ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 13 Μαρτίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρεθεί στην πόλη της Σπάρτης στο δρόμο της για το Τόκιο όπου και θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020. Σε παλαιότερη δήλωσή του ο δήμαρχος της πόλης κ. Πέτρος Δούκας είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Σπάρτη. Όπως ανέφερε τότε χαρακτηριστικά στο notospress.gr «καταφέραμε και η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει και θα φωτίσει και την πόλη μας τη Σπάρτη…»

Να σημειωθεί ότι στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία θα γίνει η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας η οποία και θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας έως ότου παραληφθεί από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2020 του Τόκυο. Όπως είχε είπε ο Δήμαρχος Πέτρος Δούκας «η διαδρομή ξεκινά στις 12 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 19 στο Ολυμπιακό Στάδιο οπότε και παραδίδεται στους Ιάπωνες». Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Δήμου Σπάρτης για το μοναδικό αυτό γεγονός.

«Στις 13 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Σπάρτη η Ολυμπιακή Φλόγα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, και ο δήμος καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν την επιθυμία τους για συμμετοχή ως λαμπαδηδρόμοι στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία.

Δεδομένου του ιδιαίτερου συμβολισμού της Ολυμπιακής Φλόγας, η υποδοχή της είθισται να πραγματοποιείται με τιμές Αρχηγού Κράτους και αποτελεί πάντα αντικείμενο παγκοσμίου ενδιαφέροντος καθώς μεταδίδεται από εγχώρια και διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 16 Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία μπορούν να καταθέσουν το αίτημά τους στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Σπάρτης (τηλ. 2731361218) ή να αποστείλουν e-mail στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: pressofficesparta@gmail.com

Το ελληνικό σκέλος της λαμπαδηδρομίας, θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου, με την φλόγα να καταλήγει στην Ιαπωνία για το εκεί, μεγάλο ταξίδι της. Οι συμμετέχοντες στη λαμπαδηδρομία πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με την Ε.Ο.Ε. προτεραιότητα έχουν:

  • Οι Ολυμπιονίκες
  • Οι διακριθέντες στον Αθλητισμό με σειρά προτεραιότητας διάκρισης (όπως Παγκόσμια- Ευρωπαϊκά- Πανελλήνια Πρωταθλήματα κ.ο.κ.)
  • Οι διακεκριμένοι στις Τέχνες, στα Γράμματα και στην κοινωνική προσφορά κ.ο.κ.

Στις ανωτέρω ιδιότητες περιλαμβάνονται αθλητές ή άτομα που ανήκουν στις ομάδες με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΑ).

Οι επιλεγέντες λαμπαδηδρόμοι οφείλουν να συμμετάσχουν με κάθε σεβασμό προς τους κανονισμούς που διέπουν την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, τον Ολυμπιακό Χάρτη και τις αρχές του, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν τιμωρηθεί για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ ή έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που δημιουργούν ασυμβίβαστα και κωλύματα κατά τη νομοθεσία.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν τους όρους συμμετοχής καθώς και τους κανονισμούς GDPR που διέπουν τη διοργάνωση και να συναινέσουν σε αυτούς κατά τη δήλωση συμμετοχής τους, όπως αυτοί ορίζονται στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής https://www.hoc.gr/torchrelay/