικούσε με 3-0 τον Ολυμπιακό (προπονητής ο Τάκης Περσίας) στο γήπεδο του Μεσσηνιακού για την 27η αγωνιστική της Α’ εθνικής. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος με σουτ που βρήκε και στο σώμα του Καραταϊδη στο 26’, ο Πέτρος Τεγγελίδης με υποδειγματικό δεξί πλασέ στο 52’ και ο Αλέκος Δέδες με φοβερό δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής στο 86’ είχαν υπογράψει το θρίαμβο της “Μαύρης Θύελλας”.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κοψαχείλης, Ντούντου, Σακελλαρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Τζούμπα, Μπλέτσας, Στυλιανόπουλος (84’ Κωστούλας), Δέδες (89’ Γκόλιας), Τεγγελίδης (78’ Οφορίκουε), Λυμπερόπουλος, Τζόνσον.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ράντος, Αμανατίδης, Καλαντζής (63’ Τρούπκος), Καραπιάλης, Καραταϊδης, Ιωαννίδης (70’ Μαρινάκης), Αλεξανδρής, Πασσαλής, Καρασσαβίδης, Γεωργάτος (63’ Σαπάνης), Ιβιτς.