ΛΑΚΩΝΙΑ. Επιστολή προωθεί το επιμελητήριο Λακωνίας προς τον Υπουργό Αγροτικής κύριο Μάκη Βορίδη για να κάνει γνωστές τις προτάσεις του για την προώθηση του ελαιόλαδου. Όλα δείχνουν ότι η πτώση της τιμής του ελαιόλαδου έχει φέρει σωρεία προβλημάτων. Ακολουθεί η επιστολή του επιμελητηρίου

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση τόσο του πάγιου προβλήματος προώθησης του ελαιολάδου, όσο και των ζητημάτων που προκύπτουν στην αγορά από την πτώση της τιμής του το τελευταίο διάστημα.

Είναι γνωστό πως η τιμή διαμορφώνεται τόσο από την ποσότητα και την ποιότητα όσο και από εξωγενείς, σε σχέση με τον παραγωγό, παράγοντες που έχουν να κάνουν με το διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα προβλήματα αυτά προστίθεται και η πάγια αδυναμία του ελληνικού κράτους και των παραγωγών να δώσουν στο ελληνικό ελαιόλαδο, παρόλη την ποιότητά του, τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά, αφενός μεν λόγω της διακίνησής του στην πλειονότητά του ως χύμα, αφετέρου δε λόγω της μη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμό προώθησής του.

Στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του ελαιολάδου απευθυνόμαστε σε σας με την πεποίθηση πως θα αναλάβετε την ευθύνη πρωτοβουλιών και άμεσων ενεργειών για την επίλυση των άμεσων αλλά και γενικότερων προβλημάτων του εθνικού μας προϊόντος.

Θεωρούμε πως θα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις εξής ενέργειες:

Ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής.

Χαμηλότοκα δάνεια στους συνεταιρισμούς και τυποποιητές, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν τόσο στις πρόσφατες δυσκολίες, όσο και στον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό τους που θα δώσει ώθηση στην εξωστρέφεια της δραστηριότητάς τους.

Να τεθούν όρια στην εξαγωγή χύμα ελαιολάδου με την ταυτόχρονη ενίσχυση, των επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων, για την τυποποίησή του.

Ενεργοποίηση των φορέων προώθησης των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό (Γραφεία Ο.Ε.Υ, κλπ) για την ανεύρεση νέων αγορών για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Εκστρατεία προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου από το Υπουργείο σας σε συνεργασία με φορείς όπως η Enterprise Greece, τα γραφεία Ο.Ε.Υ. και τα Επιμελητήρια.

Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου των προσμίξεων του ελληνικού ελαιολάδου με ξένα και της προώθησής του ως ελληνικό. Το φαινόμενο αυτό πιθανόν να ενταθεί λόγω της εξαίρεσης του ελληνικού ελαιολάδου από τους αμερικανικούς δασμούς.

κ. Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι θα πρέπει η αρωγή του Υπουργείου σας προς τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του ελαιολάδου να είναι άμεση για την αντιμετώπιση των επιπρόσθετων προβλημάτων που επέφερε η πτώση της τιμής του. Ταυτόχρονα, θα ήταν ευχής έργον εάν με επικεφαλής το Υπουργείο σας ξεκινούσε άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς (υπουργείο, γραφεία Ο.Ε.Υ, Επιμελητήρια κλπ) και οργανώσεις παραγωγών και επιχειρήσεις χαράξουμε την τακτική και τη στρατηγική προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου.»