Δευτέρα, 18 Μάιος 2020 12:39

Α' ΤΟΠΙΚΗ: Η κούρσα σταμάτησε στην 21η στροφή...

Γράφτηκε από τον

Μόλις 158 μέρες διήρκεσε το φετινό πρωτάθλημα της Α' τοπικής Μεσσηνίας.

Η "αυλαία" άνοιξε στις 29 Σεπτεμβρίου και έπεσε αναγκαστικά στις 8 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας. Η προσωρινή τότε διακοπή έγινε πριν από λίγες μέρες οριστική, καθώς προέχει η υγεία και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν τη συνέχιση κανενός ερασιτεχνικού πρωταθλήματος στη χώρα.

Στη Μεσσηνία, η κούρσα στην Α' τοπική σταμάτησε στην 21η στροφή και απέμεναν ακόμα εννέα αγωνιστικές. Το 1/3 σχεδόν του πρωταθλήματος και ενώ όλα ήταν ανοιχτά τόσο για την άνοδο, όσο και για την παραμονή. Ο Πάμισος με 49 βαθμούς ήταν σε θέση οδηγού και ακολουθούσε μ' έναν βαθμό λιγότερο ο Απόλλωνας Καλαμάτας. Η Κυπαρισσία είχε 44 βαθμούς και ο Πανθουριακός 43 βαθμούς. Αυτές οι τέσσερις ομάδες θα διεκδικούσαν μέχρι τέλους τον τίτλο και την άνοδο στη Γ' εθνική. Τελικά ο τίτλος πήγε στον Πάμισο, καθώς η ΕΠΟ αποφάσισε ότι "επικυρώνονται οι βαθμολογίες ως έχουν την ημερομηνία διακοπής των πρωταθλημάτων".
Η κάθε Ενωση έχει όμως τη δυνατότητα να τροποποιήσει την προκήρυξη όσον αφορά τον υποβιβασμό, καθώς δεν υπήρξε κεντρική κατεύθυνση.
Στην ΕΠΣΜ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάρει την απόφαση να μην υποβιβαστεί φέτος καμία ομάδα σε καμία κατηγορία. Ετσι, Σπερχογεία, Ανδρούσα και Τέλλος Αγρας που βρίσκονταν στη ζώνη του υποβιβασμού (αν υποβιβάζονταν 3 ομάδες) θα παίζουν και τη νέα σεζόν στην Α' τοπική, η οποία θα έχει πλέον 18 ομάδες.
Και αυτό γιατί θα προστεθούν και η Ομόνοια, ο Απόλλωνας Πεταλιδίου και ο Παπαφλέσσας Χώρας από την Α1 τοπική. Αυτές οι τρεις θα είναι και οι μόνες... αφίξεις, καθώς ο Α.Ο. Διαβολιτσίου έμεινε στη Γ' εθνική και θα εκπροσωπήσει το νομό μαζί με τον Πάμισο.
Η ομάδα της Μεσσήνης μπορεί να ευνοήθηκε τη στιγμή της διακοπής, με την έννοια ότι ήταν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο (κορυφή), αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν ήταν τυχαίο.
Ο Πάμισος είναι η ομάδα που κυριάρχησε στη φετινή κούρσα, με δεδομένο ότι ήταν στην πρώτη θέση στις 17 από τις 21 στροφές.
Στις 9 μόνος του, στις 5 μαζί με τον Απόλλωνα, μία με την Μεθώνη, μία φορά με Εθνικό και Εράνη και μία με άλλες πέντε ομάδες (πρεμιέρα).
Ο Απόλλωνας βρέθηκε χωρίς συγκάτοικο στο ρετιρέ τρεις φορές, ενώ σε αυτή τη θέση φιγουράρισε για μία και μόνο φορά ο εντυπωσιακός φέτος Ακρίτας Κορώνης.
Υπήρξε και αγωνιστική με έντονο... συνωστισμό, αφού έξι ομάδες μοιράστηκαν την πρώτη θέση. Ηταν η... πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όπου σε μόλις δύο παιχνίδια (Θουρία - Απόλλωνας, Μεθώνη - Μάνη) δεν αναδείχθηκε νικητής. Ετσι οι νικήτριες ομάδες είχαν τους ίδιους βαθμούς.
Ο Εθνικός Μελιγαλά, η Εράνη, ο Τσικλητήρας Πύλου, ο Ακρίτας Κορώνης, η Κυπαρισσία και ο Πάμισος. Αν εξαιρέσουμε την 1η αγωνιστική, έξι ομάδες πέρασαν φέτος από την κορυφή. Ο Πάμισος, Ο Απόλλωνας Καλαμάτας, ο Ακρίτας Κορώνης, ο Εθνικός Μελιγαλά, η Εράνη και η Μεθώνη.
Εθνικός, Εράνη ξεκίνησαν, όπως και ο Πάμισος με το "2 στα 2" στην Α' τοπική. Ο Πάμισος επικράτησε στην πρεμιέρα με 2-0 της Ανδρούσας και στη συνέχεια νίκησε στους Γαργαλιάνους με 3-0 τον Τέλλο Αγρα. Ο Εθνικός κέρδισε στον Κάμπο με 2-1 την Α.Ε. Αβία και στο Μελιγαλά με 2-0 τη φιλόδοξη Κυπαρισσία, ενώ η Εράνη κέρδισε με 2-0 στα Φιλιατρά τον Ολυμπιακό Ανάληψης και με 2-1 τον Τσικλητήρα στο γήπεδο του Σουληναρίου.

Μόνος για μία εβδομάδα

Την τρίτη αγωνιστική όμως, η Εράνη έμεινε στο 0-0 με τον Πανθουριακό και ο Πάμισος νίκησε με 1-0 τον Εθνικό Μελιγαλά και έτσι για πρώτη φορά βρέθηκε μόνος στην κορυφή. Η μοναξιά ωστόσο δεν κράτησε για πολύ. Μία εβδομάδα αργότερα ο Πάμισος είχε την πρώτη απώλεια βαθμών στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα στην Καλαμάτα (0-0) και έδινε την ευκαιρία στη Μεθώνη να τον πιάσει στην κορυφή. Η Μεθώνη μετά την ισοπαλία στην πρεμιέρα με τη Μάνη, νίκησε κατά σειρά Καλό Νερό, Τσικλητήρα Πύλου και Εράνη. Την 5η αγωνιστική η Μεθώνη γνώρισε την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα από την Κορώνη και ο Πάμισος που επικράτησε του Ολυμπιακού Ανάληψης ήταν ξανά χωρίς συγκάτοικο στο ρετιρέ. Κάτι που κράτησε μέχρι την 8η αγωνιστική.

Η πτώση από την κορυφή

Την 9η αγωνιστική οι Νησιώτες έπεσαν για πρώτη φορά από την κορυφή. Ηταν 24 Νοεμβρίου όταν η Εράνη θριάμβευε με 3-0 επί του Παμίσου. Μια μέρα νωρίτερα ο Απόλλωνας νικούσε με 2-0 τη Μεθώνη και ανέβαινε για πρώτη φορά στην 1η θέση με 21 βαθμούς.

Κάθε αγωνιστική και
νέος πρωτοπόρος!

Εκτοτε κάθε εβδομάδα το ρετιρέ άλλαζε ένοικο. Την 10η αγωνιστική ο Απόλλωνας έμενε στο 0-0 με την Κορώνη και ο Πάμισος που κέρδισε με 4-1 τη Σπερχογεία τον πέρασε στη βαθμολογία.

Την 11η αγωνιστική ο Πάμισος χάνει με 3-2 στον Κάμπο από τη Μάνη και ο Απόλλωνας που κερδίζει με 4-0 τη Σπερχογεία βρίσκεται ξανά σε θέση οδηγού. Μία εβδομάδα μετά ο Απόλλωνας αναδεικνύεται ισόπαλος 1-1 με τον Τέλλο Αγρα στους Γαργαλιάνους και είναι η... σειρά του Ακρίτα Κορώνης να ανέβει στην κορυφή.

Η ιστορική νίκη

Ο Ακρίτας κερδίζει με 1-0 τον Πανθουριακό, που δεν είχε δεχτεί μέχρι τότε γκολ στο πρωτάθλημα και το καταφέρνει σκοράροντας στα πρώτα δευτερόλεπτα!
Η 13η αγωνιστική αποδεικνύεται, ωστόσο, γρουσούζικη για την Κορώνη, καθώς χάνει εκτός με 2-1 από την Α.Ε. Αβίας και έτσι Απόλλωνας και Πάμισος, που νίκησαν Εθνικό και Τσικλητήρα, αντίστοιχα είναι ξανά μαζί στην κορυφή.

Πρωταθλητής χειμώνα ο Απόλλωνας

Με το φινάλε του 1ου γύρου (1η αγωνιστική) ο Πάμισος φέρνει ισοπαλία με την Κορώνη και ο Απόλλωνας που νικά τον Ολυμπιακό Ανάληψης αναδεικνύεται πρωταθλητής χειμώνα.

Στις επόμενες τρεις αγωνιστικές Απόλλωνας και Πάμισος θα βαδίζουν χέρι - χέρι, αφού ο Απόλλωνας αναδεικνύεται την 16η αγωνιστική ισόπαλος με τη Θουρία και ο Πάμισος κερδίζει την Ανδρούσα.

Το ντέρμπι που έκρινε τον τίτλο

Και φθάνουμε στην 19η αγωνιστική και στο μεταξύ τους ντέρμπι που αποδείχθηκε καθοριστικό. Ο Πάμισος νίκησε με 2-0 τον Απόλλωνα στις 16 Φεβρουαρίου και έκτοτε παρέμεινε πρωτοπόρος. Την επόμενη αγωνιστική νίκησε στο γειτονικό ντέρμπι τον Ολυμπιακό Ανάληψης και στην 21 αγωνιστική ισοφάρισε στο φινάλε τον Πανθουριακό (1-1).

Την ίδια στιγμή ο Απόλλωνας νικούσε εκτός με 3-2 τη Μάνη και μείωνε στον ένα βαθμό τη μεταξύ τους διαφορά. Η πανδημία όμως έβαλε "λουκέτο" στο πρωτάθλημα και αυτή έμελλε να είναι η τελευταία στροφή της κούρσας.


Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 21 αγώνες)

1. Πάμισος 41-11 49

2. Απόλλωνας Καλαμάτας 44-14 48

3. Κυπαρισσία 40-14 44

4. Πανθουριακός 31-8 43

5. Ακρίτας Κορώνης 36-25 41

6. Εράνη 35-25 35

7. Μεθώνη 34-25 34

8. Εθνικός Μελιγαλά 25-22 28

9. Α.Ε. Μάνης 38-29 27

10. Ολυμπιακός Ανάληψης 14-33 21

11. Α.Ε. Αβίας 22-47 18

-. Καλό Νερό 21-32 18

13. Τσικλητήρας Πύλου 20-44 17

14. Τέλλος Αγρας 16-40 16

-. Ανδρούσα 17-42 16

16. Σπερχογεία 24-50 10