21-26 Δεκεμβρίου 2019, Βαμβακού Λακωνίας

Εκπλήξεις, νέες εμπειρίες και μοναδικές στιγμές περιμένουν μικρούς και μεγάλους τα Χριστούγεννα στη Βαμβακού! Τα φώτα και τα λαμπιόνια στα σοκάκια του χωριού, η στολισμένη πλατεία, οι μυρωδιές και τα αρώματα από τις λιχουδιές, το χαμόγελο και η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών δημιουργούν, φέτος, ένα μαγευτικό και παραμυθένιο σκηνικό στη Βαμβακού. Οι γιορτές εδώ γεμίζουν με χρώμα, εορταστικούς ήχους, τραγούδια, κάλαντα και μελωδίες.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι διάχυτο σε κάθε γωνιά του χωριού. Το ορεινό τοπίο πασπαλίζεται με χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη και καλεί μικρούς και μεγάλους να λάβουν μέρος σε ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα, δραστηριότητες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, γαστρονομικές και μουσικές εκδηλώσεις στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο, μαθήματα στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), πεζο-πορία και ποδηλασία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό.

Όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες των Χριστουγέννων υλοποιούνται από την ομάδα Vamvakou Re-vival και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που πραγματοποιείται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Κατανυκτική ατμόσφαιρα σε μια μελωδική βραδιά στη Βαμβακού

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 19:00, οι D&A GuitarDuo, Δημήτρης Κουρζάκης και Άγγελος Μπότσης, θα δώσουν ένα ρεσιτάλ μουσικής με δύο κιθάρες, εντός του χώρου της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στη Βαμβακού.
Οι δυο τους ξεκίνησαν τη συνεργασία τους ως D&A GuitarDuo όταν ήταν ακόμη μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Royal Northern College of Music του Μάντσεστερ στην Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε, οι εμφανίσεις τους σε με-γάλες αίθουσες συναυλιών και διεθνή φεστιβάλ κιθάρας τους έχουν καθιερώσει ως ένα από τα σημαντικά ντουέτα κιθάρας στην Ελλάδα, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμ-βάνει πρωτότυπα έργα για δύο κιθάρες, δικές τους μεταγραφές, καθώς και έργα σε πρώτες εκτελέσεις, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής τους ενασχόλησης με τις δύο κιθάρες, ενώ παράλληλα ακολουθούν και διακριτές μουσικές πορείες ως σολίστ.
Διάρκεια: 70’
Εισιτήριο: ενήλικοι 7 ευρώ, ανήλικοι 5 ευρώ

Ο κινηματογράφος της Βαμβακούς γιορτάζει τα Χριστούγεννα

Μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στις 16:00, ο κινηματογράφος της Βαμ-βακούς, ρίχνει την εορταστική του αυλαία με ένα μιούζικαλ, αμερικανική παραγωγή του 1993, το Nightmare before Christmas. Παρότι, Χριστούγεννα και εφιάλτης σπάνια συνδυάζονται, ο Tim Burton κατάφερε να πα-ντρέψει τις δύο αυτές έννοιες και μας χάρισε μία κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία, σε σκηνοθεσία του Henry Selick και σενάριο των Tim Burton, Michael McDowell και Caroline Thompson. Μη τη χάσετε!
Κατάλληλη, επιθυμητή η γονική συναίνεση
Διάρκεια: 76’
Εισιτήριο: 5 ευρώ

Παραμονή Χριστουγέννων με εορταστικές μελωδίες στην πλατεία του χωριού

Την παραμονή των Χριστουγέννων, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, στις 12:00, οι “chόres” της Μαρίνας Σάττι έρχο-νται για πρώτη φορά στη Λακωνία, κουβαλώντας στις μουσικές αποσκευές τους παραδοσιακά κάλαντα, με-λωδίες από τον κύκλο Helasz του Lajos Bardos, καθώς και δωδεκανησιακά τραγούδια του Γ. Κωνσταντινίδη.
Διάρκεια: 60’
Είσοδος δωρεάν

Μαθήματα στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF)

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο στην εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά 5 έως 9 ετών. Τα παιδιά 5-7 ετών, 15:00-16:00, θα παίξουν και θα μάθουν με τα Bee-bots, ενώ στα παιδιά 7-9 ετών, 16:00-17:00, παρέα θα κρατήσουν τα Dash & Dots, ξεναγώντας τους στο μαγικό κόσμο της ρομποτικής.

Και όπως όλα τα σχολεία, έτσι και το V.Lab, θα αφήσει τους μαθητές του να ξεκουραστούν για λίγο και να επιστρέψουν με τη νέα χρόνια δριμύτεροι. Πριν από αυτό, όμως, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, 12:00-15:00, το V.Lab θα αποχαιρετίσει το 2019, με ένα εργαστήριο βιολογίας για μαθητές Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Γυ-μνασίου. Κύτταρα φυτικά ή και ανθρώπινα, μικροοργανισμοί και στοιχεία μέσα από ένα μικροσκόπιο. Ελάτε να παρατηρήσουμε και να ανακαλύψουμε τον μικρόκοσμο που μας περιβάλλει! Ξεναγός μας στο ταξίδι αυτό θα είναι ο κος Κριμιτζάς, βιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη μοριακή βιολογία.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, μέγιστος αριθμός συμμετοχών 15 άτομα, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα μαθήματα και τα εργαστήρια στο V.Lab παρέχονται δωρεάν για τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του. Το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), λειτουργεί από την Vamvakou Revival και σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εσείς ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή; Βρείτε την αίτηση συμμετοχής στα δωρεάν προσφερόμενα μαθήματα στο www.vamvakourevival.org, συμπληρώστε την και στείλτε την στο v.lab@vamvakourevival.org.

Δραστηριότητες για παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Η Vamvakou Revival, για παιδιά 6-12 ετών και τις οικογένειές τους, έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης και παιχνιδιών για την εορταστική περίοδο, που θα λάβουν χώρα στο σχολείο του χωριού.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, 16:00, Βαμβακίτικη συνταγή

Τα παιδιά γίνονται μικροί μάγειρες, φοράνε τις ποδιές τους και βρίσκουν κρυμμένα υλικά και μυστικά σε ένα διασκεδαστικό περίπατο στο χωριό και στο τέλος, ζυμώνουν και διακοσμούν τα πιο όμορφα αρτοσκευάσμα-τα του χωριού.
Σχεδιασμός: Κ.Κουτρουμπή
Διάρκεια: 120’
Είσοδος δωρεάν

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, 12:00, Χριστούγεννα με χρώμα

Τα Χριστούγεννα είναι πολύχρωμα και μυρωδάτα. Κάθε τόπος όμως, κάθε μέρος, έχει τα δικά του ξεχωριστά στολίδια και χρώματα. Εμείς θα ζωγραφίσουμε τα Χριστούγεννα της Βαμβακούς, τα Χριστούγεννα των ονεί-ρων μας, θέλοντας να ομορφύνουμε με τις ζωγραφιές μας τους τοίχους του δημοτικού σχολείου!
Διάρκεια: 120’
Είσοδος δωρεάν

Παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως!

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς, λειτουργεί ένα σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, ενώ κάτω από την πλατεία της Βαμβακούς, μία σύγχρονη παιδική χαρά με όργανα γυμναστικής, σκάκι, ξύλινο ποδο-σφαιράκι, κούνιες και μια σειρά από άλλα παιχνίδια περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Η παιδική χαρά λειτουργεί 08:00 – 22:00, καθημερινά.

Χριστούγεννα στο Βουρέικο

Η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων είναι γεμάτη μυρωδιές, γεύσεις, γλυκές απολαύσεις, ζεστά ροφή-ματα, οικογενειακά τραπέζια και λαχταριστά εορταστικά εδέσματα. Τίποτα από αυτά δε θα λείπει, φέτος, από τα Χριστούγεννα στη Βαμβακού.
Παραμονή Χριστουγέννων και το εστιατόριο-καφέ Βουρέικο φοράει τα καλά του, για να υποδεχτεί τους ε-πισκέπτες με ειδικά προσαρμοσμένο μενού. Για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ετοιμάζεται ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και τον κόσμο του Ρεμπέτικου από το 1850 έως το 1960 με οδηγό το ραδιόφωνο του Βου-ρέικου. Ενώ, μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, σας προσκαλούμε σε ένα λαχταριστό απόγευμα για μι-κρούς και μεγάλους, με μία μοναδική λίστα γλυκών που ερεθίζουν τον ουρανίσκο. Μην ξεχάσετε να δοκιμά-σετε τις γευστικές σοκολάτες μας και τα παντός καιρού ροφήματα!
Μέσα στη σάλα του λειτουργεί εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή των εδεσμάτων. Καρύδια, βότανα, αποξηραμένοι καρποί του δάσους και άλλα τοπικά προϊόντα είναι διαθέσιμα προς δοκιμή και αγορά.
Εστιατόριο-καφέ Βουρέικο, τηλέφωνο κρατήσεων: 2731-0-27964.

Δραστηριότητες στο βουνό

Καθημερινά περιμένουν τους λάτρεις της φύσης και της άθλησης, και όχι μόνο, οργανωμένες αθλητικές δρα-στηριότητες, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία με τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υπο-βοήθηση HAIBIKE, εξερευνήσεις και ξεναγήσεις στο χωριό και το βουνό του Πάρνωνα. Οι εναλλαγές του τοπίου και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, τα ξωκλήσια και οι πηγές κρυμμένα στο δάσος θα σας αντα-μείψουν!

Ελάτε να ζήσουμε μαζί τη μαγεία της γιορτινής και ζεστής ατμόσφαιρας μέσα από ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εορτών στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.vamvakourevival.org/assets/Vamvakou_Brochure_Christmas_Final_Web.pdf

Χρήσιμες πληροφορίες

Μην ξεχνάτε τα επιπλέον επιδοτούμενα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Λακωνίας, προς και από τη Βαμβακού, που εντάσσονται στο πλαίσιο του εγχειρήματος Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πληροφορίες για τα επιπλέον δρομολόγια κατά την εορταστι-κή περίοδο, θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο www.vamvakourevival.org

Λίγα λόγια για την Vamvakou Revival

Μια ομάδα νεών με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την οικονομική και ηθική υποστή-ριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Αύγουστο του 2018, ίδρυσαν την Κοιν.Σ.Επ. Vamvakou Revival που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα της Αναβίωσης της Βαμβακούς.
Ο οργανισμός οραματίζεται τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασί-ας και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια το χωριό να σφύζει από ζωή, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές και να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο του χωριού.

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού

Η ηρεμία, η χαλάρωση, η αναψυχή και ο φυσικός πλούτος είναι στοιχεία που λείπουν από την καθημερινότη-τά μας, αλλά στη Βαμβακού βρίσκονται σε αφθονία. Το χωριό είναι κτισμένο τον 15ο αιώνα στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μέτρων, ανάμεσα σε καρυδιές, έλατα και καστανιές. Σήμερα, ανήκει στη Δημοτι-κή Ενότητα Οινούντα, του Δήμου Σπάρτης, του Νομού Λακωνίας. Έχει σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά.
#ChristmasinVamvakou
#VamvakouRevival

Επικοινωνία

Ομάδα Vamvakou Revival

Βαμβακού, 230 67, Λακωνία

info@vamvakourevival.org

+30 27310 76233

www.vamvakourevival.org

Like us on Facebook @VamvakouRevival

Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg