ΣΠΑΡΤΗ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» θα προβάλει την ταινία

"Στους Διαδρόμους" του Τόμας Στούμπερ την Παρασκευή, 24/01, στις 20.45. Πρόκειται για μια γερμανική παραγωγή του 2018 διάρκειας δύο ωρών. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο εσωστρεφής και ντροπαλός Κρίστιαν πιάνει δουλειά σε σούπερ μάρκετ και ειδικεύεται ως χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος στο τμήμα των ποτών. Στους διαδρόμους του καταστήματος θα γνωρίσει τη Μάριον, την οποία προσπαθεί να πλησιάσει. Εκείνη όμως είναι παντρεμένη.

Κριτική

Ένα από τα βασικά θέματα στα οποία επιστρέφουν συχνά οι βόρειο ευρωπαϊκές ταινίες είναι αυτό της σύγχρονης μοναξιάς και αλλοτρίωσης. Λογικό, καθώς οι όλο και αυστηρότερα οργανωμένες κοινωνίες τους πριμοδοτούν την ανεξαρτησία του ατόμου σε τέτοιο βαθμό που καταλήγει στο να μην (χρειάζεται να) περιμένει κανείς τίποτα από τον διπλανό του. Με ευνουχισμένη την ανάγκη τού να πάρεις και να δώσεις λοιπόν, οι ανθρώπινες σχέσεις εξελίσσονται σε μια σειρά από τυπικές συμπεριφορές και στοιχειώδεις συναλλαγές, κάτι που φυσικά συμβαίνει και στον κόσμο του «Στους Διαδρόμους». Της τρίτης ταινίας του 37χρονου Τόμας Στούμπερ, η οποία απέσπασε το βραβείο σεναρίου στις αθηναϊκές «Νύχτες Πρεμιέρας» και εντυπωσίασε στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου, αν και έφυγε από εκεί με άδεια χέρια.

Ο Στούμπερ επιλέγει μια λιτή φόρμα για να αφηγηθεί τη διαδρομή του συνεσταλμένου Κρίστιαν, ο οποίος προσλαμβάνεται σε ένα σούπερ μάρκετ και τίθεται υπό τις οδηγίες του γηραιότερου Μπρούνο. Εκείνος είναι υπεύθυνος στο τμήμα των ποτών και τον εκπαιδεύει ως χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος. Κι ενώ μια λιγομίλητη φιλία ξεκινά, ο Κρίστιαν γοητεύεται από την Μάριον, μια συνάδελφό του την οποία συναντά τακτικά δίπλα στη μηχανή του καφέ. Μόνο που εκείνη είναι παντρεμένη, οπότε και τα (ανεκδήλωτα) αισθήματα του Κρίστιαν μένουν χωρίς ανταπόκριση, μέχρι την ημέρα που η Μάριον δεν επιστρέφει στη δουλειά.