«Μαύρα» πλέον τα σύννεφα στον ουρανό της Μεγαλόπολης!

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ λίγες ημέρες μετά την ημερίδα για τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή, που έγινε στην Πτολεμαΐδα, καταλογίζει στην κυβέρνηση αυτοσχεδιασμούς σε έναν τομέα που έχει σημαντικό ειδικό βάρος στην ανάπτυξη περιοχών όπως η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαϊδα.

Η ΔΕΗ συμμετέχει στο παραγόμενο ΑΕΠ των δύο περιοχών. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δείχνει για ότι κάθε θέση εργασίας στη ΔΕΗ συνδέεται με 3,8 απασχολούμενους στην παραγωγική αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής!

Ο Γιώργος Αδαμίδης αποκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό εγγονό» της Μάργκαρετ Θάτσερ, θυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 1984 η νεοφιλελεύθερη Βρετανίδα πρωθυπουργός προχώρησε στο κλείσιμο είκοσι ορυχείων αφήνοντας χωρίς δουλειά 20.000 εργαζόμενους. Τον ίδιο μήνα το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε διατάξεις που οδηγούσαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων με ηλικία άνω των 50 ετών και προέβλεπαν αποζημίωση για τους νεότερους που απολύθηκαν.

«Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία κινδυνεύουν να έχουν την τύχη του Μάντσεστερ: εσωτερική μετανάστευση και τεράστιο οικονομικό κόστος το οποίο τελικά πλήρωσαν πολύ ακριβά δυο γενιές» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι ολόκληρες πόλεις στην Αγγλία είχαν μετατραπεί σε «βιομηχανικά ερείπια» και η ανεργία είχε φτάσει ως το 70%, ενώ την κοινωνική καταστροφή που έφερε η βίαιη μετάβαση συμπλήρωναν ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη των εργαζομένων οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλειά.

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν ένα ανούσιο παιχνίδι ευθυνών και λαθών στις πλάτες περιοχών που για δεκαετίες συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας» τονίζει ο Γ. Αβραμίδης, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ουσιαστικά ομολογεί ότι δεν έπεισε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Διαφημίζει οχτώ νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους 138,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν «και την απολιγνιτοποίηση».

Από την πολυσέλιδη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου προκύπτει ότι στην πράξη για τις περιοχές που θα θιγούν από το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ έχουν εξασφαλιστεί περίπου 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 31,4 εκατ. προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και άλλα 28 εκατ. θα είναι τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων που αναλογούν στις λιγνιτικές περιοχές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν έχουν αποδοθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» στην απολιγνιτοποίηση, αλλά με δίκαιη μετάβαση ως το 2050, όπως επιβάλλει το Σύμφωνο των Παρισίων ζητά ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και να εξασφαλιστούν ουσιαστικά μέτρα για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από το κλείσιμο των μονάδων.

Το notospress.gr εκτιμώντας ότι η Πελοποννησιακή συνείδηση δεν έχει σύνορα πόλεων και νομών κατέγραψε χθες την άποψη των πολιτών της Μεγαλόπολης. Απογοήτευση, απελπισία και κάποιες αμυδρές ελπίδες…
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει πολίτης: «Οι νέοι θα έχουν μόνον για τσιγάρα και καφέ. Για οικογένεια και σπίτι ούτε λόγος… Η Μεγαλόπολη θα ερημώσει…»